ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Έφυγε» από τη ζωή η Βαρβάρα Λυσσαρίδου

Σύσσωμο το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εκφράζει τα συλλυπητήρια της προς τον κ.Λυσσαρίδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή η Βαρβάρα Λυσσαρίδη, γυναίκα του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος ίδρυσε την ΕΔΕΚ και διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος του κόμματος. Σύσσωμο το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εκφράζει τα συλλυπητήρια της προς τον κ.Λυσσαρίδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κόμματος:

Σύσσωμο το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εκφράζει προς τον ιδρυτή και επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το θάνατο της συζύγου του, Βαρβάρας Λυσσαρίδη.Μίας εξέχουσας και ευγενικής φυσιογνωμίας, θερμής υποστηρίκτριας των λαών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.  

Λεπτομέρειες για τη μέρα και την ώρα της κηδείας θα ανακοινωθούν αργότερα.

Η ανάρτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου:

Η Βαρβάρα Cornwall Λυσσαρίδου γεννήθηκε στο Detroit, Michigan των Η.Π.Α. Σπούδασε ιστορία και δημοσιογραφία στο Wayne State University, Detroit. Ανταποκριτής Αμερικάνικων εντύπων καθ’οδόν προς την Ινδία, βρέθηκε στη Κύπρο για να καλύψει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955-1959).

Ήταν συντάκτης της Αγγλόφωνης Κυπριακής εφημερίδας Times of Cyprus και ανταποκρίτρια του Time magazine στην Κύπρο. Υπό την ιδιότητα της ως δημοσιογράφος γνώρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη το 1956.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τέλεσε το μυστήριο του γάμου του Βάσου Λυσσαρίδη και Βαρβάρας Cornwall το 1963.

Υπήρξε στενός συνεργάτης και στήριγμα στους αγώνες του συζύγου της.

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή, και έγραψε δύο βιβλία. The Bush Rebels που αφορούσε τους αντάρτες που πολεμούσαν στις Αφρικανικές Πορτογαλικές αποικίες Μοζαμβίκη και Γουινέα-Μπισσάου. Η Βαρβάρα έζησε για τρεις μήνες με τους αντάρτες στην Αφρικανική ήπειρο και το βιβλίο βασίστηκε στις εμπειρίες της. Το δεύτερο της βιβλίο, My Old Acquaintance (το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε υπό μορφή ιστοριών στην εφημερίδα Cyprus Weekly) αφορά την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου και είναι βασισμένο σε εκτενή έρευνα και μαρτυρίες ταξιδιωτών, ακαδημαϊκών και αρχαιολόγων του παρελθόντος.

Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το 1974, συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες, τέλεσε υπό κράτηση για πέντε μέρες και εξορίστηκε. Συνέχισε τη δράση της στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο από το 1956.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση