ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΗΠΑ: Ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών από την αύξηση επιτοκίων

Η ανακοίνωση του κόμματος

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

«Από τη μια είναι κατανοητή η αύξηση των επιτοκίων σε περιόδους ψηλού πληθωρισμού, με στόχο τη μείωση της ρευστότητας στην οικονομία, από την άλλη δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, στην περίοδο αυτή, δεν οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, αλλά στη μειωμένη προσφορά λόγω των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Παράταξη.  

Η ανακοίνωση

H πρόσφατη αύξηση του βασικού δανειστικού επιτοκίου είναι δυσάρεστη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και τα νοικοκυριά της χώρας μας.  

Από τη μια είναι κατανοητή η αύξηση των επιτοκίων σε περιόδους ψηλού πληθωρισμού, με στόχο τη μείωση της ρευστότητας στην οικονομία, από την άλλη δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, στην περίοδο αυτή, δεν οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση, αλλά στη μειωμένη προσφορά λόγω των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.  

Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η ρευστότητα είναι εγκλωβισμένη στις τράπεζες και ο δανεισμός πολύ περιορισμένος, είναι έντονα αμφίβολο αν η αύξηση των επιτοκίων θα μπορέσει από μόνη της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα όταν ο πόλεμος συνεχίζεται. Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες θα έπρεπε να εξετάσουν την ταυτόχρονη αύξηση των καταθετικών επιτοκίων, έτσι ώστε η υπερβάλλουσα ρευστότητα να διοχετεύεται πίσω στην αγορά και να υπάρχουν οφέλη και για τους καταθέτες.   

Εκφράζουμε έντονη ανησυχία ότι η αύξηση δανειστικών επιτοκίων θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα προβληματικών δανείων στη χώρα και αναπόφευκτα θα οδηγήσει τις τράπεζες σε αλλαγή των προβλέψεων τους, λόγω κυρίως έντονης πίεσης στην κεφαλαιουχική τους επάρκεια, κάτι που θα οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα σε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που βιώσαμε το 2012.  

Απευθύνουμε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα και το Σύνδεσμο Τραπεζών να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό εργαλείο για στήριξη των δανειοληπτών, καθώς και να εξετάσουν διάφορα σενάρια ανακουφιστικών μέτρων. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη θα πρέπει να καθοδηγεί την εφαρμογή ενός μείγματος δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με πρότυπο τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας. 

Ως εκ των πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργήσει αποτελεσματικά για την προστασία ευάλωτων και μικρομεσαίων, εξετάζοντας μάλιστα στοχευμένα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων, ειδικά στον καταναλωτικό τομέα.  

Ας ενεργήσουμε αυτή τη φορά ως Προμηθείς, δείχνοντας την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία και πολιτική βούληση, προτού μας προσπεράσουν οι εξελίξεις.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σχεδόν κάθε τύπου πολίτης είναι υποψήφιος για τις Δημοτικές εκλογές - Αθάνατες παραμένουν οι κάρτες
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ