ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διευκρινίσεις για το διάταγμα με τις μετακινήσεις

«Αν παρατηρηθεί κατάχρηση των εξαιρέσεων, τα μέτρα θα γίνουν ακόμα αυστηρότερα», τόνισαν οι ΥΠΕΣ και Υφυπουργός Καινοτομίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα μέτρα περιορισμού που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα θα επιτρέπουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους εξαίρεση, για την οποία θα δίνεται έγκριση διακίνησης για χρονικό διάστημα 3 ωρών από τον χρόνο της έγκρισης. Η έγκριση θα παρέχεται είτε με γραπτό μήνυμα SMS που θα αποστέλλεται στον αριθμό 8998 χωρίς χρέωση ή με συμπλήρωση των εντύπων.

Υπάρχουν δύο έντυπα τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν για σκοπούς διακίνησης. Το ένα συμπληρώνεται από τον εργοδότη ή τον αυτοεργοδοτούμενο, και το δεύτερο, που αφορά τη διακίνηση για απολύτως αναγκαίους προσωπικούς λόγους, από τον ενδιαφερόμενο πολίτη, ως υπεύθυνη δήλωση.

Οι Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος σε συνέντευξη Τύπου εξήγησαν τη διαδικασία εξασφάλισης κατ΄εξαίρεση διακίνησης, τονίζοντας ότι στην αρχή θα επιδειχθεί ελαστικότητα και οι έλεγχοι θα έχουν περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα μέχρι να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η νέα κατάσταση ζωής. Ταυτόχρονα τονίσθηκε ότι αν παρατηρηθεί κατάχρηση των εξαιρέσεων, τα μέτρα θα γίνουν ακόμα αυστηρότερα.

Τόνισαν επίσης ότι αυτοί που προσπαθούν να καταχραστούν το σύστημα θα τύχουν της προβλεπόμενης τιμωρίας, δηλαδή της επιβολής προστίμου.

Οι κ. Νουρής και Κόκκινος τόνισαν ακόμα ότι η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός και ότι ο στόχος είναι ένας και μόνο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού και να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Η κατ΄ εξαίρεση άδεια θα δίνεται για τους επτά λόγους που αναφέρονται στο διάταγμα του Υπουργού Υγείας στους οποίους θα προστεθούν εντός της ημέρας άλλοι δύο. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εξασφαλίζουν άδεια διακίνησης και για άλλες αδήριτες ανάγκες που ήταν αδύνατο να εντοπιστούν και να περιληφθούν στις τυποποιημένες μεθόδους αίτησης άδειας διακίνησης.

Στην εισαγωγική του δήλωση ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε την κοινωνική συνείδηση του καθενός, το αίσθημα αλληλεγγύης και το αίσθημα του ανήκειν σε μία κοινωνία, που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια επίθεση για την οποία δεν υπάρχει προηγούμενο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του μίλησε για πόλεμο τον οποίο θα κερδίσουμε αν μείνουμε στα καταφύγια, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως δεν είναι σχήμα λόγου αλλά επιτεύξιμος στόχος που θα καταφέρουμε αν μείνουμε στα σπίτια μας.

Συνεχίζοντας ο κ. Νουρής είπε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο αίτημα των καιρών και να πειθαρχήσει στα περιοριστικά μέτρα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μεγάλο πατριωτικό και ανθρωπιστικό καθήκον αυτή τη στιγμή.

Τόνισε πως το διακύβευμα δεν είναι άλλο από την υγεία και την ζωή των δικών μας ανθρώπων, της οικογένειας μας.

Ακολούθως ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από όλους, ακόμα και από τους ελάχιστους που επιτρέπουν στους εαυτούς τους να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας και να επιβάλει την ασφάλεια και την ισονομία με όλα τα μέσα που διαθέτει και διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα πράξουμε».

Ο κ. Νουρής ανέφερε περαιτέρω ότι οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφείς και προστάζουν να γίνει ό,τι είναι δυνατό για εφαρμογή των μέτρων, καθώς αποτελούν ζήτημα ασφάλειας και υγείας.

Ανέφερε ότι «και εμείς βαδίζουμε ακόμα ψηλαφίζοντας», καθώς αυτό που ζούμε δεν το έχει κανείς στον κόσμο και κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει τον τελευταίο αιώνα τέτοιας έκτασης πανδημία.

Δεν είναι υπερβολή ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κτίσουμε μέσα σε λίγες ημέρες από την αρχή νέους μηχανισμούς διοίκησης, οι οποίοι θα είναι προσαρμοσμένοι με την πραγματικότητα που μας επέβαλε ο κορωνοϊός, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ζητούν την κατανόηση των πολιτών για κάποιες ελλείψεις ή και ασάφειες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ακολούθως αναφέρθηκε στα ίδια τα περιοριστικά μέτρα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εφαρμογή τους.

Εξήγησε ότι οι έντυπες αιτήσεις εξασφάλισης άδειας διακίνησης αναρτήθηκαν στις ιστοσελίδες των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, του ΓΤΠ και σωρεία ιστοτόπων και ιστοσελίδων.

Η άλλη μέθοδος είναι η εξασφάλιση βεβαίωσης κυκλοφορίας μέσω των κινητών τηλεφώνων μέσα από απλή διαδικασία.

«Για να πάμε στη δουλειά μας χρειαζόμαστε απλώς μια βεβαίωση, που θα δοθεί μια φορά και θα υπογραφεί είτε από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας στην οποία εργαζόμαστε, είτε από τον ίδιο τον αυτοεργοδοτούμενο», είπε.

Για τις διακινήσεις που επιτρέπονται από το διάταγμα θα πρέπει κάθε φορά που θα διακινηθούμε να συμπληρώνουμε το δεύτερο έντυπο που αφορά τη δικαιολόγηση της μετακίνησης και θα λαμβάνουμε έγκριση με SMS.

Με βάση διευκρινιστική δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα έντυπα βεβαιώσεων μετακίνησης που ανακοινώθηκαν, μπορούν να φέρουν μαζί τους χειρόγραφη βεβαίωση που να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου, τη διεύθυνση κατοικίας, την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο σκοπό της μετακίνησης (ο οποίος να εμπίπτει στις κατηγορίες που εξαιρούνται από την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων όπως καθορίζονται στο σχετικό Διάταγμα).

Ο κ. Νουρής επικαλέστηκε ως παράδειγμα την περίπτωση αγρότη ο οποίος πρέπει να διακινηθεί για να πάει στα χωράφια του, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παρουσιάσει ως αποδεικτικό στοιχείο ανάγκης για μετακίνηση, την αίτηση της εκταρικής επιδότησης.

Είπε στη συνέχεια πως ένας εθελοντής που θέλει να πάει σε ένα καταφύγιο ζώων, μπορεί να εξασφαλίσει για τις διακινήσεις του βεβαίωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και συμπλήρωσε ότι η ταυτοποίηση μπορεί να γίνεται με την παρουσίαση της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στη συνέχεια ότι κατά τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των περιορισμών θα υπάρχει κατανόηση από τις αρχές που θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής των μέτρων μέχρι την εξοικείωση.

Με τη σειρά του ο κ. Κόκκινος πήρε τον λόγο και επεξήγησε τις ψηφιακές διαδικασίες.

Αφού τόνισε ότι είναι θέμα ατομικής και συλλογικής ευθύνης να πολεμήσουμε μένοντας στα σπίτια μας και να κερδίσουμε τη μάχη, είπε ότι κατ’ εξαίρεση οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν διακίνηση με ένα έντυπο ή με ένα SMS, που δεν έχουν στόχο ούτε να αστυνομεύσει, ούτε να τιμωρήσει αυτούς που ασυνείδητα κάνουν κατάχρηση του κατ΄εξαίρεση δικαιώματος.

Ευτυχώς ακόμα η χώρα είναι ένα στάδιο στο οποίο μπορούμε ακόμα να δώσουμε αυτό το κατ΄εξαίρεση, συνέχισε, τονίζοντας ότι η διάρκεια της κατ΄εξαίρεση ρύθμισης θα εξαρτηθεί από τον αυτοσεβασμό, τον σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας.

«Δεν θα πρέπει να γίνει κατάχρηση του δικαιώματος να ζητά κάποιος έγκριση για να μεταβεί στην εργασία του ή για να διεκπεραιώσει μια εργασία που είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία, ανέφερε προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο έχει καθοριστεί μια διαδικασία για αίτημα έγκρισης, που είναι πάρα πολύ απλή και χαλαρή». Ανέφερε περαιτέρω ότι ταυτόχρονα όσο οι εξελίξεις προχωρούν θα αξιολογηθεί η διαδικασία και αν επιβάλλεται θα εξεταστούν πιο αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου, που θα έχουν πλέον τη φιλοσοφία της τιμωρίας.

Περαιτέρω εξήγησε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες εντύπων, η μία που αφορά ομάδα εργασίας, η οποία εμπίπτει στο σχετικό διάταγμα και του επιτρέπει να διακινηθεί προς την εργασία του.

Η συμπλήρωση του εντύπου θα περιέχει υπεύθυνη δήλωση για πλήρη σεβασμό και επίγνωση του νόμου για να το επιδείξει στο αστυνομικό όργανο που θα διενεργήσει έλεγχο, πρόσθεσε.

Το δεύτερο έντυπο αφορά την κατ΄εξαίρεση διακίνηση για συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος θα πρέπει να τεκμηριώνεται, είπε και παρέθεσε τους οκτώ λόγους τους οποίους ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικαλεστεί. Παρότρυνε τους πολίτες όπως για την κατ΄ εξαίρεση άδεια διακίνησης, αποστέλλουν SMS στον αριθμό 8998, στο οποίο θα γράφουν τον αριθμό ταυτότητας, τον ταχυδρομικό κώδικα της κατοικίας τους και τον κωδικοποιημένο αριθμό της ανάγκης για διακίνηση και να αποστείλει το μήνυμα, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως μετά από 10 με 15 δευτερόλεπτα, ο αποστολέας θα πάρει μήνυμα ότι το αίτημα του εγκρίνεται για τη χρονική διάρκεια της έγκρισης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για τις οκτώ κατηγορίες ανάγκης διακίνησης, ο χρόνος άδειας θα είναι τρεις ώρες.

Περαιτέρω διευκρίνισε πως αν παραστεί ανάγκη για νέα διακίνηση σε αυτό το στάδιο θα δοθεί και δεύτερη έγκριση και σημείωσε πως αν γίνει κατάχρηση στο τέλος θα υποχρεωθούμε σε μια και μόνη έξοδο την ημέρα ή και μόνο για μία ώρα.

Συνεχίζοντας να παραθέτει διευκρινίσεις είπε ότι το SMS που θα αποστέλλεται στο 8998 θα έχει απλή μορφή.

Πρώτα θα πληκτρολογείται ένας αριθμός από το 1 μέχρι το 8, ανάλογα με τον λόγο που γίνεται η αίτηση εξόδου από το σπίτι, ανέφερε προσθέτοντας ότι:

Ο αριθμός 1 αφορά μετάβαση σε φαρμακείο, η γιατρό ή για αιμοδοσία
Ο αριθμός 2 είναι για μετάβαση σε κατάστημα για αγορά προμηθειών πρώτης ανάγκης
Ο αριθμός 3 είναι για μετάβαση σε τράπεζα όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή,
Ο αριθμός 4 είναι επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα
Ο αριθμός 5 είναι διακίνηση για βοήθεια σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή που βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή βρίσκονται σε καραντίνα
Ο αριθμός 6 είναι μετακίνηση για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειντιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.
Ο αριθμός 7 είναι μετάβαση σε τελετή, κηδεία, βάφτιση που επιτρέπεται σε συγγενείς πρώτου βαθμού με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα
Ο αριθμός 8 είναι για περίπτωση διακίνησης αναγκαία η οποία δεν περιλαμβάνεται στις 7 προηγούμενες

Η επίκληση ανάγκης με κωδικό 8 πρέπει να είναι η εξαίρεση της εξαίρεση, σημείωσε ο κ. Κόκκινος.

Ακολούθως κενό, αριθμός ταυτότητας, κενό, ταχυδρομικός κώδικας και αποστολή.

Είπε στη συνέχεια ότι από τη στιγμή της έγκρισης ο αιτητής θα έχει 3 ώρες να διακινηθεί για τον λόγο για τον οποίο αιτήθηκε άδεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κόκκινος διευκρίνισε πως η περιοχή κατοικίας είναι εύκολα αντιληπτή και ανέφερε ακολούθως πως εάν ο διενεργών τον έλεγχο κρίνει επαρκή το λόγο για τον οποίο ο ελεγχόμενος απομακρύνθηκε πέραν της δέουσας απόστασης από την κατοικία του, αυτός δεν θα υπόκειται σε πρόστιμο.

Ακολούθως είπε πως το SMS και η άδεια είναι ατομικά και αν διακινηθούν δύο άτομα ταυτόχρονα θα πρέπει να έχει ο καθένας τη δική του άδεια. Πρόσθεσε πως η παρότρυνση είναι στο αυτοκίνητο να επιβαίνει ο μικρότερος δυνατός αριθμός ατόμων και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός και ορθά τεκμηριωμένος λόγος για να επιβαίνουν τέσσερα άτομα στο ίδιο όχημα.

Σημείωσε πως το ένα άτομο στο όχημα είναι το ιδανικό, τα δύο άτομα είναι το μέγιστο και τα τρία άτομα η απόλυτη εξαίρεση.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε επίσης ότι ο στόχος της Αστυνομίας δεν είναι να δίνει τα εξώδικα αλλά θα έχει οδηγίες όπου διαπιστώνει κατάχρηση του δικαιώματος να προχωρεί στο εξώδικο.

Εξήγησε πως αν προκύψουν τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων και τη διαδικασία για άδεια διακίνησης αυτά θα επιλύονται άμεσα και ότι το σύστημα εξασφάλισης άδειας με SMS είναι κεντρικοποιημένο σύστημα με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας απαντώντας σε ερωτήματα που ηγέρθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου είπε πως κωδικοποιούνται άλλες δύο κατηγορίες για κατ΄ εξαίρεση άδεια, εκ των οποίων η μία θα είναι για επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, όταν δεν διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και δεύτερη κατηγορία για χρόνιους ασθενείς, άτομα με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις.

Οι δύο νέες κατηγορίες, εξήγησε ο κ. Σεντώνας, περιλαμβάνονται σε νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει να σπάσουμε με τον αυτοπεριορισμό μας την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του κράτους προς τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σπάσει την αλυσίδα της διασποράς του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση