ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:50
 

Δημητριάδης: Ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου υποδομών

Η Κύπρος είναι σήμερα περιφερειακό κέντρο υποδομών χάρη στη χρήση λιμενικών υποδομών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έχοντας ως στρατηγικό στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο υποδομών και υπηρεσιών και διαβεβαιώνοντας ότι κατά την τελευταία έχουν επιτευχθεί πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης προέβη σήμερα σε απολογισμό του έργου του, τονίζοντας ότι η Κύπρος σήμερα έχει καταφέρει να καταστεί περιφερειακό κέντρο υποδομών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η Κύπρος είναι σήμερα περιφερειακό κέντρο υποδομών χάρη στη χρήση λιμενικών υποδομών για τις υποστηρικτικές εργασίες, που αφορούν τους υδρογονάνθρακες (Noble, ENI, Total), την ανάδειξη της Κύπρου ως ένα από τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου, τη χρήση των δορυφορικών της θέσεων από εταιρείες, όπως Eutelsat, Hellasat (Arabsat) και τη χρήση των αεροδρομίων για υπηρεσίες συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πιλότων (Bird Aviation, Pegasus, Aviation training school).

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών κατά την τελευταία πενταετία το Υπουργείο του πέτυχε 45% αύξηση στην αεροπορική κίνηση, προσέλκυσε τρεις αεροπορικές εταιρείες με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας, ενώ κατάφερε να βάλει ξανά την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της Ναυτιλίας.

Επίσης, είπε πως το Υπουργείο Μεταφορών κατάφερε την τελευταία 5ετία να δημιουργήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των Λιμανιών της Κύπρου, με ευεργετικά αποτελέσματα για τον τόπο, να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία των λιμανιών, την εξυπηρέτηση των χρηστών και τα έσοδα του κράτους.

Αερομεταφορές

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των Αερομεταφορών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το 2013 είχε παραλάβει ένα τομέα με σημαντικές προκλήσεις, κάνοντας λόγο για μια κρατική εταιρεία (Κυπριακές Αερογραμμές) στα όρια της κατάρρευσης και με συσσωρευμένες παράνομες κρατικές ενισχύσεις, για μια καθοδική πορεία στην αεροπορική κίνηση (μόλις 7 εκατομμύρια επιβάτες το 2013), μια μειωμένη συνδεσιμότητα ακόμη και με κύριες αγορές όπως το Ισραήλ, ακριβότερα εισιτήρια λόγω μειωμένου ανταγωνισμού και σημαντικές καθυστερήσεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά προβλήματα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, για να προσθέσει πως δόθηκε ώθηση στον τομέα μέσω συγκεκριμένων δράσεων όπως το ότι προχώρησαν με πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά κίνητρα στα αεροδρόμια και ότι διαφοροποίησαν σημαντικές αεροπορικές συμφωνίες, όπως αυτές του Λιβάνου, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ρωσίας.

Επιπρόσθετα, είπε πως ετοίμασαν και εφάρμοσαν νέα οργανωτική δομή στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με το Eurocontrol, ενώ δόθηκαν κίνητρα για μείωση των καθυστερήσεων από πέντε λεπτά σε λιγότερο από ένα λεπτό.

«Αναθέσαμε μέρος της ασφάλειας των αεροδρομίων στον ιδιωτικό τομέα απελευθερώνοντας αστυνομικούς πόρους και βελτιώνοντας την ποιότητα ελέγχων, καθώς επίσης καταθέσαμε Νομοσχέδιο για οριστική επίλυση των καθυστερήσεων στον εναέριο μας χώρο με τη δημιουργία Κρατικής Εταιρείας Αεροναυτιλίας», είπε.

Αύξηση επιβατικής κίνησης μετά το 2013

Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως η επιβατική κίνηση μετά το 2013 άρχισε να αυξάνεται σταθερά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες αγοράς και τις άσχημες πολιτικές συνθήκες στην περιοχή, για να συμπληρώσει πως έχει επιτευχθεί αύξηση 45% στην αεροπορική κίνηση, αφού προσέλκυσαν τρεις αεροπορικές εταιρείες με άδεια ντόπιου αερομεταφορέα, αυξάνοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας.

Σημείωσε ότι με την προσέλκυση της εταιρείας Tus Air δημιουργήθηκαν 132 νέες θέσεις εργασίας, με την προσέλκυση της Cobalt 260 νέες θέσεις εργασίας και με την δημιουργία της Cyprus Airways 75 νέες θέσεις εργασίας.

«Αυξήσαμε τον αριθμό των ντόπιων εταιρειών του τομέα αερομεταφορών δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα, δημιουργήσαμε περισσότερες επιλογές, περισσότερους προορισμούς και φτηνότερα εισιτήρια για τους πολίτες μας, μείωση του κόστους εισιτηρίου για Αθήνα κατά 38% (από το 2015 σύμφωνα με στοιχεία από στατιστική υπηρεσία), 32 νέες εταιρείες οι οποίες πετούν στα αεροδρόμια μας και 64 νέοι προορισμοί», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Ναυτιλία

Για τον τομέα της Ναυτιλίας, ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι «βάλαμε ξανά την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της Ναυτιλίας», σημειώνοντας πως «δουλέψαμε σκληρά για να προωθήσουμε ένα τομέα με σημαντική συνεισφορά στον τόπο μας».

Όπως είπε «προχωρήσαμε με μελέτη για το μέλλον της Κυπριακής Ναυτιλίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα η οποία εφαρμόζεται σταδιακά, προχωρήσαμε σε αναβάθμιση των γραφείων μας στο εξωτερικό, έγινε εκπόνηση μελέτης για την αναδιάρθρωση του Τμήματος από ιδιωτικό οίκο και δώσαμε κίνητρα για προώθηση της Ναυτικής εκπαίδευσης όπως επιδότηση των Ναυτικών Δοκίμων και υποτροφίες για τεχνικά πτυχία».

Επιπροσθέτως, είπε πως ενέκριναν τη δημιουργία και χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Θάλασσας για πιο αποτελεσματική προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, για να σημειώσει πως έβαλαν ξανά την Κύπρο στο χάρτη της παγκόσμιας ναυτιλίας πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση των εταιρειών του Ναυτιλιακού Συμπλέγματος της χώρας και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση του αριθμού ναυτιλιακών εταιρειών που φορολογούνται στο Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας από 96 σε 168 (75% αύξηση).

Στο μεταξύ, έγινε αναβάθμιση της Ναυτιλιακής Διοίκησης μέσω της δημιουργίας Υφυπουργείου Ναυτιλίας και νέας οργανωτικής δομής, σημαντική αναβάθμιση της Ναυτιλιακής εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας δύο Ναυτιλιακών Σχολών και εξειδικευμένων πτυχίων και εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην πολύ τιμητική τρίτη θέση.

Λιμάνια

Σε σχέση με τα λιμάνια, είπε πως βελτιώθηκε σημαντικά η λειτουργία τους και ότι για πρώτη φορά έγινε μελέτη για ολοκληρωμένο Λιμενικό Σχεδιασμό, συμπληρώνοντας ότι ολοκληρώθηκε η εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού και απλοποιήθηκε το σύστημα των χρεώσεων στα λιμάνια μέσω μιας ενιαίας και διαφανής χρέωσης.

«Εξαγοράσαμε», πρόσθεσε, «τις αχθοφορικές εργασίες στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας με σημαντικά οφέλη για την οικονομία μας, αναδιοργανώσαμε την Αρχή Λιμένων με έμφαση στον εποπτικό της ρόλο, βελτιώσαμε τους κανόνες λειτουργίας των λιμανιών μέσω της έκδοσης, δημιουργούμε υποδομές με έμφαση στον περιφερειακό μας ρόλο».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι βρίσκονται στη διαδικασία ανάθεσης του Λιμανιού και της Μαρίνας της Λάρνακας σε ιδιώτη επενδυτή με έμφαση την τουριστική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε πως προχωρούν στη δημιουργία νέου Βιομηχανικού και Ενεργειακού Λιμανιού στο Βασιλικό.

Σχετικά με την ετοιμασία μελέτης για τρόπους αξιοποίησης Λιμανιού, είπε πως έγινε κατασκευή νέου κρηπιδώματος 500m το οποίο θα χρησιμοποιείται στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και δημιουργήθηκε και λειτουργεί νέα αίθουσα επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, προσθέτοντας ότι αναμένονται έσοδα €38 - €40 εκατομμύρια για τους πρώτους μήνες λειτουργίας σε σχέση με μέσο όρο €21κ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συνέχισε λέγοντας ότι σημαντικό μέρος της αύξησης προέρχεται από την επιτυχημένη εξαγορά των αχθοφορικών εργασιών που στοίχισε μόλις €16 εκ (καθαρά) και την αύξηση της παραγωγικότητας, αφού μειώθηκε ο χρόνος εξυπηρέτησης των φορτηγών από περισσότερο από 1 ώρα σε 12 με 13 λεπτά και των πλοίων κατά 50% μέσω καλύτερης απόδοσης των γερανογέφυρων και 24ώρης εξυπηρέτησης στο Λιμάνι.

Είπε, μάλιστα, πως «έγιναν επενδύσεις που ξεπερνούν τα €20 εκ για το 2017 και προγραμματίζονται επιπρόσθετες που ξεπερνούν τα €20 εκ για το 2018».

Ταχυδρομικές υπηρεσίες

Αναφορικά στις Ταχυδρομικές υπηρεσίες, ο κ. Δημητριάδης είπε πως προχώρησαν σε αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσω της χρήσης του δικτύου ταχυδρομικών γραφείων, ενώ παρέχονται νέες ταχυδρομικές και άλλες υπηρεσίες όπως post Express, Quickpost και mobile payments.

«Λειτουργήσαμε τα Κέντρα Πολίτη στα τέσσερα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία, προχωρήσαμε σε τρία Αγροτικά ΚΕΠΟ (Αγρός, Κακοπετριά και Λεύκαρα) και ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την αυτονόμηση των Ταχυδρομείων», ανέφερε.

Δορυφορικά
Για το συγκεκριμένο τομέα, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως υπογράφηκε η Συμφωνία Συνεργαζόμενου Μέλους με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι ένα βήμα πριν να γίνει πλήρες μέλος, ενώ πρόσθεσε πως δόθηκε ώθηση στον τομέα της έρευνας για το διάστημα μέσω επιστροφής του 90% της συνδρομής που πληρώνεται.

Ταυτόχρονα προωθήθηκε η χρήση των δορυφορικών πόρων και ως αποτέλεσμα «είχαμε την εκτόξευση δεύτερου δορυφόρου από Hellas Sat».

Τηλεπικοινωνίες και Ψηφιακή Στρατηγική

Σε ό,τι αφορά στις τηλεπικοινωνίες και τη ψηφιακή στρατηγική, ο κ. Δημητριάδης είπε: «Παραχωρήσαμε τρίτη άδεια κινητής Τηλεφωνίας η οποία αύξησε τον ανταγωνισμό και μείωσε τις τιμές, εκδώσαμε 3 νέες εξουσιοδοτήσεις για την ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών 4G, προωθήσαμε έργα κόστους €250 εκ. στα πλαίσια υλοποίησης της Ψηφιακής Στρατηγικής όπως ehealth, ejustice, ενοποίηση του δικτύου φωνής και δεδομένων κλπ και χρηματοδοτήσαμε το πρόγραμμα πιστοποίησης ECDL σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία».

Επίσης, είπε πως «εγκαταστήσαμε δωρεάν wifi σε περισσότερα από 50 δημόσια κτίρια και προχωρήσαμε με σχέδιο επιδότησης παροχής wifi σε 143 κοινότητες και έξι αγροτικούς δήμους»

Εκτέλεση Δημόσιων Έργων
Για τα Δημόσια Έργα, ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε έργα αξίας πέραν των €220 εκ. τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του Οδικού Δικτύου, έργα προστασίας των παραλιών και θαλάσσια έργα (32 κυματοθραύστες) και έργα ανέγερσης και αναβάθμισης κυβερνητικών κτιρίων».

«Εντάξαμε στον προϋπολογισμό του 2018 τρία σημαντικά έργα», είπε, «τον δρόμο Πάφος – Πόλης που συνδέει το τελευταίο κύριο αστικό κέντρο της χώρας μας, την πρώτη φάση του Λεμεσού – Σαιττά, την πρώτη φάση του Περιμετρικού η οποία αναμένεται ότι θα βελτιώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην είσοδο της Λευκωσίας».

Δημόσιες Συγκοινωνίες

Αναφερόμενος στις δημόσιες συγκοινωνίες, είπε πως έχουν μπει οι βάσεις για πιο υγιείς δημόσιες συγκοινωνίες, σημειώνοντας ότι δημιουργήθηκε Ομάδα Διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων στο Υπουργείο για καλύτερο έλεγχο και βελτίωση της υπηρεσίας, εγκαταστάθηκε το σύστημα τηλεματικής στα λεωφορεία και το σύστημα έκδοσης και ακύρωση εισιτηρίων και προχώρησαν σε ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των Ανάδοχων Εταιρειών.

Αρχαιότητες

Σχετικά με τον τομέα Αρχαιοτήτων, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το Υπουργείο του ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για το νέο Κυπριακό Μουσείο, προχώρησε με τη δημιουργία του Μουσείου Σιδηροδρόμου στην Ευρύχου, υλοποιεί σημαντικές εργασίες αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου, ολοκλήρωσε το έργο διαμόρφωσης Αρχαιολογικών Χώρων Ιδαλίου και Κιτίου και ολοκληρώνει το έργο ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Γερμανικά ΜΜΕ: Περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία

«Kύριε Μπορέλ, πείτε το στον σουλτανίσκο που λιγόστεψαν οι μέρες του, σήμερα που θα είναι στο σπίτι σας! ...»
ΑΚΑ  |  11:20

«Η Κύπρος παρακολουθεί με σύνεση τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή»

«Ο άνθρωπος χωρίς προσωπικότητα πότε θα πάει σπίτι του; »
ΑΚΑ  |  11:17

Κλοπή κατοικίας με λεία 7 χιλ. ευρώ και χρυσαφικά

«ΚΛΟΠΗ ….. κατοικίας ;;; Έκλεψαν κατοικία; Ή μήπως ΔΙΑΡΡΗΞΗ κατοικίας ;;; Πόσο ΠΤΩΧΗ διατύπωση !!! ...»
YIANNOULIS  |  10:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X