ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντυπωσιακός «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022»

Πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με εντυπωσιακές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα ολοκληρώθηκε η πρώτη πολυεθνική άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» μετά την πανδημία.

Στη άσκηση συμμετείχαν με Μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε τρείς φάσεις και αφορούσε πολιτικοστρατιωτική συνεργασία του προσωπικού που συμμετείχε στην άσκηση.

Η 1η φάση της άσκησης θα πραγματοποιήθηκε από 16 μέχρι 20 Μαΐου 2022 και αφορούσε σε άσκηση επί χάρτου των κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη ομάδα των ΝΕΟ CG (Non-combatant EvacuationOperations Coordination Group) για την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης αμάχων από γειτονική χώρα κρίσης και τον επαναπατρισμό τους.

H 2η φάση (17 – 19 Μαίου) εκτελέστηκε για πρώτη φορά, και αφορούσε άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης αμάχων από περιοχή κρίσης. Η εν λόγω φάση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η 3η φάση της άσκησης, διεξήχθη στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay), πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου και αφορούσε στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με σενάριο αντιμετώπισης σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα. Την συγκεκριμένη φάση παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», διακεκριμένοι επισκέπτες, διπλωμάτες και παρατηρητές από το εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση