ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απεβίωσε ο Ουράνιος Ιωαννίδης

Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πολιτικά κόμματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο Ουράνιος Ιωαννίδης ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση την εκπαίδευση, την πολιτική, το αθλητισμό και την κοινωνία μας.

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1944 στην κατεχόμενη σήμερα Νεάπολη Λευκωσίας. Με καλά παιδικά χρόνια πήρε τις βάσεις που ο κάθε γονιός επιθυμεί για το παιδί του και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο όπου διακρίθηκε με τη δράση του στην μαθητική κοινότητα. Διακρίθηκε και ως μέλος της Αλκίμου Νεολαίας της ΕΟΚΑ συμμετέχοντας στις αποστολές με τις οποίες οι νέοι στήριζαν τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα.

Εκδηλώνει παράλληλα και την αγάπη του στον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής της Ολυμπιάδας, της ΠΑΕΚ Κερύνειας και του ΑΠΟΕΛ με αγωνιστικές συμμετοχές μάλιστα, στην πρώτη ομάδα.

Με την αποφοίτησή του το 1963 μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Φυσιογνωστικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ο Λευκός Πύργος και η νύφη του βορρά τον γοητεύουν με τις αναμνήσεις να τον συντροφεύουν για δεκαετίες μετά.
Έντονη και η φοιτητική δράση του. Αντιπρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης το 1964, πρόεδρος μέχρι το 1967, αντιπρόεδρος παράλληλα της ΟΕΦΕΚ ενώ προεδρεύει και τριών Πανσπουδαστικών συνεδρίων.

Το 1964, κι αφού έχει εκπαιδευθεί στο Κέντρο Ανορθοδόξου πολέμου στη Ρεντίνα, κατεβαίνει στην Κύπρο και γίνεται μέλος των ομάδων αντίστασης στην τουρκική ανταρσία.

Ολοκληρώνει τις σπουδές του το 1969 τις οποίες στη συνέχεια επενδύει με σειρά μεταπτυχιακών και ακαδημαϊκών τίτλων που τον αναγορεύουν σε διδάκτορα και επίτιμο καθηγητή πολλών πανεπιστημίων στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία με τον βαθμό του λοχία Πυροβολικού από το 1970 μέχρι το 1971 και στη συνέχεια διορίζεται ως καθηγητής Φυσιογνωσίας, βιολογίας και χημείας. Στο μεταξύ ενώνει τη ζωή του με την αγαπημένη του Ελένη η οποία του χάρισε τους λατρεμένους του γιους, Μιχάλη και Χρίστο. Του χαρίζει και την υπέρτατη στήριξη σε κάθε του βήμα που θα ακολουθήσει, σε οποιαδήποτε στιγμή κα ώρα.

Η πορεία του Ουράνιου Ιωαννίδη στην εκπαίδευση, βασισμένη στα γερά υπόβαθρα που φρόντισε με κόπο να δώσει στις γνώσεις του, είναι εντυπωσιακή.

Καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία, Βοηθός Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης με απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός σύμβουλος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Φρέντερικ και βέβαια Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού από το 1999 μέχρι το 2003 στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.
Παράλληλα η εκπόνηση μελετών, η αρθρογραφία και η βιβλιογραφία του, αναδεικνύουν ουσιαστικά την πρωτοπόρο σκέψη του και καθορίζουν νέες προοπτικές στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνίας και βέβαια στην πολιτική στην οποία επίσης διακρίνεται.

Εκλέγεται βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Επαρχία Λευκωσίας το 1996 και πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος το 1997, μέλος του Πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας το 2003. Στο επίκεντρο της πολιτικής του δράσης είναι πάντα η έγνοια για τον τόπο και για την αυριανή μέρα της Κύπρου μας.
Πρωταγωνιστική όμως, σε ποσότητα και ποιότητα ήταν η πορεία του ως παράγοντας του αθλητικού χώρου. Πορεία η οποία άρχισε φυσιολογικά από το σωματείο της Νεάπολης, την Ολυμπιάδα, την οποία υπηρέτησε αφοσιωμένα ως αθλητής, μέλος και διοικητικό στέλεχος με πολύχρονη παρουσία στην προεδρία του συλλόγου αλλά και παράλληλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην οποία αγωνιζόταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Ολυμπιάδας, της ΑΠΟΕΣΠ.

Το 1977 συμμετέχει καθοριστικά στη δημιουργία της Συνομοσπονδίας Τοπικών Ομοσπονδιών Κύπρου, της ΣΤΟΚ και εκλέγεται πρώτος πρόεδρός της. Η ΣΤΟΚ ήταν τότε ένα παράτολμο βήμα και για πολλούς καταδικασμένο λόγω των ιδεολογικών διαφορών των ομοσπονδιών. Η ιστορία όμως το καταγράφει σαν ένα από τα σημαντικότερα και ουσιαστικότερα βήματα στον αθλητισμό της υπαίθρου με ευρύτερες προεκτάσεις.

Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της ΣΤΟΚ έχει και τους ρόλους, του Γενικού Γραμματέα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας, του προέδρου των Προσφυγικών σωματείων, της Τοξοβολίας, της Ξιφασκίας και του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας Πάλης. Κι αν αυτά φαίνονται λίγα, προσθέτουμε την παρουσία του αργότερα, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού, καθώς και στην προεδρία των Φίλων Παλαιού και Ιστορικού Αυτοκινήτου. Με γνωστή και την αγάπη του ιδίου για τα παλιά αυτοκίνητα και τα ράλλυ τους!

Το 1988 διορίζεται από την Κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου ως πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Είναι ο τέταρτος πρόεδρος του ΚΟΑ και εισάγει την εποχή όπου ο αθλητισμός μας αρχίζει να ακολουθεί τις σύγχρονες επιστημονικές παραμέτρους με τα ανάλογα προγράμματα και σχεδιασμούς.

Η προεδρία όμως Ουράνιου Ιωαννίδη, χαρακτηρίζεται και από άλλες σημαντικές στιγμές του αθλητισμού μας όπως η επέκταση της συνεργασίας με πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την υπογραφή αθλητικών πρωτοκόλλων, η δημιουργία και αναβάθμιση αθλητικών χώρων ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και βέβαια, η επίλυση του πολύχρονου προβλήματος της ανταλλαγής του παλιού ΓΣΠ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 1991 από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον πρώτο.

Κι όταν το 1999 το νέο και μεγαλόπρεπο ΓΣΠ παραδόθηκε επίσημα στον αθλητισμό του τόπου από τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν εκεί, ως Υπουργός πια, και δέχθηκε το ευχαριστώ όλων για την τεράστια συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου.

Οι ομάδες που εγκαινίασαν το νέο στάδιο ήταν η Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ, το σύλλογο του οποίου ο Ουράνιος Ιωαννίδης, υπηρέτησε ως αθλητής αλλά και ως πρόεδρος από το 1996 μέχρι το 1999, έχοντας την ευκαιρία να είναι μπροστάρης μεγάλων επιτυχιών στο ποδόσφαιρο αλλά και των άλλων ομαδικών αθλημάτων. Συνέτεινε επίσης στη δημιουργία της εταιρίας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λίμιτεδ με το σύνθημα, μέτοχος ή αμέτοχος. Μέτοχος βέβαια, υπευθυνότητας στη νέα εποχή του ΑΠΟΕΛ που δρομολόγησε τις ιστορικές επιτυχίες του σήμερα.

Η συνεισφορά του Ουράνιου Ιωαννίδη στον αθλητισμό του τόπου συνεχίστηκε με την ίδια αφοσίωση και με την ευθύνη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Θέτει τον θεμέλιο λίθο μεγάλων έργων όπως το κλειστό στάδιο «Γλαύκος Κληρίδης» στον Αγρό. Ενισχύει τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων στον τόπο μας, όπως η ιστορική σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα Αθλητισμός, Ανοχή και Τίμιο παιχνίδι. Προτάσσει τα βραβεία ευ αγωνίζεσθαι ΚΟΑ-ΟΠΑΠ και την ανάδειξη των πρέσβεων του fair play. Συμμετέχει με συνέπεια στις εκδηλώσεις βραβεύσεων των κορυφαίων αθλητών, ομάδων και παραγόντων που διοργανώνουν η ΕΑΚ, η ΚΟΠ και άλλες ομοσπονδίες και φορείς του τόπου. Συνδράμει στην υπογραφή της ιστορικής διακρατικής συμφωνίας Κύπρου και Ελλάδας το 2003 η οποία σηματοδότησε και την μετεξέλιξη του ΟΠΑΠ σε εταιρία.

Το 1996 η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου του απονέμει το Αριστείο ενώ το 2009 εκλέγεται ως Πρόεδρος της Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή. Με την ανάληψη των καθηκόντων του η Κύπρος διοργανώνει για δεύτερη φορά τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης. Το 1989 όταν η χώρα μας διοργάνωσε για πρώτη φορά τους ΑΜΚΕ ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν πάλι εκεί, ως πρόεδρος τότε του ΚΟΑ.
Το 2009, ως πρόεδρος της ΚΟΕ, έστελλε πάλι με δύναμη ψυχής τα μηνύματα της μικρής μας πατρίδας. Κι εκεί, στο σπίτι του αθλητισμού, ο Ουράνιος Ιωαννίδης έμελλε να ολοκληρώσει, σίγουρα όχι όπως θα ήθελε ο ίδιος, την δημιουργική πορεία του στον τόπο μας.

Η «Καθημερινή» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος

Θλίψη για το θάνατο Ο. Ιωαννίδη, εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη, εκφράζει, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη. Ενός αγαπημένου μου φίλου αλλά και μιας προσωπικότητας που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο πολιτικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του», αναφέρει στο Tweet του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση ΔΗΣΥ 

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του. Το πένθος τους είναι και δικό μας. Θρηνεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός τον οποίο ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος και ως Βουλευτής.

Ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπήρξε ένας ευπατρίδης, δείχνοντας τη μεγάλη του αγάπη προς την πατρίδα υπηρετώντας στα κοινά ήδη από νεαρή ηλικία. Ξεχώρισε στην πρώτη γραμμή ως Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου. Σημεία που αποτέλεσαν την απαρχή για τη μετέπειτα εξέλιξή του ως εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτά που έκαναν τον Ουράνιο Ιωαννίδη να ξεχωρίζει. Η διαρκής ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, τόσο ως αθλητής αλλά και αργότερα ως επικεφαλής του ΑΠΟΕΛ, του ΚΟΑ και σειράς Ομοσπονδιών, ήταν απότοκη της αυθεντικής του αγάπης και φροντίδας για τον τομέα. Η οποία μεταφραζόταν σε μια διαρκή έγνοια για τη βελτίωση των υποδομών που θα οδηγούσε στην πρόοδο και διάκριση όλων των Κυπρίων αθλητών.

Άφησε ωστόσο ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον τόπο, μέσα από την προσφορά του ως Υπουργός Παιδείας στη διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης ήταν ο εμπνευστής ενός μεταρρυθμιστικού έργου που παραμένει μέχρι και σήμερα επίκαιρο και θεμελιώδες για την παιδεία και το εν γένει εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το ολοήμερο σχολείο, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το ανοιχτό πανεπιστήμιο, αποτελούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν το στίγμα του. Ένα συνολικό έργο που αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη ο Ουράνιος Ιωαννίδης. Έργο το οποίο αναγνωρίζεται καθολικά από την κυπριακή κοινωνία.

Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής οι σημαίες σε όλα τα οικήματα του Δημοκρατικού Συναγερμού θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι την κηδεία, στην οποία θα παραστεί σύσσωμη η ηγεσία του κόμματος.

Συλλυπητήρια από Πρόεδρο Βουλής 

Θλίψη για το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη, εκφράζει , μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του φίλου Ουράνιου Ιωαννίδη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε για σειρά ετών. Μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική η προσφορά του στην Παιδεία, τον Αθλητισμό και ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία και τον τόπο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει στο Tweet του, ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ανακοίνωση Συμμαχίας Πολιτών

Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη. Ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπηρέτησε την πατρίδα του αναλαμβάνοντας σημαντικά αξιώματα όπως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους του.

Το ΔΗΚΟ για τον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη

Ο Πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος, τα στελέχη και τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο του πρώην Υπουργού Παιδείας, Ουράνιου Ιωαννίδη.

Ο αείμνηστος Ουράνιος Ιωαννίδης, συνέδεσε την πολιτική και προσωπική του πορεία με την προσφορά στην παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ήταν μια αξιοσέβαστη, από όλους, προσωπικότητα.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αποθανόντος.

Θλίψη για τον θάνατο του Ουράνιου Ιωαννίδη εκφράζει η Δημοκρατική Παράταξη

Θλίψη για τον θάνατο του πρώην Υπουργού Παιδείας Ουράνιου Ιωαννίδη εκφράζει η Δημοκρατική Παράταξη.

«Ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπήρξε λαμπρό παράδειγμα ήθους, οραματιστή, φλογερού πατριώτη, εμπνευσμένου και διακεκριμένου στελέχους της πολιτικής, αλλά και κοινωνικής ζωής του τόπου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι ο εκλιπών υπηρέτησε με επαγγελματισμό, αφοσίωση και πάνω από όλα με ανθρωπιά την εκπαίδευση, την πολιτική, τον αθλητισμό και την κοινωνία γενικότερα. Η Δημοκρατική Παράταξη εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, αλλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, του οποίου ο Ουράνιος Ιωαννίδης υπήρξε σημαίνον στέλεχος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση