ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογή νέας σύνθεσης βρετανικής διακομματικής επιτροπής για την Κύπρο

Ξανά Πρόεδρος ο σερ Ρότζερ Γκέιλ

ΚΥΠΕ

Η βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο διοργάνωσε τη Δευτέρα την ετήσια Γενική Συνέλευσή της και εξέλεξε το νέο της σχήμα, με τον επί δεκαετίες βουλευτή των Συντηρητικών σερ Ρότζερ Γκέιλ να επανεκλέγεται στη θέση του Προέδρου.

Οι βουλευτές που απαρτίζουν την Επιτροπή εξέφρασαν τη σθεναρή στήριξή τους σε μια λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά από την ανάδειξη της νέας σύνθεσης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέας Κακουρής συμμετείχε στη διαδικτυακή συνάντηση και ενημέρωσε τους βουλευτές για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το Κυπριακό. Έδωσε έμφαση στην επικείμενη άτυπη πενταμερή υπό τα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία θα συμμετέχει και η βρετανική πλευρά.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να κάνει περισσότερα η διεθνής κοινότητα διότι το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων «ενθαρρύνει» την Τουρκία

Ο κ. Κακουρής είπε ότι ελπίζει η πενταμερής να οδηγήσει σε θετικά βήματα προς την επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές της ΕΕ.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία πλέον υποστηρίζει δημοσίως τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου αντί της επανένωσης. Ο Ύπατος Αρμοστής πρόσθεσε πάντως ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν έχει αλλάξει.

Οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον Ύπατο Αρμοστή επί διαφόρων ζητημάτων που άπτονται του Κυπριακού, όπως το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων και οι απόπειρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αναφορικά με τα Βαρώσια ο κ. Κακουρής είπε ότι δυστυχώς δεν έχουν ανατραπεί οι παράνομες ενέργειες στην περιοχή.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να κάνει περισσότερα η διεθνής κοινότητα διότι το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων «ενθαρρύνει» την Τουρκία και άλλα αυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο.

Αντιπρόεδροι της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο εξελέγησαν ο λόρδος Άδονις (Εργατικό Κόμμα), η Δρ Λίσα Κάμερον (SNP), Πάμπος Χαραλάμπους (Εργατικός), βαρόνη Μάσεϊ (Εργατική), Κριστίν Τζαρντίν (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες), Κάρολαϊν Νόουκς (Συντηρητικό Κόμμα), Τερέζα Βίλιερς (Συντηρητικοί). Γραμματέας εξελέγη ο Τζακ Ντρόουμι των Εργατικών και Ταμίας η Σέριλ Μάρεϊ των Συντηρητικών.

Μέλη της APPG είναι πλέον ακόμα 31 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση