ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκλεισε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις δημόσιες μεταφορές

Στους όρους των προσφορών εισάγεται ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου των δημόσιων λεωφορείων

Newsroom K

Σήμερα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των δημόσιων μεταφορών της χώρας μας ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η Υπουργός Μεταφορών.

Σύμφωνα με την Υπουργό έκλεισε πριν λίγο η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό των δημόσιων μεταφορών ο οποίος προκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η κυρία Αναστασιάδου πρόσθεσε ακόμα ότι έχει ανταποκριθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός από εταιρίες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία που θα φέρει από τον Ιούλιο του 2020 σύγχρονες συγκοινωνίες στην Κύπρο. Στόχος σύμφωνα με την Υπουργού Μεταφορών είναι όλοι οι πολίτες να έχουν μια εναλλακτική επιλογή για τις μετακινήσεις τους με πιο συχνά και διευρυμένα δρομολόγια.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε η «Κ» από τις 6 Ιουλίου, τουλάχιστον βάσει του προγραμματισμού, στους δρόμους θα κυκλοφορούν νέα λεωφορεία, τα οποία θα σταματούν σε νέες αναβαθμισμένες στάσεις λεωφορείων, νέα στέγαστρα , σταθμούς μετεπιβίβασης ενώ θα λειτουργεί και σύστημα τηλεματικής για καλύτερο συντονισμό του στόλου και ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Μέρος των νέων υποδομών θα αναλάβουν οι εταιρείες που θα επιλεγούν. Το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών θα αναλάβει ωστόσο το Υπουργείο Μεταφορών. Η βασικότερη αλλαγή η οποία προνοείται στη νέα σύμβαση, είναι η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων. 

Στους όρους των προσφορών εισάγεται ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου των δημόσιων λεωφορείων, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά τα δέκα χρόνια. Επιπλέον βάσει των περιορισμών που θέτει το Υπουργείο το αρχαιότερο λεωφορείο του στόλου των εταιρειών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των παλαιών λεωφορείων, θα αποσύρονται. Οι εταιρείες επίσης θα μπορούν να εντάξουν στον στόλο τους πέραν των συμβατικών λεωφορείων, υβριδικά και ηλεκτρικά. Ο αριθμός των λεωφορείων θα φανεί στο πλάνο το οποίο θα υποβάλουν οι εταιρείες στις προσφορές τους.

Στην υποβολή των προσφορών τους οι εταιρείες θα προκαθορίσουν τα χιλιόμετρα τα οποία προτίθενται να καλύψουν. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, οι εταιρείες έχουν στα χέρια τους τα στατιστικά στοιχεία για τις διαδρομές όπως καλύπτονται μέχρι σήμερα ενώ έχει δοθεί αύξηση των διαδρομών και αυξημένα χιλιόμετρα γύρω στο 22% σε σχέση με τα υφιστάμενα. Έχουν επίσης στην κατοχή τους τα στατιστικά για τα έσοδα των τελευταίων δέκα χρόνων και όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να ξέρουν ποια στοιχεία θα χρησιμοποιήσουν και τι προσφορά θα υποβάλουν.

Τι αλλάζει

Ο αριθμός των εταιρειών που θα συμμετέχουν στη νέα εποχή των δημόσιων συγκοινωνιών δεν έχει αποφασιστεί, εξαρτάται από τη μορφή και τον αριθμό των προσφορών που έχουν υποβληθεί. Σημειώνεται δε ότι οι εταιρείες έχουν το προνόμιο να υποβάλουν αίτηση για να αναλάβουν δύο επαρχίες ή μέχρι το 65% των συγκοινωνιών της ελεύθερης Κύπρου, με τον περιορισμό ο συνδυασμός να αφορά μόνο μία εκ των μεγάλων πόλεων, Λευκωσία ή Λεμεσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X