ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΥ: Έκαναν τα πάντα να μας εμποδίσουν και μας κατηγορούν ότι αργήσαμε

Απαντά στις επικρίσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Από χθες η Κυβέρνηση προβάλλει τη θέση, από τη μία ότι η τελευταία Έκθεση μας είναι «ανεπαρκής, ελλιπής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα» και από την άλλη, ότι αν η Υπηρεσία μας είχε διεξαγάγει έλεγχο ενωρίτερα, το Πρόγραμμα θα είχε διασωθεί.

Κατ’ αρχάς, οι δύο αυτές θέσεις της Κυβέρνησης είναι μεταξύ τους αντιφατικές. Εν πάση περιπτώσει, σχολιάζουμε αυτές τις θέσεις ξεχωριστά.

Ας δούμε τα κυριότερα ευρήματα της Έκθεσης μας:

  • Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) απέκρυβε στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) και την Βουλή. Είπαμε ότι τα Σημειώματα των Λειτουργών του ΥΠΕΣ (συνήθως 2-3 σελίδες) θα έπρεπε να επισυνάπτονταν στην Πρόταση προς το ΥΣ. Τι απαντά η Κυβέρνηση; Για να πάρω τους ογκώδεις φακέλους στο ΥΣ θα θέλαμε διπλοκάμπινο. Ας κρίνουν οι πολίτες τη σοβαρότητα αυτής της απάντησης.
  • Το ΥΣ παραβίαζε τα κριτήρια που το ίδιο είχε θέσει και δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα, καθιστώντας τα έτσι ως δευτερογενή νομοθεσία. Το ίδιο ακριβώς είπε και η Ερευνητική Επιτροπή, της οποίας το Πόρισμα κατά τα άλλα η Κυβέρνηση θεωρεί ως ευαγγέλιο. Τι απαντά η Κυβέρνηση; Το ΥΣ είχε απόλυτη εξουσία να κάνει ότι το ίδιο ήθελε κατά την κρίση του. Ας κρίνουν και εδώ οι πολίτες.
  • Για τα οικονομικής φύσης ευρήματα της Έκθεσης μας, αναμένουμε να ακούσουμε τα σχόλια της Κυβέρνησης για να αντιληφθούμε τι ακριβώς αμφισβητεί.

Ως προς το χρόνο που η Υπηρεσία μας διεξήγαγε έλεγχο, η θέση της Κυβέρνησης είναι ανήκουστη. Το θέμα αυτό το έχουμε σχολιάσει πολλές φορές, το σχολιάζουμε και στην τελευταία έκθεση. Σημειώνουμε μόνο τούτο: Στις 20.1.2020, όταν είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει τον έλεγχο της πολιτογράφησης του Σαουδάραβα επενδυτή, των πέντε άλλων επενδυτών και των 36 μελών της οικογένειας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας απέστειλε επιστολή και ευθέως αμφισβήτησε την εξουσία μας για διεξαγωγή τέτοιου ελέγχου. Και φυσικά αυτό εξηγεί γιατί από τον Ιούλη του 2019 που προσπαθούσαμε να διεξάγουμε τον έλεγχο συναντούσαμε συνεχώς προσκόμματα και καθυστερήσεις. Λίγες ημέρες μετά (31.1.2020) εκδώσαμε την πρώτη έκθεση, και ακολούθησαν άλλες στις 24.9.2020, στις 27.11.2020 και στις 26.2.2021. Όλες αναδείκνυαν το γεγονός ότι το ΥΣ ενεργούσε κατά το δοκούν, για όλες δεχθήκαμε δριμεία επίθεση και αμφισβήτηση.

Είναι δυνατό, η Κυβέρνηση, που αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία μας για έλεγχο, που προέβαλε χίλια δυο προσκόμματα και καθυστερήσεις και έκανε τα πάντα να μας εμποδίσει να ελέγξουμε, που όσες εκθέσεις εκδώσαμε τις έριξε στο πυρ το εξώτερον, να μας κατηγορεί ότι αργήσαμε να κάνουμε έλεγχο;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση