ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:08
 

Έφεση και τροποποίηση του Συντάγματος προκρίνει το Υπουργικό

Εισήγηση θα γίνει προς τον Γενικό Εισαγγελέα για κατάθεση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Newsroom K

Tο Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενέκρινε σήμερα Τρίτη τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για να απαντήσει στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος ανέφερε σε δηλώσεις της ότι επαναβεβαιώθηκε η απόφαση όπως γίνει εισήγηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα για κατάθεση έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο και παράλληλα προς αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης μέχρι την τελική κρίση του Ανωτάτου για την έφεση. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών για τις επιπτώσεις της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας θα εξετάσει την τροποποίηση του Συντάγματος και ιδιαίτερα του άρθρου 23 κατά τρόπο που να μην τίθεται εν αμφιβόλω η συνταγματικότητα των όποιων νέων σχετικών μέτρων.

Επί της αρχής, το σύνολο των κομμάτων εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε εν τέλει τον Υπουργό Οικονομικών για μελέτη και προετοιμασία τυχόν εναλλακτικών μέτρων τα οποία εν συνεχεία θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε επόμενη συνεδρίαση», κατέληξε η Κλέλια Βασιλείου.

Στο μεταξύ σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε πως σκοπός των όποιων μέτρων είναι να συνεχίσουν να ισχύουν όσα ισχύουν σήμερα σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο και που είναι συμφωνημένα με τις δύο συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Πολιτική συναίνεση επιδιώκει η κυβέρνηση

Την τροποποίηση του Συντάγματος αλλά και την εκ νέου νομοθέτηση άρσης των περικοπών στο δημόσιο είχε βάλει χθες Δευτέρα στο τραπέζι της σύσκεψης των αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πολιτική συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη αποτυχία της έφεσης, κατά της απόφασης για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, αναζητείται τώρα από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη

Με βάση τα όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη στο Προεδρικό ο Γενικός Εισαγγελέας θα κληθεί να δώσει απαντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς σε τέσσερα βασικά ερωτήματα.

- Ποια είναι τα περιθώρια αλλά και μέτρα αντίδρασης της κυβέρνησης σε μια αποτυχία της έφεσης.

- Η απόρριψη της έφεσης σημαίνει αναδρομική ισχύει της απόφασης του Δικαστηρίου;

- Σε περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική, το ερώτημα που τίθεται είναι ο χρονικός προσδιορισμός της αναδρομικότητας. Εάν δηλαδή ξεκινά μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ή από το 2012 που εφαρμόσθηκαν οι περικοπές.

- Το εύρος της αναδρομικότητας. Αν δηλαδή δικαιούχοι αναδρομικών είναι μόνο όσοι προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο ή το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Με βάση τα όσα είπε στους αρχηγούς, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ως έχει ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των περικοπών. Σε διαφορετική περίπτωση και στην καλύτερη των περιστάσεων είναι να υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,6 δισ. εκατ. ευρώ όπως είπε μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Επί της αρχής, το σύνολο των κομμάτων εμφανίζονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Θέση που δημιουργεί συναινετικό κλίμα χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως στο τέλος θα συμφωνήσουν επί του κυβερνητικού πλαισίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Nα ρωτάτε και τους συνταγματολόγους Άντρο και Στέφανο προτού αποφασίσετε για το σύνταγμα.

ΑΚΑ

Τελικά οι …ριζοσπαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ηγέτη της κρίσης ήταν οι αποκοπές μισθών και συντάξεων που έκαμε ο Χριστόφιας!!!

Ai Em
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X