ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τ/κ ψήφος: Προσδοκίες ένθεν κακείθεν της Πράσινης Γραμμής

Τα κόμματα που συμμετέχουν με Τ/κ υποψήφιο υπολογίζουν πως ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα περάσουν τα οδοφράγματα θα είναι αυξημένος

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν έως την Κυριακή 9 Ιουνίου, οπότε και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι/ες θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κύπρος θα στείλει έξι αντιπροσώπους στην Ευρωβουλή, και μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών/τριών περιλαμβάνονται και τρεις Τ/κ, που κατεβαίνουν με τρία διαφορετικά κόμματα. Τ/κ υποψήφιο έχουν στα ψηφοδέλτιά τους το ΑΚΕΛ, τον Νιαζί Κιζίλγιουρέκ, ήδη ευρωβουλευτή του κόμματος, το νεοσύστατο Βολτ, τον Χουλουσί Κιλίμ, και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών, τον Οζ Καραχάν, ο οποίος προέρχεται από την Ένωση Κυπρίων.

Μιλώντας με τα κόμματα που έχουν Τ/κ υποψήφιους για το πώς εξελίχθηκε η προεκλογική εκστρατεία τους στα Κατεχόμενα, και για τον αριθμό των Τ/κ πολιτών που αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες, κοινή συνισταμένη και των τριών είναι πως ο αριθμός των Τ/κ ψηφοφόρων θα είναι μεγαλύτερος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 από εκείνον του 2019, με κανέναν από τους τρεις συνομιλητές μας να διακινδυνεύει να μιλήσει για αριθμούς ή αν η τ/κ ψήφος μπορεί να είναι κάποιου είδους ρυθμιστή. Όσο για το προφίλ των ψηφοφόρων, κάθε κόμμα και φυσικά κάθε υποψήφιος έχει τη δική του δεξαμενή απ’ όπου αντλεί ψήφους, το ΑΚΕΛ απευθύνεται στο αριστερό ακροατήριο, το Βολτ στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο και ο Οζ Καραχάν σε εκείνους που αισθάνονται επίσης την Ευρώπη ως μία διέξοδο. Όσο αφορά το Κυπριακό ως πρόβλημα, οι μεν του ΑΚΕΛ και του Βολτ στηρίζουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και οι οπαδοί του Οζ Καραχάν στηρίζουν την ιδέα του ενιαίου κράτους.

Σημειώνεται πως στον ειδικό κατάλογο για τους Τουρκοκύπριους είναι εγγεγραμμένοι 103.269 ψηφοφόροι, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε 32 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Το ΑΚΕΛ

Σχετικά τις ευρωεκλογές και σε αυτή την προεκλογική, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, έκανε μία εντατική προεκλογική εκστρατεία.

Σχετικά με το προφίλ των Τ/κ ψηφοφόρων, όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, αυτό είναι των ατόμων που ανήκουν στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και στο Κέντρο. Σημειώνουμε πως η κυριότερη δεξαμενή Τ/κ ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Νιαζί Κιζίλγιουρέκ το 2019, προερχόταν από το σοσιαλιστικό Ρεπουμπλικανικό Δημοκρατικό Κόμμα (CTP).

Για το αν η τ/κ ψήφος είναι καθοριστική σε αυτές τις εκλογές ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που αφορούν την τ/κ ψήφο, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των Τ/κ ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες. Θεωρεί, ωστόσο, πως ο αριθμός στις ευρωεκλογές του 2024 θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον του 2019, κάτι που οφείλεται και στις διευκολύνσεις που παρέχονται προς τους Τ/κ για την προσέλευσή τους στις κάλπες.

Το Βολτ

Το νεσοσύστατο πανευρωπαϊκό Βολτ κάνει το εκλογικό του ντεμπούτο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, και μεταξύ των υποψηφίων του βρίσκεται και ο Χουλουσί Κιλίμ, επιχειρηματίας από την Αμμόχωστο, και γενικός γραμματέας του Βολτ.

Μιλώντας με το Πάνο Παρρά του Βολτ επισημάνθηκε πως το κόμμα έκανε πολλές και ποικίλες δράσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως συναντήσεις με διάφορους φορείς σε όλο το νησί, εκδηλώσεις και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά και στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας ευρέως και τα ψηφιακά μέσα, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε στην «Κ» ο Πάνος Παρράς ο καθαρά δικοινοτικός χαρακτήρας του Βολτ το βοήθησε να έρθει σε επαφή με αρκετό κόσμο, «ο καθαρά δικοινοτικός χαρακτήρας του κόμματός μας μας έδωσε την ευκαιρία μέσω των Τ/κ μελών μας να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας με πολύ κόσμο».

Το εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται το Βολτ και με το οποίο συνομιλεί ανήκει κατά κύριο λόγο στον προοδευτικό χώρο, ανέφερε ο κ. Παρράς, είναι φιλοευρωπαϊστές και φυσικά ασπάζονται τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ως λύση του Κυπριακού, και ανήκουν στις ηλικίες των 30 με 45, δηλαδή σε μία ηλικιακή ομάδα, που έχει ταξιδέψει, έχει εργαστεί στην Ευρώπη και αναζητεί ένα πιο ευρωπαϊκό κλίμα, και νέες προοπτικές.

Ο κ. Παρράς αρχικά οι Τ/κ ήταν κάπως επιφυλακτικοί ως προς την ιδέα ενός δικοινοτικού κόμματος όπως το Βολτ, κάτι που σύντομα ωστόσο έπαψε να συμβαίνει, μιας και ακριβώς επειδή το κόμμα έχει έναν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και φιλοσοφία τούς τράβηξε, «αφού με αυτόν τον τρόπο νιώθουν και οι ίδιοι μέρος της Ευρώπης».

Αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/κ στιςε της 9ης Ιουνίου ο κ. Παρράς θεωρεί οποιαδήποτε εκτίμηση παρακινδυνευμένη, εξαιτίας της απουσίας συγκεκριμένων δεδομένων. Ωστόσο, πιστεύει πως η συμμετοχή αυτή τη φορά θα είναι μεγαλύτερη από το 2019, διατηρώντας πάντοτε τις επιφυλάξεις του.

Οζ Καραχάν (Κίνημα Οικολόγων)

Μιλώντας με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Οζ Καραχάν, ο οποίος προέρχεται από την Ένωση Κυπρίων και που στηρίζεται από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε πως η προεκλογική του εκστρατεία στα Κατεχόμενα ήταν κυρίως με συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών του, μιας και όπως τόνισε τα τ/κ Μέσα Ενημέρωσης τον απέκλεισαν, με εξαίρεση την εφημερίδα «Avrupa». Όπως ανέφερε στην «Κ» μόνο μετά την αντίδραση κάποιων ορισμένα τ/κ Μέσα τού έδωσαν ελάχιστο χώρο.

Το εκλογικό ακροατήριο του κ. Καραχάν, όπως μας ανέφερε ο ίδιος προέρχεται από άτομα που δεν πιστεύουν στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά σε ένα ενιαίο κυπριακό κράτος και που αντιτίθενται στην τουρκική κατοχή της Κύπρου, και τον εποικισμό της

Σχετικά με την προσέλευση των Τ/κ ψηφοφόρων ο κ. Καραχάν θεωρεί πως μπορεί να πλησιάσουν και τις 10.000, περισσότερους δηλαδή από το 2019, και αυτό γιατί και οι Τ/κ αρχίζουν και καταλαβαίνουν, όπως λέει ο κ. Καραχάν, τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, αλλά και επειδή αισθάνονται ότι με τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές γίνονται μέρος της Ευρώπης, «θέλουν η φωνή τους να ακουστεί». Τονίζει χαρακτηριστικά πως εάν είχε δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν οι Τ/κ στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Νεκρή Ζώνη, στη Λευκωσία, η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά για ακόμη μία φορά η Τουρκία παρενέβη. Τέλος, σημείωσε πως είναι αισιόδοξος πως εκτός από Τ/κ, θα τον ψηφίσουν και Ε/κ, «μιας και οι κίνδυνοι από την κατοχή και τον εποικισμό επηρεάζουν και τις δύο κοινότητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση