ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΔΕΚ: Με αιχμές κατά στελεχών διεξήχθη το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο - Οι αποφάσεις

Το συνέδριο κατέληξε σε σειρά αποφάσεων, με σημαντικότερες την κατά πλειοψηφία απόφαση ενσωμάτωσης της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ

ΚΥΠΕ

Με αιχμές για οικονομικές και άλλες ατασθαλίες στελεχών της ΕΔΕΚ και με παρούσα τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λευκωσία το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Το συνέδριο κατέληξε σε σειρά αποφάσεων, με σημαντικότερες την κατά πλειοψηφία απόφαση ενσωμάτωσης της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ και την ομόφωνη απόφαση αντικατάστασης του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλη Τερέπεη, για τον οποίο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «συστηματικά παραβίασε το καταστατικό του κόμματος και σε κάποιες περιπτώσεις ενήργησε με σκοπιμότητα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τερέπεης προσκλήθηκε όπως παραστεί στις εργασίες του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ την οποία, όπως ανέφερε ο κ. Σιζόποπουλος, δεν αποδέχθηκε, όπως είπε ότι έπραξε και ο τέως Πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου για τον οποίο ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι «μας κατηγορεί ότι διασύρουμε το κόμμα στα Δικαστήρια και την Αστυνομία» ενώ στην πραγματικότητα «στα Δικαστήρια και την Αστυνομία είναι οι συνεργάτες του που οδηγούν την ΕΔΕΚ για να δικαιολογήσουν την αποχή και την αντι-κομματική τους στάση».

Πρόσθεσε ότι ο Γιαννάκης Ομήρου, «δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι επί δικής του Προεδρίας της ΕΔΕΚ αμαυρώθηκε η καθαρότητα του κόμματος και κατέληξε και στη φυλακή».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι οι διαφωνούντες με τη διεξαγωγή του συνεδρίου «δεν έχουν πολιτικές θέσεις ούτε και να αντιπροτείνουν κάτι σε σχέση με την πορεία του κόμματος αλλά ο βασικός τους στόχος είναι πώς να υπονομεύσουν στην προοπτική του κόμματος».

Σημείωσε ότι η ομάδα αυτή των στελεχών του κόμματος «απογοητεύτηκε» από το αποτέλεσμα των τελευταίων Βουλευτικών Εκλογών προσδοκώντας αποτυχία της ΕΔΕΚ και ανάδειξή της ως 7ο κόμμα στη Βουλή «για να επισύρουν στην ηγεσία την αποτυχία» ενώ καλούσαν και τους ψηφοφόρους τους «να μην συμμετέχουν στις εκλογές και να ζητήσουν την παραίτηση της ηγεσίας του κόμματος και να έρθουν αυτοί να αναλάβουν το κόμμα».

Ο κ. Σιζόπουλος έθεσε προς τους συνέδρους ερωτήματα κατά πόσον αυτούς που προσέφυγαν στο δικαστήριο καταγγέλλοντας ως παράνομες ενέργειες της ηγεσίας ΕΔΕΚ, «τους έχετε δει να δουλέψουν για το κόμμα, τους έχετε δει να καταθέσουν δυνάμεις για το κόμμα, ή στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές να δουλέψουν για το κόμμα» δίνοντας τη δική του απάντησε ότι «σε καμία περίπτωση συνέβη αυτό».

«Αλλά αντίθετα αυτό το οποίο επεδίωκαν ήταν να διασπάσουν το κόμμα, να πείσουν μέλη και στελέχη της ΕΔΕΚ να κατέλθουν υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς βγαίνοντας ανοικτά να υποστηρίξουν άλλους συνδυασμούς και χωρίς να ντρέπονται έρχονται σήμερα και ζητούν να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν σε αξιώματα του κόμματος», συνέχισε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «παρά όλα αυτά εμείς τους δεχθήκαμε, απλά δεν δεχθήκαμε να γίνουν παρανομίες και παρατυπίες όπως επιχειρήθηκε με την κατάθεση μέσω αντιπροσώπου των υποψηφιοτήτων πέντε λεπτά πριν λήξει η προθεσμία υποβολής χωρίς εξουσιοδότηση, χωρίς παράβολο» με αποτέλεσμα ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΕΚ βάσει οδηγιών που είχε να μην τις κάνει αποδεκτές.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι καθόλα νόμιμη η πραγματοποίηση του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου σημειώνοντας ότι είναι καταστατικά κατοχυρωμένη η σύγκλισή του είτε με απόφαση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής, είτε από το 1/3 των μελών του κόμματος, είτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος «και αυτό είναι ξεκάθαρο».

Καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι η μαζική τους παρουσία «αποτελεί ακόμα μία αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς οι οποίοι επιχειρούν να υπονομεύσουν, είτε εντός είτε εκτός κόμματος, την ιστορική πορεία και διαδρομή της ΕΔΕΚ αλλά και τον σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό της ρόλο προς την πατρίδα μας».

Έκανε λόγο για «ανήθικο πόλεμο από τις 3 Ιουνίου με καταγγελίες στην Αστυνομία, προσφυγή στα Δικαστήρια και προσπάθεια ματαίωσης των ομόφωνων, διαφανών και δημοκρατικών αποφάσεων της ΚΕ της 30ης περασμένου Ιουνίου για τη σύγκληση του 14ου Τακτικού και Εκλογικού Παγκύπριου Συνεδρίου» σημειώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκαν» για την διοργάνωση τελικά του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου αλλά και από τα αποτελέσματα των εκλογών στις Επαρχιακές Πάφου και Λεμεσού.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, σκόπιμα αποφεύγουν να τα απαντήσουν και καταφεύγουν με ψευδή στοιχεία στα δικαστήρια σε μια προσπάθεια να εξευτελίσουν την ηγεσία και τα όργανα του Κόμματος, στην πραγματικότητα όμως εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της ΕΔΕΚ για την οποία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Διερωτήθηκε «αφού διαφωνούσαν με το Μητρώο Μελών γιατί δεν έθεσαν το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου και ψήφισαν και αυτοί την απόφαση, γιατί δεν υπέβαλαν ένσταση κατά των εκλογών στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις Λάρνακας και Αμμοχώστου και γιατί κατήλθαν ως υποψήφιοι τόσο για την Κεντρική όσο και τις Επαρχιακές Επιτροπές».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «αφού νοιώθουν ότι έχουν δίκαιο γιατί δεν προσέρχονται σε μια ανοικτή και δημόσια παράθεση των στοιχείων ενώπιον των μελών του κόμματος και γατί φυγομαχούν;» λέγοντας πως «είναι προφανές ότι οι προσπάθειές τους αποσκοπούν, είτε στη διασφάλιση προσωπικών συμφερόντων τα οποία θίξαμε λόγω των μέτρων που λήφθηκαν, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να τη δικαιολογήσουν ότι δήθεν ήταν αποτέλεσμα παραποιημένου Μητρώου, να διασπάσουν και να αποδυναμώσουν το κόμμα».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή ηγεσία του κόμματος με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της βρίσκεται εδώ ενώπιον σας, να παρουσιάσει το έργο της και να δεχθεί την καλόπιστη κριτική και τις υποδείξεις σας σε μια προσπάθεια να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο προς όφελος της ΕΔΕΚ και της πατρίδας μας» διερωτώμενος «αυτοί που διασύρουν το κόμμα στην Αστυνομία και τα Δικαστήρια που βρίσκονται; Γιατί απουσιάζουν; Γιατί αποφεύγουν το δημοκρατικό διάλογο και την αντιπαράθεση;».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Προέδρου της ΕΔΕΚ αναλώθηκε στην οικονομική κατάσταση του κόμματος με την επισήμανση ότι βάσει της οικονομικής έκθεσης του Δεκεμβρίου του 2014 «το συνολικό χρέος του κόμματος ανερχόταν περίπου στο 1.200.000».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «τον Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του κόμματος και σήμερα για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, διαθέτει θετικό οικονομικό ισοζύγιο ύψους 120 χιλ. ευρώ (1.9.2021), ενώ εκκρεμούν για είσπραξη εισοδήματα ύψους πέραν των 100 χιλ. ευρώ», αναφορά η οποία προκάλεσε το δυνατό χειροκρότημα των συνέδρων.

Αναφερόμενος «σε υπονοούμενα για την διαχείριση της Πολυκατοικίας Λυσσαρίδη και την πώληση του οικήματος στην Πάφο που σκόπιμα και κακόβουλα αφήνονται από διάφορες πλευρές» ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «προς πλήρη αποκατάσταση» παρέθεσε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα γεγονότα που αφορούν τις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε επί τούτου ο Μαρίνος Σιζόπουλος «η πολυκατοικία Λυσσαρίδη μεταβιβάστηκε επ΄ ονόματι του κόμματος τον Γενάρη του 2017 και ήταν ενοικιασμένη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας από το 1989 με το τελευταίο μηνιαίο ενοίκιο να ανέρχεται στις 3.564 ευρώ ενώ υπήρχε και πρόσθετο εισόδημα 700 ευρώ το μήνα από μπυραρία που νοικιαζόταν σε τρίτο άτομο».

Επίσης, «τον Νοέμβριο του 2017 με πρόσχημα την αποκόλληση πλάκας εξωτερικής επένδυσης, λόγω πολύ κακής συντήρησης από τους ενοικιαστές, ο Δήμος Λευκωσίας την εγκατέλειψε χαρακτηρίζοντάς την, κακώς ως επικίνδυνη».

Ακολούθως, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «σε συνεννόηση με τον Δήμο Λευκωσίας ορίσθηκε ειδικό γραφείο για την πραγματοποίηση μελέτης σχετικά με την κατάσταση του κτηρίου, καθώς και τις βελτιώσεις που έπρεπε να γίνουν για την επαναφορά στην αρχική του κατάσταση όπως προνοούσε το συμβόλαιο ενοικίασης, η οποία κατέδειξε ότι το κτίριο είναι μεν σε καλή κατάσταση, όμως λόγω ηλικίας απαιτείτο στατική αναβάθμιση».

Συνολικά το ποσό της ανακαίνισης στην καλύτερη περίπτωση θα ανερχόταν στο 1.300.000 και έτσι «με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι η πώληση της πολυκατοικίας για ιστορικούς λόγους ήταν εκτός συζήτησης, αποφασίστηκε να ενοικιασθεί και να αναλάβει ο ενοικιαστής όλα τα έξοδα στατικής αναβάθμισης και ανακαίνισης», συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος παραθέτοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνία ενοικίασης

Για την πώληση του οικήματος της ΕΔΕΚ στην Πάφο, ο Πρόεδρός της, είπε ότι «σκόπιμα ή λανθασμένα» αναφέρεται ότι ήταν το ιστορικό οίκημα του κόμματος την περίοδο πριν, κατά και μετά το πραξικόπημα του 1974» κάτι όμως «που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας το οίκημα αγοράστηκε το 1980».

Πρόσθεσε ότι «οι επικριτές σκόπιμα αποκρύβουν την αλήθεια και πρόθεση πώλησης υπήρχε τουλάχιστον από το 2011 και συγκεκριμένα με οδηγίες του τέως Προέδρου της ΕΔΕΚ και εν αγνοία της λοιπής ηγεσίας, με επιστολή ημερομηνίας 15.11.2013 ανατέθηκε στην εταιρεία AKΤ Consultants να προβεί σε εκτίμηση της αγοραίας αξίας του οικήματος και τον υπολογισμό της καταναγκαστικής πώλησής του».

Η εκτίμηση κοινοποιήθηκε στο κόμμα στις 6.12.2013 και καθορίστηκε στις 405.000.00 ευρώ και επιπρόσθετα, τον Δεκέμβριο του 2012 η Τράπεζα Κύπρου είχε προβεί σε εκτίμηση της αξίας του οικήματος για σκοπούς δανειοδότησης και αυτή είχε καθοριστεί από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας στις 465.000.

«Είναι λοιπόν προφανές ότι ο στόχος ήταν η πώληση του οικήματος για να καλυφθούν οικονομικές υποχρεώσεις, λόγω των πιθανόν ελλειμμάτων που παρουσίαζε το κόμμα» είπε ο κ. Σιζόπουλος υπενθυμίζοντας ότι το 2018 «με βάση τα παραπάνω δεδομένα η διευρυμένη συνεδρίαση της Επαρχιακής Πάφου αποφάσισε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο πώλησης και αγορά νέου οικήματος» και τελικά το οίκημα πωλήθηκε στην τιμή του 1.350.000 εκ. ευρώ.

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σημαδεύτηκαν από σημαντικά γεγονότα, όπως την πενταμερή Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά, την έναρξη εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημείωσε ότι «όπως είναι γνωστό ως ΕΔΕΚ ταχθήκαμε αντίθετοι στη συμμετοχή στην πενταμερή Διάσκεψη, ειδικά με όσα είχαν προηγηθεί στο Μοντ Πελεράν και δεδομένου ότι σε αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία εξισωνόταν με το κατοχικό καθεστώς».

Για την έναρξη εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αποτελεί ακόμα ένα τετελεσμένο γεγονός που επιχειρείται από την κατοχική δύναμη, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μια πρόκληση η οποία εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους».

Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι έγκεινται «σε περίπτωση κατά την οποία Ε/κ κάτοικοι της πόλης επιστρέψουν όπως κάποιοι τους συμβουλεύουν, υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος και απευθυνθούν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων για επανάκτηση της περιουσίας-τους».

Τέλος, για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αποσκοπούν στον ακρωτηριασμό της ΑΟΖ της Κύπρου και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών που να επιτρέπουν στην Άγκυρα να διεκδικεί δικαιώματα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτό το κόμμα «πλήρωσε με αίμα και ζωές την προάσπιση της δημοκρατίας» τονίζοντας πως «ούτε η Χούντα μας σταμάτησε ούτε η ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα και δεν θα μας σταματήσουν κάποιοι στα δικαστήρια διότι ανάμεσα στον Δικαστή και στη Δημοκρατία εμείς επιλέγουμε τη Δημοκρατία που είναι η έκφραση του λαού κι αν νομίζουν κάποιοι ότι θα γονατίσουν την ΕΔΕΚ, είναι γελασμένοι διότι την ΕΔΕΚ δεν την γονατίζει κανένας».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, η οποία αναφέρθηκε στην παρουσία του κόμματος σε ευρωπαϊκά και άλλα σοσιαλιστικά φόρα αλλά και στην εμπειρία που βίωσε ως υποψήφια Δήμαρχος Αγλαντζιάς με στελέχη του κόμματος να υποστηρίζουν φανερά ανθυποψήφιά της.

Αποφάσεις Συνεδρίου

Δια της ανάτασης της χειρός το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ αποφάσισε ομόφωνα «τη σύγκληση Καταστατικού Συνεδρίου τον Φεβρουάριο του 2022» κατά πλειοψηφία την ενσωμάτωση της Συμμαχίας Πολιτών στην ΕΔΕΚ και εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε μεταξύ των δύο κομμάτων πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου του 2021».

Οι σύνεδροι επαναβεβαίωσαν την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για να βρίσκεται το Μητρώο Μελών στην κατοχή του Προέδρου, ο οποίος είναι και ο κατά νόμο υπεύθυνος του Κόμματος καθώς και την απόφασης του 13ου Τακτικού Συνεδρίου ότι τα μέλη των συλλογικών οργάνων που αντικαθίστανται λόγω απουσιών ή λόγω αποχώρησης να μην έχουν το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν με εκλογή στα ίδια όργανα την αμέσως επόμενη περίοδο».

Το συνέδριο επικύρωσε και «την εκλογή των μελών των Επαρχιακών και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν από τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις τα οποία θα αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα μέλη που είχαν εκλεγεί το 2017».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρότεινε και έγινε αποδεκτό καθολικά, όπως «λόγω του ότι συστηματικά ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής παραβίασε το καταστατικό του κόμματος και σε κάποιες περιπτώσεις ενήργησε με σκοπιμότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των συλλογικών οργάνων και/ή της ηγεσίας, να ανασταλεί η ιδιότητά του αλλά και ως μέλους της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων και κληθεί να υποβάλει την παραίτησή του εντός των επόμενων 10 ημερών». Σε αντίθετη περίπτωση καλείται η Κεντρική Επιτροπή να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του.

Είπε επίσης ότι ο Γραμματέας της ΚΕ, «παρά τις οδηγίες που έλαβε προχώρησε σε απαντητική επιστολή σε δικηγόρο του Γ. Βαρνάβα αναφέροντας ανακριβή στοιχεία σε σχέση με το Μητρώο για να δώσει λαβή για δικαστικές προσφυγές ενώ χωρίς ενημέρωση της ηγεσίας ή των συλλογικών οργάνων παρουσιάστηκε στην Αστυνομία για να δώσει 5ωρη κατάθεση σε σχέση με το Μητρώο Μελών».

Απόντες από το συνέδριο ήταν ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα αυτό με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ και οι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους.

Σημειώνεται ότι «οι εργασίες του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ άρχισαν, μετά από εισήγηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του ιδρυτή του κόμματος, Βάσου Λυσσαρίδη ο οποίος απεβίωσε φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση