ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρόπους εκσυγχρονισμού ψάχνουν τα κόμματα

Αναλύουν τα αποτελέσματα και καταθέτουν εισηγήσεις

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Ενώπιον των συλλογικών τους οργάνων θέτουν τα κόμματα του κεντρώου χώρου το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου με στόχο να αποφευχθεί περαιτέρω συρρίκνωση τους αλλά και να ανακάμψουν ενόψει των βουλευτικών του 2026.

Σήμερα τα μέλη της γραμματείας του ΔΗΚΟ πραγματοποίησαν μια προκαταρτική συζήτηση, ενόψει και της συνεδρίας του εκτελεστικού γραφείου που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, με κοινή παραδοχή την αναγκαιότητα για συλλογικές αποφάσεις αλλά και την αναδιοργάνωση του κόμματος.

Επί τάπητος τέθηκε και η θέση για διεξαγωγή το ερχόμενο φθινόπωρο πολιτικού συνεδρίου ώστε να δοθεί στα μέλη η δυνατότητα να θέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους αλλά και η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στη συνεδρία της Κεντρικής επιτροπής του κόμματος την 1η Ιουλίου όπως η εξέταση του θέματος του περιορισμού θητειών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος , άκουσε προσεκτικά τα όσα λέχθηκαν ωστόσο δεν έκανε οποιαδήποτε τοποθέτηση. Άλλωστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στη «Κ» μετά και το όχι και τόσο ευνοϊκό αποτέλεσμα για το κόμμα του με ποσοστό 9,7%, «ως αρχηγός του κόμματος φυσικά και έχω την κύρια ευθύνη για τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως η ευθύνη είναι συλλογική, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να γίνει συλλογική ανάλυση των αποτελεσμάτων και να καταλήξουμε σε συλλογικά συμπεράσματα και αποφάσεις για την επόμενη μέρα»

Πάντως δεν φαίνεται να τίθεται αυτή την ώρα θέμα παραιτήσεων μιας και όπως λέχθηκε κατά την συνεδρία ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε το κόμμα σε περαιτέρω εσωστρέφεια και μείωση ποσοστών.

ΕΔΕΚ

Στην πρώτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου της ΕΔΕΚ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και διήρκησε πέραν των τριών ωρών δόθηκε ο λόγος σε όλους όσους επιθυμούσαν να τοποθετηθούν.

Ακούστηκαν προβληματισμοί κυρίως για το γεγονός ότι οι πολιτικές θέσεις του κόμματος δεν έφτασαν στη βάση ενώ έγινε λόγος και για οργανωτικές αδυναμίες κυρίως σε έμμισθο προσωπικό, που δεν μπόρεσε με επάρκεια να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες που προκύψανε από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΠΟΡ FM ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ως πρόεδρος φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα παραδεχόμενος ότι διαπράχθηκαν και λάθη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι αν αυτά έγιναν σκοπίμως ή αν μπορούσαν να αποφευχθούν.

Την ίδια ώρα ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος θα τοποθετηθεί στην συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης μιας και συνήθης τακτική του είναι να ακούει τις απόψεις όλων και να μιλά τελευταίος ώστε να μην προκαταλαμβάνει τις όποιες θέσεις επιθυμούν να εκφράσουν τα μέλη. .

Πρόσθεσε ότι με βάση τα όσα λέχθηκαν σε κάποιες των περιπτώσεων θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινήσεις. Κληθείς να σχολιάσει τη επιστολή Σάββα Ηλιοφώτου που ζητά την παραίτηση του σχολίασε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να τοποθετείται και είναι σεβαστές όλες οι απόψεις σημειώνοντας όμως ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα. Εξήγησε ότι άλλη βαρύτητα έχουν οι θέσεις προσώπων που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και άλλη αυτών που τις εκφράζουν από τον καναπέ τους.

ΔΗ.ΠΑ

Πιθανότατα με κοινή συνεδρία γραμματείας και πολιτικού γραφείου ξεκινούν οι διεργασίες στη ΔΗ.ΠΑ, την Τετάρτη.

Μετά το πρώτο μούδιασμα, τα στελέχη του κόμματος καλούνται να κάνουν την δική τους ανάλυση μετά το κακό αποτέλεσμα του 2,2% που έδωσαν οι πολίτες στο κόμμα στις 9 Ιουνίου.

Αναμένεται ότι και στη Δημοκρατική Παράταξη θα τεθεί έντονα η ανάγκη να αφουγκραστούν τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και με θετικό πρόσημο να οδηγηθούν στις βουλευτικές εκλογές του 2026

Θέμα παραίτησης της ηγεσίας δεν αναμένεται να τεθεί από κανένα σε αντίθεση με την παραδοχή για οργανωτικά προβλήματα όπως και έλλειψη ξεκάθαρου πολιτικού λόγου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η αντίδραση των μελών των συλλογικών οργάνων στη πρόταση που θα θέσει ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Γιάννος Λακκοτρύπης γιαανασύνταξη του κεντρώου χώρου με την δημιουργία ενός ενιαίου κινήματος.

Μία πρόταση που φέρεται να ανέλυσε στον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση