ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ βασισμένο στην αλληλεγγύη ζητούν οι Υπουργοί των MED7

«Υπό το φως της επικρατούσας κατάστασης λόγω της πανδημίας, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς την στρατηγική εξόδου από την κρίση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ανάγκη για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την κρίση της πανδημίας, που θα είναι βασισμένο στην αλληλεγγύη, διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των Υπουργών αρμοδίων για Ευρωπαϊκά Θέματα των Κρατών-Μελών του Νότου της ΕΕ (MED7), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε με το πέρας της Συνόδου, επαναβεβαιώθηκε εξάλλου η αλληλεγγύη των συμμετεχόντων κρατών προς την Κύπρο και την Ελλάδα, με την προτροπή προς όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε το απόγευμα της Πέμπτης σε τηλεδιάσκεψη των MED7, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί από Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα και Πορτογαλία και αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενων Συνόδων των MED7, προστίθεται.

Θέματα συζήτησης, συμπληρώνεται, αποτέλεσαν το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο συντονισμός για έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η Συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, θέματα που άπτονται της πολιτικής Νότιας Γειτονίας και οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπό το φως της επικρατούσας κατάστασης λόγω της πανδημίας, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς την στρατηγική εξόδου από την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που αφορούν στον Τουρισμό και τόνισαν την ανάγκη για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, βασισμένο στην αλληλεγγύη» αναφέρεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, καλωσόρισαν τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ειδική μνεία έγινε για την Γαλλογερμανική πρόταση που αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συζητήθηκε επίσης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η Κλιματική και η Ψηφιακή ατζέντα.

Τους αρμόδιους Υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των MED7 απασχόλησε επίσης το Μεταναστευτικό, το οποίο συνεχίζει να συνιστά μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Στο πλαίσιο της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη όπως η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την ΕΕ του 2014 και, στη βάση των υποχρεώσεων της από την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας του 2016, τερματίσει πρακτικές προώθησης μεταναστευτικών ροών προς Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες δυσχεραίνουν το πρόβλημα και προκαλούν περεταίρω αποσταθεροποίηση εντός ΕΕ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί επανέλαβαν την προσήλωση τους στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019 και στην Ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του περασμένου Μαΐου.

«Στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε με το πέρας της Συνόδου, επαναβεβαιώνεται η αλληλεγγύη των συμμετεχόντων κρατών προς την Κύπρο και την Ελλάδα και προτρέπονται όλες οι χώρες της περιοχής να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και συγκεκριμένα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των Kρατών-μελών της ΕΕ» λέει η ανακοίνωση.

Μέσα από την Κοινή Δήλωση τονίζεται, επίσης, ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για το μέλλον και τα συμφέροντα ολόκληρης της ΕΕ.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, οι συμμετέχοντες Υπουργοί υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της Νότιας Γειτονίας για την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη η ΕΕ να σταθεί στο πλευρό των εν λόγω χωρών και να ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειες τους να υπερβούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Κάλεσαν, παράλληλα, σε μια θετική ανανέωση της πολιτικής που αφορά τη περιοχή, προσδοκώντας σε νέα Υπουργική Σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Νότιας Γειτονίας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Εκφράστηκε, τέλος, η προσήλωση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας υπό το φως του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής των MED-7 και η ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση