ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενισχύουν την «Αμάλθεια» με 15 εκ. τα ΗΑΕ

Σε αναμονή του JLOTS από ΗΠΑ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων για το «Ταμείο της Αμάλθειας», που υιοθέτησε η ΚΔ, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια εξέλιξη που δίνει σημαντική προοπτική στην ενίσχυση της πρωτοβουλίας της Λευκωσίας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σε δήλωσή του πως τα δρομολόγια από τη Κύπρο προς την Γάζα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ και το πέρας των εργασιών για την δημιουργία μιας προσωρινής λιμενικής υποδομής (σ.σ. σύστημα JLOTS του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού) στις ακτές της κεντρικής Γάζας -παρά τον διάδρομο Νετζερίμ.

Μπουστάρουν το ταμείο

Η ανακοίνωση της ενίσχυσης με 15 εκατ. δολάρια του «Ταμείου της Αμάλθειας» έγινε κατόπιν οδηγιών του Προέδρου των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ. Το εν λόγω ταμείο λανσαρίστηκε από την ΚΔ προ εβδομάδων με την πολιτική στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΗΒ και των ΗΑΕ και αποσκοπεί στην οικονομική βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου Λάρνακας-Γάζας. Στην ανακοίνωση του εμιρατιανού ΥΠΕΞ υπενθυμίζεται η σημασία για άμεσο μετριασμό της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και η διασφάλιση της άμεσης και εκτεταμένης ροής βοήθειας, που θα παραδίδεται με ασφάλεια, απρόσκοπτα και με βιώσιμο τρόπο, μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Σε αναμονή των ΗΠΑ

Με δηλώσεις του, ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε την Τετάρτη στην επάνοδο -μετά το συμβάν της στόχευσης της MKO, “WCK”, από τον IDF- των αποστολών της «Αμάλθειας». Καλωσορίζοντας ομάδα φοιτητών και ανώτερων αξιωματικών της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας, στο Προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ως χώρα που διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, ως το κράτος μέλος της ΕΕ, που γειτνιάζει με αυτή την περιοχή, «επιχειρούμε -πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας χωρίς υπερβολές, των δυνατοτήτων ενός μικρού κράτους μέλους - να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην περιοχή και ήταν σημαντικό που η χώρα μας κατάφερε να προσφέρει μια εναλλακτική, συμπληρωματική επιλογή στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα». Συμπλήρωσε πως αυτό έχει ανασταλεί λόγω της καταδικαστέας επίθεσης εναντίον μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης, που βοηθούσε στη διανομή της βοήθειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η Κύπρος είναι σε επαφή με τα κράτη με τα οποία συνεργάστηκε από την αρχή, για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, έτσι ώστε πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται στη Γάζα από πλευράς των ΗΠΑ, να επαναρχίσει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα ολοκληρώσει ως τα τέλη Απριλίου τις εργασίες εγκαθίδρυσης του συστήματος JLOTS στις ακτές της Γάζας πτυχή που σηματοδοτεί την δυνητική επανέναρξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή -μέσω Κύπρου εντός του Μαΐου. Επί τούτου και σε επίπεδο σχεδιασμού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κόμπος -σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση της Κυριακής- υπάρχει συντονισμός με όλους τους εταίρους και η αναζήτηση αξιόπιστων εταίρων προκειμένου να επαναρχίσουν τα δρομολόγια της «Αμάλθειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση