ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκκληση Βερολίνου προς Άγκυρα να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις

Υπερασπίστηκε τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Να αποφύγει την κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις», κάλεσε εκ νέου το Βερολίνο την Άγκυρα, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε τα μέτρα που αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της EE σε βάρος της Τουρκίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθιστούν αυστηρότερα.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ελπίδα πως πρόοδος στο Κυπριακό θα βοηθήσει και στο ζήτημα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ «έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα, τις τουρκικές ανακοινώσεις για γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη στα συμπεράσματα της 20ης Ιουνίου καταδικάσει τη διαρκή παράνομη πρακτική της Τουρκίας. Και η ‘Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, υπέδειξε ήδη από τις αρχές Ιουλίου τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής πρακτικής. Με την έννοια αυτή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο τη Δευτέρα αποφάσισε σειρά μέτρων».

Και συνέχισε σημειώνοντας «απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Για τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ «με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο συνδέεται για εμάς βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στο διαφιλονικούμενο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και θα συνεχίσουμε να την καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας».

Ο ίδιος, σε ερώτηση για το εάν η ΕΕ προτίθεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα στην περίπτωση πού η Τουρκία –όπως έχει ήδη δηλώσει- συνεχίσει τις γεωτρήσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, απαντώντας πως «μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα. Τώρα εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά. Πάνω στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή την στάση μας έναντι της Τουρκίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X