ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφτά φόνοι - Ορφανές οι ευθύνες

Οι εξελίξεις που καίνε την Αστυνομία για ανεπάρκεια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις στυγερές δολοφονίες. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε από την Κίνα ότι νιώθει συγκλονισμένος, εκφράζει βαθύτατη θλίψη, συστήνει ψυχραιμία και τονίζει ότι «θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες» μετά τις αστυνομικές έρευνες. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αντέκρουσε, λέγοντας «όχι άλλη κοροϊδία», ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους ζήτησε παραιτήσεις, στο ίδιο πλαίσιο και κινήθηκε και ο pρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Το 2016, σε εκπομπή του Sigma, ο εκπρόσωπος Tύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης καλείτο να σχολιάσει την εξαφάνιση της 36χρονης Livia Florentina Bunea και της 8χρονης κόρης της Elena Natalia Bunea. Όπως έλεγε ο κ. Αγγελίδης για την εξαφάνιση, βάσει των ερευνών που είχαν κάνει οι δύο γυναίκες δεν φαινόταν να είχαν φύγει από την Κύπρο, αν και τα πράγματά τους από το σπίτι έλειπαν.

Η δημοσιογράφος Γωγώ Αλεξανδρινού τον διέκοψε, λέγοντάς του πως βάσει της μαρτυρίας φιλικών και συγγενικών προσώπων των δύο γυναικών, το σπίτι φαινόταν αφημένο και δεν υπήρχε πουθενά πρόθεση εγκατάλειψης, καθώς τα πράγματά τους, παρά τα όσα έλεγε ο κ. Αγγελίδης ήταν εντός της οικίας. Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε τότε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Τρία περίπου χρόνια αργότερα, ο 35χρονος Ορέστης ομολόγησε τη δολοφονία τους και αποκαλύφθηκε πως από τότε μέχρι και σήμερα, καμία κίνηση δεν έγινε για την ανεύρεσή τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Λούης Κουτρουκίδης, σε άρθρο του στον Πολίτη, καλούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου να διερευνήσει την εξαφάνιση της Marry Rose και της εξάχρονης κόρης της Sierra. Όπως έλεγε δεν ήταν δυνατό να είχαν προσφύγει στα Κατεχόμενα, καθώς είχαν αφήσει όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα (άθικτους τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) και χάθηκαν μέσα στη νύχτα. Μάλιστα, η συγκάτοικός της είχε καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία και σημείωσε πως η Marry Rose δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την Κύπρο.

Παρά την αρθρογραφία του και την τοποθέτησή του ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ηγεσία της Αστυνομίας και τον υπουργό Δικαιοσύνης τίποτα δεν προχώρησε προς τη διερεύνηση της εξαφάνισης των δύο γυναικών. Μάλιστα, η αστυνομία φέρεται να ενημέρωσε και τον εργοδότη της Marry Rose και το νηπιαγωγείο στο οποίο πήγαινε η εξάχρονη Sierra πως οι δύο γυναίκες είχαν φύγει στο εξωτερικό.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού για την ανακοίνωση του Προέδρου: «είτε ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάλαβε τι έγινε είτε μας κοροϊδεύει. Φτάνει. Ως εδώ. Όχι άλλη κοροϊδία».

Τόσο στην περίπτωση της εξάχρονης Sierra όσο και στην περίπτωση της 8χρονης Elena, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο υπάρχει μηχανισμός, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον εντοπισμό ανήλικων προσώπων. Ερωτήματα εγείρονται και για ποιο λόγο η αστυνομία δεν προχώρησε σε κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την ημέρα καταγγελίας της εξαφάνισης των εν λόγω γυναικών για να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρχε το ενδεχόμενο δολοφονίας, το οποίο στην περίπτωση της 36χρονης Livia δεν αποκλειόταν από τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Αγγελίδη.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η μητέρα ο εργοδότης και η φίλη της 30χρονης Maricar Valdez είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της, με τη φίλη της να προχωρά σε αναρτήσεις και φωτογραφίες της στο facebook όπου ζητούσε πληροφορίες για τη Maricar, αναρτώντας και τη φωτογραφία της, με την ελπίδα ότι κάποιος την είδε ή άκουσε κάτι. Τόσο η φίλη όσο και η μητέρα της Maricar που βρίσκονται στην Κύπρο ζητούσαν να μάθουν τι έχει συμβεί, κάνοντας καταγγελία στην Αστυνομία, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής, ο 35χρονος, έχει ομολογήσει τον φόνο των εν λόγω γυναικών συμπεριλαμβανομένης της Arian Palanas Rozano, η οποία απουσιάζει από το καλοκαίρι του 2018 και μιας κοπέλας από την Ινδία ή το Νεπάλ, στην οποία φέρεται να ανήκει και η σορός που βρέθηκε μετά από ομολογία του στο πεδίο βολής στην Ορούντα.

Μετά και την αύξηση των φόνων σε επτά, η ηγεσία της Αστυνομίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα ανακοίνωση, με πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επισημαίνουν πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι έρευνες.

Ψυχραιμία…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, έχει εκφράσει τον συγκλονισμό του και έχει συστήσει ψυχραιμία «προκειμένου πρώτα να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες και ακολούθως να εξετασθούν υπό το φως αυτής της συγκλονιστικής εμπειρίας όλες οι σχετικές διαδικασίες, να γίνουν οι απαραίτητες αναθεωρήσεις και διορθώσεις και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες». Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως με την επιστροφή του ο Πρόεδρος θα αναλάβει πρωτοβουλίες και κινήσεις, καθώς είναι ενήμερος για τη γενικότερη κοινωνική οργή από τις εξελίξεις.

Ζητούν παραιτήσεις

Αν και το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο που ζήτησε παραίτηση αρχηγού και υπουργού Δικαιοσύνης, το αίτημα αυτό φαίνεται να ενισχύεται πλέον. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση του Προέδρου όπου συστήνει ψυχραιμία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «είτε ο κ. Αναστασιάδης δεν κατάλαβε τι έγινε είτε μας κοροϊδεύει. Φτάνει. Ως εδώ. Όχι άλλη κοροϊδία».

Ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Ανδρέας Θεμιστοκλέους ζήτησε την παραίτηση των δύο.

«Αρχικά είχαμε δηλώσει πως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξιχνίαση των εγκλημάτων και στη συνέχεια να αναζητηθούν, να αποδοθούν και να αναληφθούν οι ευθύνες. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να παρέμβει αυτεπάγγελτα, διορίζοντας Ανεξάρτητη Επιτροπή για διερεύνηση των διαδικασιών και των ερευνών που ακολουθήθηκαν σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί η ίδια η Αστυνομία να ερευνά τον εαυτό της.

Όμως, το μέγεθος και οι λεπτομέρειες που από χθες αναδείχθηκαν σχετικά με τη δράση του εγκληματία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο πλέον σε όσους είχαν και έχουν μέχρι σήμερα την ευθύνη για την ασφάλεια όλων των πολιτών που ζουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν οι διαδικασίες είχαν εφαρμοστεί και οι έρευνες είχαν διεξαχθεί ορθά σήμερα κάποια από τα θύματα θα βρίσκονταν στη ζωή. Τραγικότερο όλων είναι το γεγονός πως είναι από καθαρή τύχη και όχι μετά από την όποια έρευνα, ξετυλίχθηκε το κουβάρι της προφανούς αυτής υπόθεσης. Η ηγεσία της Αστυνομίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες, όταν είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες το 2016 η μητέρα και το παιδί. Πρόκειται για προσωπική επιλογή κάποιου αστυνομικού ή αξιωματικού ή πρόκειται για οδηγίες ανώτερων ή και του υπουργείου ο βαθμός διερεύνησης μιας υπόθεσης εξαφάνισης να ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητα του εξαφανισθέντος προσώπου;

Για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, για την τιμή των εκατοντάδων αστυνομικών που υπηρετούν με αυταπάρνηση και ζήλο τους πολίτες, για την αποκατάσταση του κύρους της Αστυνομίας Κύπρου, αλλά και γιατί δεν ανεχόμαστε πλέον εγκληματικές ευθύνες να μην αναλαμβάνονται θεωρούμε πως η παραίτηση ή η παύση του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας αποτελούν μονόδρομο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο και κινήθηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. 

«Δυστυχώς για τα περιστατικά αυτά υπάρχουν ευθύνες που όσο οι έρευνες εκτυλίσσονται, τόσο πιο πολύ αναδεύονται. Αποφύγαμε να μιλήσουμε για ανάληψη πολιτικών ευθυνών στον πρώτο φόνο που αποκαλύφθηκε, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν για αμέλεια εκ μέρους της αστυνομίας. Το μέγεθος της τραγωδίας όχι μόνο μας επιτρέπει, αλλά μας αναγκάζει πλέον να ζητήσουμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου αλλά και ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου αν κατείχαν τις θέσεις του Υπουργού και Αρχηγού της Αστυνομίας σε ένα άλλο σύγχρονο κράτος, τουλάχιστον από ευθιξία, θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Τα εγκλήματα αυτά αφορούν πρόσωπα που φαίνεται να είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα από το 2016 (!), γεγονός που φανερώνει προχειρότητες και αδιαφορία τουλάχιστον!

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις της αστυνομίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Λένε ότι δεν μπορούσαν να ερευνήσουν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μπορούσαν όμως με δικαστικό διάταγμα να πετύχουν άρση του απορρήτου αναφορικά με δεδομένα θέσης και κίνησης, κάτι που δεν έκαναν σε καμία περίπτωση. Αν το έκαναν θα εντόπιζαν τον "Ορέστη" από την πρώτη υπόθεση και θα είχαν προλάβει κάποιους από τους φόνους. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για σοβαρής μορφής αμέλεια και πλημμελή έρευνα στις οικίες των θυμάτων σε χρόνο (2016) που μπορούσε να αποβεί καθοριστικός για την εξέλιξη της εγκληματικής δραστηριότητας του φερόμενου ως φονιά.

Αν, ωστόσο, οι κ. Νικολάου και Χρυσοστόμου δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι έχει συμβεί για να παραιτηθούν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να τους παύσει εδώ και τώρα! Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα φέρει κι αυτός ίσως και μεγαλύτερη ευθύνη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό της Αστυνομίας» ανέφερε ο κ. Περδίκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X