ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενώπιον της Βουλής ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Μύρωνας Νικολάτος θα παραστεί σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών με θέμα τις καταγγελίες στο χώρο της Δικαιοσύνης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ένα περιστατικό που σημειώθηκε κατά την έναρξη της έφεσης σε υπόθεση της πρώην Λαϊκής Tράπεζας αποκαλύπτει την ουρά που έχουν αφήσει πίσω τους τα όσα ταλάνισαν τελευταία την Δικαιοσύνη στην ανώτερη δικαστική βαθμίδα. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, κατά την έναρξη της διαδικασίας έφεσης, πληροφόρησε το Δικαστήριο πως δεν θα συμμετέχει στη σύνθεση του εφετείου που θα επιληφθεί της έφεσης, επικαλούμενος λόγους και σκοπούς αντικειμενικής αμεροληψίας, όπως είπε.

Η απόφαση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου να αυτοεξαιρεθεί, άσχετα αν τέθηκε ή όχι ζήτημα από κάποιο μέλος του Δικαστηρίου, έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών Ν. Κληρίδη και των όσων είπε δημόσια ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης και έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Δικαστών με διάδικους σε υποθέσεις που δικάζουν. Στην προκειμένη περίπτωση οι σκοποί αντικειμενικής αμεροληψίας που επικαλέστηκε ο κ. Νικολάτος έχουν να κάνουν με τις δυο θυγατέρες τους. Η μια εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί καταδικασθέντα στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής Tράπεζας, ενώ η δεύτερη στη Νομική Υπηρεσία. Για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο θόρυβος ο πρόεδρος του Ανωτάτου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα όσα έχουν λεχθεί δημοσίως.

Την Τετάρτη στις 11:00 το πρωί ο κ. Νικολάτος έχει προσκληθεί να παραστεί σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής με θέμα τις «καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στη κυπριακή δικαιοσύνη». Στη ίδια συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Αμφισβητούν προθέσεις

Την ώρα που παρατηρείται μια νηνεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης το γενικότερο ζήτημα μεταρρυθμίσεων στο Δικαστικό Σύστημα προκαλεί ένταση σε πολιτικό επίπεδο. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις την Δευτέρα το μεσημέρι από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για αριθμό νομοσχεδίων που θα επιφέρουν τομές στο Δικαστικό Σύστημα δεν έχουν επιφέρει πολιτική ηρεμία. Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση επικεντρώνεται κυρίως στο χρόνο αντίδρασης στα όσα έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια ώρα αμφισβητούνται οι προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο Δικαστικό Σύστημα.

Αντίδραση Προεδρικού

Παρά το γεγονός ότι ένα μέρος της αντιπολίτευσης αντέδρασε θετικά στις κυβερνητικές προτάσεις για την Δικαιοσύνη, η Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση. Επί της αρχής αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενεργήσει κατ’ αντίθεση των προνοιών του Συντάγματος προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνει αρεστός. Απορρίπτονται οι ισχυρισμοί πως οι εξαγγελίες απορρέουν από τα όσα είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη. Πέρα από την υπενθύμιση τον όσων έχουν γίνει για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται και το ύψος της δαπάνης (120 εκατ. ευρώ) δαπάνες που ήταν απαγορευτικές κατά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, όπως τονίζεται.

Τα νομοσχέδια

Με βάση τις εξαγγελίες, οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη θα προχωρήσουν μέσα από εννέα νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο που αφορά το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο είχε ετοιμαστεί και βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πριν την κρίση είχαν ετοιμασθεί, όπως υποστηρίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τα νομοσχέδια για το Διοικητικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Για τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου και Εφετείου, ο κ. Ιωνάς υποστηρίζει πως ήταν εισήγηση των εμπειρογνωμόνων. Στο σημείο αυτό γίνεται παραδεχτό πως υπάρχουν διαφωνίες από πλευράς Ανώτατου Δικαστηρίου οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη την Πέμπτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Άμαν ε...... η ρκα έβαλε τζιαί ρομανίσι!

XXX

Η ποταποτητα καποιων δικαστων φαινεται και απο την κίνηση αγωγης εναντιον του κρατους οταν τους απεκοψε 25 ευρω το 2013 την στιγμη που ολος ο κοσμος διαλυοταν απο την οικονομικη κριση!!!

Ντόμπρος Κελαήδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X