ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολοι καιροί για συνεργασίες

Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες των τεσσάρων και η ασυμφωνία που επικρατεί γύρω από το ποιος θα ηγηθεί της συμμαχίας

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Το πρώτο όχι για στήριξη φέρεται να έλαβαν οι τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι που συνεχίζουν τις προσπάθειες για συνεργασία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ο Μάριος Καρογιάν φέρεται να ξεκαθάρισε στους Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριο Ηλιάδη, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά και Κωνσταντίνο Χριστοφίδη ότι οι διαδικασίες στη ΔΗ.ΠΑ έχουν μπει στην τελική ευθεία με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι οι επικρατέστεροι ώστε να λάβουν την υποστήριξη της παράταξης.

Πάντως μετά και την τελευταία τους συνάντηση στις 21 Σεπτεμβρίου οι τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνουν ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για συνεργασία στις επικείμενες εκλογές και ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά.

Ωστόσο αυτό που τους χωρίζει είναι το πιο βασικό: ποιος θα ηγηθεί του συνδυασμού; Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων φαίνεται να υπήρξε διαφωνία σε σχέση με τον ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, αν και η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει προς τους δύο που βρίσκονται ψηλότερα: τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Χριστοφίδη. Εκεί βέβαια έγκειται και η μεγάλη διαφωνία για το ποιος από τους δύο θα καθίσει στο τιμόνι. 

Συμφωνήθηκε όπως ακολουθηθεί μια επιστημονική και πολιτικά δομική διαδικασία, δηλαδή η διεξαγωγή μιας νέας δημοσκόπησης στην οποία θα τεθούν συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία και με βάση τα αποτελέσματα που θα τους δοθούν να συνεχίσουν τις διεργασίες. Έντονη είναι η θέση ενός εκ των τεσσάρων ότι θα πρέπει να περιληφθεί και το ερώτημα ποιος είναι πιο εκλέξιμος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν φαίνεται να προχωρά άμεσα, μιας και ακόμα βρίσκονται στο στάδιο επιλογής του ανθρώπου που θα διεξαγάγει αυτή την έρευνα, χάνοντας με αυτό τον τρόπο και το momentum της θετικής αντιμετώπισης της πιθανής συνεργασίας από πλευράς ψηφοφόρων.

Πάντως με σημερινή του ανακοίνωση ο πρωτοστάτης και ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας Μάριος Ηλιάδης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προσπάθεια των τεσσάρων υποψηφίων ούτε οδηγείται προς ναυάγιο, αλλά ούτε και αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την επιλογή του κοινού υποψηφίου, γιατί απλούστατα, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας έχει ακόμη απασχολήσει».

Προσθέτει ότι «εκείνο στο οποίο και οι τέσσερις συμμετέχοντες στην προσπάθεια είμαστε συγκεντρωμένοι αυτή τη στιγμή, είναι πως το εγχείρημα μας να τύχει μιας ευρύτερης στήριξης και από κόμματα τα οποία δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, από ευρύτερα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας, αλλά και από προσωπικότητες, που αγωνιούν για την πορεία και την προοπτική αυτού του τόπου».

Την ερχόμενη βδομάδα οι τέσσερις αναμένεται να έχουν συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών ωστόσο και εκεί το ενδεχόμενο συνεργασίας μοιάζει απομακρυσμένο.

Το Κίνημα Οικολόγων, αφού ολοκλήρωσε την εσωτερική δημοσκόπηση, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα ενώπιον της πολιτικής επιτροπής στις 2 Οκτωβρίου και από εκεί και πέρα θα οργανωθεί εκλογικό συνέδριο όπου με τη διαδικασία των δύο γύρων θα καταλήξει στον υποψήφιο που θα στηρίξει. Βέβαια μπορεί και να μην υπάρχει κατάληξη, μιας και στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος θα πρέπει να λάβει το 60% των ψήφων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση