ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημητριάδης: Πλήγμα για το κράτος δικαίου η απόφαση για το θέμα Κατσουνωτού

Η τοποθέτηση του υποψηφίου για την υπόθεση

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Εξηγήσεις οφείλει να δώσει η Νομική Υπηρεσία για το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από τη μη ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Η ανακοίνωση

Έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι «δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού».

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη μελέτη του πορίσματος Αιμιλιανίδη και ο χρόνος που έχει επιλεγεί να γίνουν οι ανακοινώσεις δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για συγκάλυψη της υπόθεσης.

Η Νομική Υπηρεσία οφείλει να εξηγήσει με ποιο τρόπο εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον από τη μη ποινική δίωξη του κ. Κατσουνωτού. Όσο δεν το πράττει, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν την αμεροληψία τους και να υποψιάζονται ότι αυτό οφείλεται στα όσα γνωρίζει ο κ. Κάτσουνωτος για πολλά και πολλούς.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην παραίτηση δύο ικανών στελεχών από τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. Το έργο της Διεύθυνσης των Φυλακών αξιολογείται και κρίνεται από τις αρμόδιες Αρχές και όχι με την εκστρατεία απαξίωσής τους.

Το κύρος και η αξιοπιστία της Νομικής Υπηρεσίας ακόμα μια φορά πλήττεται ανεπανόρθωτα από τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις.

Από την υπόθεση προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, το εξής ζήτημα: Εφόσον δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη, η Νομική Υπηρεσία οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα Αιμιλιανίδη, για να μπορούμε όλοι να κρίνουμε με αμεροληψία και διαφάνεια τη συγκεκριμένη απόφαση. Αν δεν το πράξει ας απαντήσει: γιατί ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα αφού δεν την έλαβε υπόψη;

Γίνεται επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος. Να γιατί η πρότασή μου για την ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα είναι περισσότερο επείγουσα παρά ποτέ. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστο στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα ως Νομικού Συμβούλου του κράτους και, ταυτόχρονα ως Προϊσταμένου των διωκτικών Αρχών και για αυτό το άρθρο 113 του Συντάγματος πρέπει να τροποποιηθεί.

Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις και τους υποψηφίους για την Προεδρία να δεσμευτούν ότι το συντομότερο δυνατό μετά τις Προεδρικές εκλογές, όταν επαναλειτουργήσει η Βουλή, να θέσουν με τη διαδικασία του επείγοντος την ώριμη πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος ώστε άλλος να είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και άλλος ο προϊστάμενος για τις ποινικές διώξεις.

Έτσι διεκδικούμε ένα Τίμιο Κράτος.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση