ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Αναδιατάξεις στη δημοτικότητα των αρχηγών

Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού παρουσιάζουν αρνητική εικόνα και εντός του κόμματός τους.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η εποχή των αρχηγικών κομμάτων φαίνεται πως έχει παρέλθει βάσει και της έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, με τις ηγεσίες των κομμάτων να δέχονται αμφισβήτηση ακόμα και εντός του ακροατηρίου τους. Σημαντικά είναι και τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη δημοτικότητα των πολιτικών προσώπων. Από ποιους χώρους για παράδειγμα αντλούν έρεισμα και πόση είναι η αποδοχή τους στον πολιτικό τους χώρο.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού παρουσιάζουν χαμηλή δημοτικότητα γενικώς, όμως το ενδιαφέρον είναι πως ακόμα και στο ακροατήριό τους έχουν σχετικά αυξημένο ποσοστό αρνητικής εικόνας. Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός μεταξύ των τριών μεγάλων είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ από τα πολιτικά πρόσωπα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, του οποίου το όνομα ακούγεται ως εν δυνάμει υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, παρουσιάζεται ως ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα, με θετική εικόνα σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ακόμα και στο ΑΚΕΛ.

Ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στον ΔΗΣΥ και στο τι απήχηση έχουν οι πρωταγωνιστές της δεξιάς παράταξης. Ο Νίκος Αναστασιάδης βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, το συναγερμικό κοινό φαίνεται να τον στηρίζει ακόμα σθεναρά. Η θετική εικόνα του Προέδρου της Δημοκρατίας εντός ΔΗΣΥ φτάνει το υψηλό ποσοστό του 83% ενώ μόλις το 14% έχει αρνητική γνώμη για τον ίδιο.

Αυτή η εικόνα δίδει και την ανάγνωση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστω κι αν έχει απομακρυνθεί από το κόμμα, διατηρεί το δέσιμο με το ακροατήριό του. Απέναντι στον Πρόεδρο διχασμένη φαίνεται η Αλληλεγγύη με το 58% να τον βλέπει θετικά και το 42% αρνητικά. Στο ΔΗΚΟ το 36% βλέπει θετικά τον Νίκο Αναστασιάδη και το 60% αρνητικά. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σχετικό έρεισμα και στο ακροατήριο του ΕΛΑΜ, σε σχέση με άλλα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στην έρευνα, με το 23% να τον βλέπει θετικά και το 73% αρνητικά.

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται σε σχέση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς συγκεντρώνει το 29% της θετικής άποψης και το 68% της αρνητικής εικόνας. Μόλις το 61% των Συναγερμικών έχει θετική εικόνα απέναντι στον Συναγερμικό Πρόεδρο ενώ το 35% αρνητική. Το πιο ψηλό ποσοστό αποδοχής έχει στην Αλληλεγγύη με το 35% να τον κρίνει θετικά και το 65% αρνητικά. Ακολουθούν οι Οικολόγοι με 25% θετική εικόνα για τον Συναγερμικό Πρόεδρο και 75% αρνητική. Στο ΔΗΚΟ παρουσιάζει θετική εικόνα στο 22% και αρνητική εικόνα στο 77%. Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 95% του ΕΛΑΜ έχει αρνητική εικόνα για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ένα 5% απάντησε : «Δεν ξέρω δεν απαντώ». Στο ΑΚΕΛ μόλις το 11% έχει θετική εικόνα για τον Συναγερμικό Πρόεδρο και 88% αρνητική.

Άλλως Μακάριος

Τη μεγαλύτερη αποδοχή γενικότερα και κυρίως εντός της δεξιάς παράταξης παρουσιάζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με το 67% να έχει θετική εικόνα και το 22% αρνητική. Στον ΔΗΣΥ τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς το 87% των Συναγερμικών έχει θετική εικόνα για τον υπουργό Εξωτερικών και μόλις το 7% αρνητική. Θετική εικόνα έχει και σε όλα τα άλλα κόμματα, με το ΑΚΕΛ να διχάζεται.

Το 56% των ΑΚΕΛικών για παράδειγμα έχει θετική εικόνα και το 36% αρνητική, ενώ ιδιαίτερα καλή είναι και η εικόνα του στον Ενδιάμεσο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται πιο δημοφιλής ανάμεσα στους ΔΗΚΟϊκούς από τον Νικόλα Παπαδόπουλο καθώς το 78% έχει θετική εικόνα για τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη και μόλις το 13% αρνητική, ενώ στην ΕΔΕΚ η θετική του εικόνα φτάνει το 66% και το 24% αρνητική. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα άλλα κόμματα του χώρου, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί πως ο υπουργός Εξωτερικών είναι το πιο δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο στο ΕΛΑΜ, με το 32% να έχει θετική εικόνα και το 64% αρνητική.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως οι υπουργοί Εξωτερικών συνηθίζουν να έχουν θετική εικόνα, όπως άλλωστε παρουσίαζε και ο Ιωάννης Κασουλίδης όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών, σε αντίθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς.  Ούτε πρέπει να παραλείπεται από το κάδρο οτι σε αντίθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εξωερικών δεν βρίσκεται σε καθημερινή αντιπαράθεση και συνεπώς δεν έχει ακόμη υποστεί ενδεχόμενη φθορά από την όποια αντιπαράθεση ή από την επιλογή κάποιων αποφάσεων. 

Το ψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών παρουσιάζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος παρουσιάζει 36% θετική εικόνα και 58% αρνητική εικόνα μεταξύ των ερωτηθέντων. Το 73% του ΔΗΚΟ έχει θετική εικόνα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ το 27% αρνητική εικόνα.

Την χειρότερη εικόνα έχει στους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ και του ΑΚΕΛ. Το 82% του ΕΛΑΜ έχει αρνητική εικόνα για τον κ. Παπαδόπουλο ενώ μόλις το 14% θετικά. Αυτή η εικόνα φαίνεται να ανατρέπει και το πολιτικό αφήγημα των προεδρικών εκλογών, πως το ΔΗΚΟ θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους από το ΕΛΑΜ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να έχει αρνητική εικόνα και στο ΑΚΕΛ, με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να μην έχουν ακόμη συγχωρέσει στον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο τις προεκλογικές επιθέσεις. Ενδεικτικό ότι το 66% των ΑΚΕΛικών βλέπει αρνητικά τον κ. Παπαδόπουλο και μόλις το 29% θετικά. Ακολουθεί η Συμμαχία πολιτών με το 63% να βλέπει αρνητικά τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο και 27% θετικά.

Στον ΔΗΣΥ πάντως η εικόνα του κ. Παπαδόπουλου είναι καλύτερη με το 33% των Συναγερμικών να τον βλέπει θετικά και το 64% αρνητικά. Στα κόμματα του ενδιάμεσου με τα οποία συνεργάστηκαν στις απερχόμενες εκλογές παρουσιάζεται περισσότερη αποδοχή. Στην ΕΔΕΚ το 59% τον βλέπει θετικά και το 39% αρνητικά, στην Αλληλεγγύη το 42% τον βλέπει θετικά και το 54% αρνητικά, ενώ στους Οικολόγους το 55% των ερωτηθέντων τον βλέπει αρνητικά και το 35% θετικά.

Αντιδράσεις στο ΑΚΕΛ

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας, καθώς το 70% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για τον Άντρο Κυπριανού. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι η απήχησή του εντός του ΑΚΕΛ. Το 69% του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου έχει θετική εικόνα για τον κ. Κυπριανού ενώ το 29% αρνητική. Το ποσοστό αυτό προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι το ακροατήριο του ΑΚΕΛ δύσκολα εξωτερικεύει την απαρέσκεια που αφορά την κομματική γραμμή ή και την ίδια την ηγεσία. Τη θετικότερη εικόνα έχει μέσα στους Οικολόγους με το 25% να τον βλέπει θετικά και το 70% αρνητικά.

Την αρνητικότερη εικόνα έχει στον ΔΗΣΥ καθώς μόλις το 10% των Συναγερμικών ψηφοφόρων έχει θετική εικόνα για τον κ. Κυπριανού και 86% αρνητική. Στο ΔΗΚΟ το 22% έχει θετική εικόνα για τον γ.γ. του ΑΚΕΛ και το 78% αρνητική. Και στην ΕΔΕΚ αλλά και στη Συμμαχία πολιτών παρατηρούνται τα ίδια περίπου ποσοστά με το 22% της ΕΔΕΚ να βλέπει θετικά τον κ. Κυπριανού και το 76% αρνητικά, ενώ στη Συμμαχία Πολιτών το 23% τον βλέπει θετικά και το 73% αρνητικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X