ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε/κ σε κυκλώματα μεταναστών στην πράσινη γραμμή

Αποκαλυπτικός ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής για εμπλοκή προσώπων στις ελεύθερες περιοχές σε συνέντευξή του στην «Κ»

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξή του στην «Κ» ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του, στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με την ευχή να ξεπεράσει σύντομα τα προβλήματα υγείας και να επιστρέψει δυνατή στην Κύπρο και στα καθήκοντά της. Ο Υπουργός Εσωτερικών είναι αποκαλυπτικός για το ρόλο που διαδραματίζουν κυκλώματα στη διακίνηση παράνομων μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής, στα οποία όπως λέει συμμετοχή έχουν και Ε/κ. Ο κ. Νουρής χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση άκρως ανησυχητική μιας και οι ροές συνεχίζονται και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό, ενώ τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα. Ο Υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς περιέγραψε αναλυτικά το ρόλο που έχουν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών συγκεκριμένα συμφέροντα. Χαρακτηριστικά ο κ. Νουρής είπε. «Ένας ο όποιος πλουτίζει με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο και τις πλείστες φορές δυστυχώς που το λέω είναι ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες συγκεκριμένων κατοικιών, ναι αποτελεί μέρος του κυκλώματος και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να διώκονται και να τιμωρούνται θα τολμήσω να πω τη λέξη είναι εξοντωτικά».

Τα κατεχόμενα

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην διαδρομή των παράνομων ροών προς τις ελεύθερες περιοχές. Το Υπουργείο Εσωτερικών όπως είπε έχει στείλει στην Ε.Ε στοιχεία για 317 περιπτώσεις μεταναστών στα οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως έφθασαν στην Κύπρο. Πρόκειται για ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία φέρουν σφραγίδες αναχώρησης από το Κονγκό ή τη Νιγηρία, καθώς και σφραγίδες από το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, με παραχώρηση παράνομης βίζας για 60 ημέρες. Επίσης όπως είπε ο κ. Νουρής από στοιχεία που συνέλεξαν οι αρχές της Δημοκρατίας παράνομοι μετανάστες που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές παραδέχθηκαν πως έναντι αμοιβής €250 και €300 από την Τύμπου πέρασαν από συγκεκριμένα σημεία της πράσινης γραμμής. «Για να περάσουν πάντοτε υπάρχει και από την απέναντι πλευρά, στις ελεύθερες περιοχές, κάποιος ο οποίος πολλές φορές είτε τους παραλαμβάνει είτε τους παρέχει, μεταγενέστερα, χώρο διαμονής όταν περάσουν τις διαδικασίες στο κέντρο πρώτης υποδοχής Πουρνάρα».

Τα μέτρα

Ως προς τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για περιορισμό των παράνομων αφίξεων ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τους ρυθμούς εφαρμογή των αποφάσεων. Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του φράχτη. «Ομολογώ ότι η τοποθέτηση του φράχτη προχωρά με ρυθμό που δεν με ικανοποιεί ως Υπουργό Εσωτερικών, χρειάζεται να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και την ταχύτητα τοποθέτησης, άρα πρέπει να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια. Όμως είμαστε σε καλό δρόμο». Για τη τοποθέτηση καγκελόθυρων ο Υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση εντός της νεκρής ζώνης, για επαγγελματικούς λόγους, να το δηλώσουν μέχρι τέλος Μαΐου. Οι καγκελόθυρες θα ανοίγουν ηλεκτρονικά. Εκτός από τις κάμερες που θα τοποθετηθούν ο κ. Νουρής εξέφρασε την ευχή να καταστεί δυνατή η σύντομη πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών, «ούτως ώστε να γίνει εφικτό μαζί με την τοποθέτηση του συστήματος επιτήρησης που αναμένεται περί τα τέλη του καλοκαιριού να ολοκληρώσουμε με αυτά τα 3 μέτρα το σύνολο των μέτρων που απαιτούνται για τη φύλαξη της πράσινης γραμμής».

Η Ε.Ε

Για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό, η Ε.Ε είναι ενήμερη τονίζει ο κ. Νουρής στη συνέντευξή του στην «Κ». Όπως ανάφερε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών, τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες, ο ίδιος συναντήθηκε με την αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν ήταν και η χρηματοδότηση της μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμές «κατ’ αντιστοιχία με ό,τι συνέβη στη Λιθουανία, στη Βουλγαρία αλλά και στην Ελλάδα όπου η μονάδα επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατ’ αρχήν αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων ήταν θετική» σημείωσε ο κ. Νουρής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση