ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:58
 

Εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση της Γάζας

Κύπριοι αξιωματούχοι μιλούν στον ισραηλινό τύπο για παροχή λιμανιού στην Κύπρο για υποδοχή πολιτών από τη Γάζα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Κύπρος είναι πλέον επισήμως κομμάτι των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και αυτή την πληροφορία επιβεβαιώνουν εμμέσως αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης στον ισραηλινό τύπο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Jerusalem Post», δίχως να αναφέρουν το όνομα και το αξίωμα τους, Κύπριοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το κυπριακό σχέδιο για τη Γάζα βρίσκεται πλέον στο αρχικό στάδιο της συζήτησης και μελέτης. Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Κύπριοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η τελική μορφή του σχεδίου. Πρέπει να δούμε το τι έχουν να πουν τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, Κύπριος αξιωματούχος δηλώνει την προθυμία της Κύπρου να συμμετέχει στη συζήτηση για τη Γάζα. Ο αξιωματούχος δηλώνει ακόμη ότι η σχετική συμφωνία στο θέμα δεν θα είναι μέρος μιας ανταλλαγής ή quid pro quo με το Ισραήλ σε άλλα διμερή θέματα.

«Γνωρίζουμε την πρόταση»

Η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει ότι Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα την Πέμπτη ότι η Λευκωσία δεν είχε ακόμη «αξιοσημείωτο διμερή διάλογο» με το Ισραήλ επί του θέματος. «Γνωρίζουμε την πρόταση και γνωρίζουμε ότι η ισραηλινή πλευρά σκέφτεται ενδεχομένως να προχωρήσει με την ιδέα, αλλά δεν πραγματοποιήσαμε ακόμη αξιοσημείωτο διμερή διάλογο», προσθέτουν οι πηγές.

Σε περίπτωση που τελικά δρομολογηθεί το σχέδιο, η Κύπρος επιθυμεί να εμπλακούν στη συζήτηση η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ, εκτός από το Ισραήλ και την επίσημη κυβέρνηση της Παλαιστίνης.

«Ο Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν έχει λάβει τελική θέση επί του θέματος, και ότι θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Μια είδους νομιμοποίηση θα ήταν η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ισραηλινή εφημερίδα.

Τέλος υπογραμμίζεται και το εξής: «Όταν ρωτήθηκε ο Κύπριος αξιωματούχος για το εάν Κύπρος θα συμφωνούσε ποτέ με ισραηλινό έλεγχο σχετικά με τι μεταφέρεται στο ή από το λιμάνι, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η γενική διεθνής αρχή προβλέπει ότι οι χώρες δεν παραχωρούν δικαιώματα στο έδαφός τους προς τρίτες χώρες, αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο είναι μέρος μιάς διεθνούς προσπάθειας τότε ένας ‘μηχανισμός’ θα μπορούσε να αναπτυχθεί για την διευθέτηση του ζητήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X