ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπρα ντε φερ ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ λίγο πριν τις εκλογές

Αλληλοκατηγορίες με φόντο την Ευρωπαϊκή Ένωση - Οι ανακοινώσεις των δυο κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δυο μέρες πριν από τις εκλογές αντάλλαξαν αλληλοκατηγορίες Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ με φόντο την πρωτιά στις Ευρωεκλογές. Την αρχή έκανε η «Πινδάρου» με το ζήτημα του μανιφέστου των 14 κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης, θέμα το οποίο είχε θίξει και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ η απάντηση του ΑΚΕΛ ήταν άμεση θίγοντας το ρόλο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ, έκανε λόγο για καταγγελτική στάση από πλευράς ΑΚΕΛ στην ΕΕ, ενώ παραθέτει και ερωτήματα αναφορικά με το μανιφέστο που υπέγραψε το ΑΚΕΛ με άλλα 14 κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Θα πρέπει να μας απαντήσει το ΑΚΕΛ αν πιστεύει πως οι πολιτικές της ΕΕ είναι απάνθρωπες, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, με περισσότερες ενοποιητικές πολιτικές. Γιατί αυτό είναι προς όφελος της μικρής μας πατρίδας. Πιστεύουμε στην ενεργή μας ανάμιξη για να πετύχουμε περισσότερα για την Κύπρο μας.

Το ΑΚΕΛ παραμένει απλώς καταγγελτικό. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο υπέγραψε, μαζί με άλλα 14 κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης, το δικό τους μανιφέστο, από το οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Για παράδειγμα αναφέρουν:

«Η ΕΕ είναι μια καπιταλιστική διαδικασία ολοκλήρωσης που προωθεί πολιτικές για τη μείωση της πραγματικής αξίας των μισθών».

Η ΕΕ «πραγματοποιεί επιχειρήσεις παραποίησης της ιστορίας, καταφεύγοντας στη χειραγώγηση, τα ψέματα και τη λογοκρισία...»

Στην ΕΕ «προωθούνται ρατσιστικές, ξενοφοβικές, σοβινιστικές αντιλήψεις…».

Η ΕΕ «προωθεί τον αντικομμουνισμό και επιτίθεται στη δημοκρατία».

Στην ΕΕ «ενισχύεται ο επιλεκτικός, κατασταλτικός και απάνθρωπος χαρακτήρας των μεταναστευτικών πολιτικών…»

Αλήθεια; Αυτά πιστεύει το ΑΚΕΛ για την ΕΕ; Και πιστεύει ότι θα καταφέρει κάτι εκεί με αυτές τις περιθωριακές απόψεις;

Θα πρέπει να μας απαντήσει το ΑΚΕΛ αν πιστεύει πως οι πολιτικές της ΕΕ είναι απάνθρωπες, αν επιτίθενται στη δημοκρατία και στους εργαζόμενους και αν προωθεί τον ρατσισμό. Αν πιστεύει όλα αυτά γιατί κρύβεται και δεν τα λέει δημόσια; Απλά για παραπλάνηση των ψηφοφόρων;»

ΑΚΕΛ: Αν ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι με αντιακελισμό θα ανακόψει τις διαρροές του προς το ΕΛΑΜ, τότε θα τον αφήσουμε να συνεχίζει τη φιλότιμη προσπάθεια

Aπάντησε στα πυρα το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά του ΕΛΚ στρέφεται συστηματικά ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου. Συγκεκριμένα αναφέρει για το ΕΛΚ μεταξύ άλλων κάθε Κύπριος που θα στηρίξει Συναγερμό, ταυτόχρονα θα ενισχύει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο την πολιτική δύναμη που, προωθεί την κατάργηση του βέτο η οποία θα φιμώσει οριστικά τα μικρά κράτη-μέλη όπως η Κύπρος, καταψηφίζει την επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία κτλ.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

«Η ευρωπαϊκή Δεξιά του ΕΛΚ στρέφεται συστηματικά ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου

Αν ο Συναγερμός θεωρεί ότι με αντιακελισμό θα ανακόψει τις διαρροές του προς το ΕΛΑΜ, τότε θα τον αφήσουμε να συνεχίζει τη φιλότιμη προσπάθεια. Φιλικά υποδεικνύουμε ωστόσο, ότι ο παροξυσμός και ο πανικός γενικότερα δεν ωφελούν. Ούτε χρειάζεται να σπαταλούν μελάνι για να αποδείξουν ότι διαφωνούμε και διαφέρουμε ως προς το όραμά μας για την Ευρώπη. Αυτό είναι δεδομένο. Διότι ο ΔΗΣΥ θέλει μια ΕΕ που συσσωρεύει ιλιγγιώδεις ανισότητες μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και μια ΕΕ που παραδίδεται ολοκληρωτικά στο ΝΑΤΟ και τις πολεμικές βιομηχανίες. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη θεμελιακά διαφορετική, κοινωνική, ειρηνική και δημοκρατική.

Πριν όμως ασχοληθεί με άλλους, ο Συναγερμός πρέπει να απαντήσει γιατί το κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συστηματικά στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας. Κάθε Κύπριος που θα στηρίξει Συναγερμό, ταυτόχρονα θα ενισχύει μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο την πολιτική δύναμη που:

Προωθεί την κατάργηση του βέτο η οποία θα φιμώσει οριστικά τα μικρά κράτη-μέλη όπως η Κύπρος
Καταψηφίζει την επιβολή του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Εμποδίζει την κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό του καθενός, όπως διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία
Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τη φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη. Αυτό εγγυάται η ψήφος στο ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία και η ενίσχυση της Αριστεράς στην Ευρώπη.»

ΔΗΣΥ: Kαταφεύγει πεισματικά στα ψέματα το ΑΚΕΛ

Με νέα ανακοίνωση ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ δεν απάντησε κατά πόσο πιστεύει στον πλήρη αφορισμό της Ευρώπης, όπως υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλα κομμουνιστικά κόμματα.

Αυτούσια η νέα ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

«Σημειώνουμε ότι το ΑΚΕΛ δεν απάντησε κατά πόσο πιστεύει στον πλήρη αφορισμό της Ευρώπης, όπως υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλα κομμουνιστικά κόμματα.

Όχι μόνο κρύβεται αλλά καταφεύγει πεισματικά στα ψέματα, στην παραπλάνηση και στην προπαγάνδα. Με τις ακραίες και περιθωριακές τους απόψεις, το ΑΚΕΛ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα θετικό για την πατρίδα μας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Ας μην κοροϊδεύουν τους πολίτες.»

Η «Κ» εντόπισε τα σημεία που υπέγραψε το ΑΚΕΛ μαζί με τα άλλα 14 κόμματα της αριστεράς στην Ευρώπη. Δείτε αναλυτικά:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση