ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυνατό τεστ για ΕΦ - Με πολιτικά μηνύματα η συνεργασία με Γαλλία

Στη Λευκωσία η Γαλλίδα ΥΠΑΜ - την ερχόμενη Παρασκευή πιάνει Λεμεσό το «Σαρλ Ντε Γκολ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσία γαλλικών μαχητικών «Ραφάλ» στους κυπριακούς ουρανούς, το τελευταίο διάστημα, τείνει να καταστεί ρουτίνα, αποκαλύπτοντας έτσι τους ισχυρούς πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς των δυο χωρών. Το επόμενο επταήμερο οι κοινές δραστηριότητες θα συνεχισθούν, με αποκορύφωμα την άφιξη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Λεμεσό. Σε πολιτικό επίπεδο ξεχωρίζει η εδώ παρουσία της Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλορένς Παρλί, η οποία έφθασε αργά το βράδυ Δευτέρας στην Κύπρο.

Η κ. Παρλί η οποία θα αναχωρήσει την Τρίτη το βράδυ, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό της Σάββα Αγγελίδη ενώ θα επισκεφθεί και το γαλλικό αεροπλανοφόρο που την Δευτέρα το μεσημέρι βρισκόταν πλησίον του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πολιτική ατζέντα

Η εδώ παρουσία της Γαλλίδας ΥΠΑΜ θεωρείται σημαντική για τη Λευκωσία και απόδειξη της ισχυρής βούλησης που υπάρχει από γαλλικής πλευράς να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιδιώξεις που συμβαδίζουν με τα θέλω της Λευκωσίας, στο ενεργειακό αλλά και αμυντικό τομέα. Η χθεσινή άσκηση της Εθνικής Φρουράς κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική ομπρέλα της Κύπρου, ουσιαστικά αποτελεί μια ψηφίδα του μωσαϊκού συνεργασίας των δυο χωρών και έρχεται να συμπληρώσει τη σταθερή πολιτική στήριξη της Γαλλίας απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετική συμπεριφορά.

Εκτός από τις επαφές της κ. Παρλί, η σημασία που αποδίδει η κυπριακή πλευρά στη πολύπλευρή συνεργασία με τη Γαλλία, θα εκφρασθεί με την παρουσία του «Σαρλ Ντε Γκολ» στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, άλλοι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και μέλη του διπλωματικού σώματος πρόκειται να συμμετάσχουν σε επίσημη δεξίωση που θα δοθεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, το οποίο όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού από τις 21 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Ασκήσεις εδάφους – αέρος

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το γαλλικό ενδιαφέρον για επέκταση της συνεργασίας των δυο χωρών σε επίπεδο διευκολύνσεων στην περιοχή, δίνει μια άλλη διάσταση στις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας. Συνεργασία η οποία όπως εκτιμάται, σε στρατιωτικό επίπεδο, αυξάνει το επίπεδο εκπαίδευσης της Εθνικής Φρουράς η οποία αποκτά πρόσβαση σε επιχειρησιακές δραστηριότητες που εκ των πραγμάτων αδυνατούσε. Η χθεσινή ενεργοποίηση της αεράμυνας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, κάτι που τονίσθηκε και από τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

«Όταν είσαι στο κέντρο ελέγχου και βλέπεις το πώς συντονίζονται, συνεργάζονται, το πώς αξιολογούν την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουν, όντως φαίνεται πως είμαστε σε ένα ψηλό επίπεδο». Το σενάριο της άσκησης προνοούσε την προβολή εικονικών στόχων από γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ενέργεια που θα προκαλούσε την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας. Τα γαλλικά μαχητικά απογειώθηκαν από το «Σαρλ Ντε Γκολ» το οποίο βρισκόταν 240 χιλιόμετρα από το χώρο της άσκησης στον οποίο είχαν αναπτυχθεί μεταξύ άλλων και συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού BUK. Τα γαλλικά μαχητικά εντοπίσθηκαν από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μόλις εισήλθαν στο βεληνεκές του, που είναι τα 160 χιλιόμετρα.

Ικανοποίηση

Ο ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης μετά το πέρας της άσκησης εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τα όσα του μετάφεραν οι επιτελείς, τονίζοντας πως «η Γαλλία είναι ένα απτό παράδειγμα της στενής συνεργασίας που έχουμε με τη χώρα αυτή, σε στρατιωτικό επίπεδο. Πραγματικά χαίρομαι όταν δίνονται τέτοιες ευκαιρίες στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να εκπαιδεύεται σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο άσκησης. Όπως αποκάλυψε ο κ. Αγγελίδης η χθεσινή κοινή άσκηση με τους Γάλλους δεν θα είναι η μοναδική . «Βεβαίως θα περιμένουμε και άλλες ασκήσεις που έχουν σχέση και με την αεράμυνα, την αεροπορία και το ναυτικό με μονάδες και των ΟΥΚ να έχουν ένα σενάριο με τους ΟΥΚ που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο καθώς και με φρεγάτες που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο. Πιστεύω ότι είναι μια συνεχής προσπάθεια στο επίπεδο των κοινών ασκήσεων που μοναδικό σκοπό έχει την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση