ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόεδρος για τα 300 εκ.: Ούτε ξέρω που βρίσκονται οι τράπεζες

Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων καταργήθηκε δια παντός τόνισε με την λήξη της κατάθεσης του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν θα ασχοληθεί με όσα λέγονται, θα επικεντρωθεί στα προβλήματα του τόπου και δεν θα αποτελέσει την αιτία για διχοστασία δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Η κατάθεση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Ο Πρόεδρος, εξερχόμενος της αίθουσας όπου διεξάγονται οι εργασίες της επιτροπής στο Συνεδριακό Κέντρο, είπε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν θα επιστρέψει και ότι θα δοθούν άλλα κίνητρα για επενδύσεις, αλλά όχι πολιτογραφήσεις.

Σε άλλη ερώτηση αν το τοπίο ξεκαθαρίζει με την κατάθεσή του σήμερα, μετά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή σε εκθέσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως απάντησε με πλήρη ειλικρίνεια και ανέπτυξε τα αληθή και πραγματικά γεγονότα.

Είπε ότι έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να ασκεί την όποια κριτική η ίδια θεωρεί ότι εντάσσεται εντός των πλαισίων των πολιτικών που χαράσσει. Τόνισε πως αυτό που κατά τον ίδιο από σήμερα επανατοποθετείται είναι η μη ενασχόλησή του με όσα και αν λέγονται και η προσήλωσή του στο πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, στο πόσο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που η πανδημία δημιουργεί, είτε αυτά αφορούν την υγεία των πολιτών, είτε την οικονομική επιβίωση των πολιτών και του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα που επιτέλους απαιτείται η συνεργασία όλων. Έτσι, δηλώνω σήμερα ότι δεν θα είμαι η αιτία που θα προκαλεί την οποιαδήποτε διχοστασία, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις έντιμα, όσον και αν διαφωνούμε σε ορισμένα θέματα για να δώσουμε ό,τι χρωστούμε σε τούτο το τόπο», ανέφερε.

Δεν απάντησε σε ερώτηση αν αληθεύει ότι πρότεινε στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο να τον διορίσει δύο φορές Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από την πενταμερή που φημολογείται ότι θα γίνει στο GreenTree της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος είπε: «Όχι ακόμη. Υπάρχει ένας προβληματισμός λόγω των υγειονομικών περιορισμών της Αμερικής, εντός των ημερών όμως θα ενημερωθούμε».

Live Ενημέρωση 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει φέρει μαζί του μεγάλο αριθμό φακέλων κάποιους από αυτούς όπως είπε στους δημοσιογράφους που είναι στην αίθουσα (20) θα τους παραδώσει στην Ερευνητική Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής προβαίνει σε μια γραπτή δήλωση. «Γίνονται δηλώσεις που υποσκάπτουν το έργο της Επιτροπής». «Δεν θα επηρεασθούμε από αυτές τις δηλώσεις. Η Επιτροπή θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της», ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολάτος.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ποια ήταν η πολιτική σας από το 2013 μέχρι και σήμερα στο κομμάτι των πολιτογραφήσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θέλω να προβώ σε μια αρχική δήλωση. Το 2013 όταν ανέλαβα την προεδρία τα οικονομικά του κράτους ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όταν ανάλαβα τα διαθέσιμα ήταν 235.6 εκατ. ευρώ και αρκούσαν για 15 μέρες. Λειτουργούσαν κοινωνικά παντοπωλεία ενώ η Λαϊκή Τράπεζα ήταν στον αναπνευστήρα. Όλα όσα βιώναμε η οικονομία κατέρρεε. Το κράτος βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεχθήκαμε το μνημόνιο. Ακολούθησε το κλείσιμο της Λαϊκής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά κινήτρων. Το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που άρχισε το 2017 αποφασίσθηκε η αλλαγή κριτηρίων για να προσελκύσει επενδυτές. Μεταξύ άλλων μειώθηκε το ποσό της επένδυσης στα 5 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε το ποσό καταθέσεων σε τράπεζες από 15 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ. Μια νέα ρύθμιση έγινε το 2014 που αφορούσαν το οικονομικό σκέλος της αίτησης. Το 2016 έγινε μια νέα διαφοροποίηση. Λαμβάνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κατασκευαστικού τομέα δόθηκε έμφαση δάνεια που ανερχόταν στα 7 δις. εκατ. ευρώ. Δόθηκε έμφαση στις επενδύσεις αγοράς ακινήτων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το 2016 καταργήθηκε η αγορά ακινήτων και τα μέτρα που είχα ληφθεί για το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 στο επενδυτικό πρόγραμμα. Το 2019 έγιναν τροποποιήσεις για ενίσχυση κρατικών οργανισμών. Συνολική εισφορά 150 χιλιάδες ευρώ. 75 εκατ. στο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας και τα υπόλοιπα στον οργανισμό στέγης. Ακολούθησε αύξηση του ποσού και συμπερίληψη και άλλων οργανισμών που λάμβαναν ένα ποσό από τους αιτητές πολιτογραφήσεων.

Το ΚΕΠ προκάλεσε την δημιουργία 3 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτά αφορούν τα οικονομικά κριτήρια. Έρχομαι στο πλαίσιο ελέγχου κριτηρίων. Το σχέδιο του 2013 προστέθηκε πως αιτητής εμπλεκόταν σε παράνομη δραστηριότητα. Στο σχέδιο του 2014 απαγορεύθηκε η επένδυση σε μετρητά κάτι που ίσχυε μέχρι τότε. Μέτρο για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η επένδυση γινόταν μέσω εμβασμάτων.

Από τότε οι τράπεζες είχε ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο. Το 2016 καταργήθηκε η πρόνοια κατάθεσης 5 εκατ. του αιτητή σε τράπεζες. Μεταξύ άλλων είχαν παρατηρηθεί καταχρήσεις. Δεύτερον αιτητής και μέλη οικογένειας του να έχουν άδεια παραμονής. Στις αλλαγές του 2018 αποφασίσθηκε ο έλεγχος σε τρείς εξειδικευμένους οίκων που αξιολογούσαν τον επενδυτή. Τέθηκε οροφή έγκρισης αιτήσεων που δεν έπρεπε να υπερβαίνει τις 700 το χρόνο. Έγινε εισαγωγή των Μητρώου παρόχων. Καλής συμπεριφοράς των παρόχων. Με τον Κώδικα απαγορεύθηκε η προβολή και διαφήμιση του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Μπήκε φραγμός στην έγκριση αιτήσεων οι αιτητές των οποίων είχαν έγκριση από άλλες χώρες. Το 2019 αποφάσισε τον αποκλεισμό ΠΕΠ με τη θέσπιση κριτηρίων. Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε νέα αλλαγή του ΚΕΠ με την θέσπιση κανονισμών λειτουργίας του ΚΕΠ. Με τις αλλαγές αυτές το ΚΕΠ ήταν το αυστηρότερο στην Ε.Ε. Οι καταχρήσεις έγιναν από αιτητές και παρόχους αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το καταργήσει. Για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι αιτήσεις πολιτογραφήσεων ήταν στην κατηγορία που δεν χρήζουν συζήτησης. Και αυτό γιατί είχε γίνει έλεγχος από υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Επιπλέον το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμαζε έκθεση που ο ΥΠΕΣ παρουσίαζε στο Υπουργικό. Υπήρχε ημερήσια διάταξη 25 αιτήσεων. Ήταν αδύνατο να ελέγξει περαιτέρω. Βασιζόταν το Υπουργικό στις εισηγήσεις του ΥΠΕΣ. Αυτά είχα να πω.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Σε συνέντευξή σας είπατε ότι το ΚΕΠ έτυχε κατάχρησης. Πως το αντιλαμβάνεστε αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αφορούσε την αλόγιστη διαφήμιση που έδινε την εντύπωση πως η Κυπριακή Δημοκρατία πουλούσε διαβατήρια. Στις πλείστες περιπτώσεις μιλούσαν για αγορά και όχι απόκτηση διαβατηρίων. Τους είχα προειδοποιήσει ότι με τη συμπεριφορά αυτή θα οδηγηθεί το πρόγραμμα σε κατάργηση. Με την τακτική αυτή από παρόχους έγινε κατάχρηση του προγράμματος.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω. Γνωρίζω και ονόματα και εταιρείες αλλά και δικηγορικά γραφεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση της Δήμητρας Καλογήρου, να γράψει τα ονόματα και εταιρείες και να τα παραδώσει στην Επιτροπή.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ήταν ικανοποιητικός ο έλεγχος που γινόταν;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να αναλώσει περισσότερο χρόνο συν θα καταντούσε να ελέγχει κρατικές υπηρεσίες. Γινόταν μόνο για περιπτώσεις που υπήρχε εισήγηση για παρέκκλιση.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Γνωρίζεται κάποιες περιπτώσεις παρεκκλίσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η περίπτωση του καζίνο και μιας νοτιοαφρικανικής εταιρείας που επένδυσε ένα μεγάλο ποσό για αγορά φαρμακευτικής εταιρείας.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ποιο το σκεπτικό συμπερίληψης μελών οικογενειών στις αιτήσεις πολιτογραφήσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το σκεπτικό ήταν για να ενθαρρυνθεί κάποιος να επένδυση στην Κύπρο θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να φέρει και τα μέλη της οικογένειας του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γνωρίζεται για επιστολή Γενικής Εισαγγελίας προς ΥΠΕΣ για πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Οι πολιτογραφήσεις είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών και όχι του ενωσιακού δικαίου.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Αποταθήκανε κόμματα οι πολιτικοί σε εσας για την κατάργηση των πολιτογραφήσεων;

ΑΝAΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Από το 2013 μπορεί να εκφράσθηκαν διαφορετικές απόψεις αλλά ουδείς πολιτικός ή κόμμα ζήτησε την κατάργησή του.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Δεν θα ήταν καλύτερα τα έσοδα από το ΚΕΠ να είχαν καταλήξει στο δημόσιο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει τις τράπεζες αλλά και άλλους κοινωνικούς σκοπούς;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το κράτος δεν μπορούσε να βάλει χρήματα στο Συνεργατισμό θυμάστε με τον Συνεργατισμό. Ο στόχος δεν ήταν η στήριξη των τραπεζών αλλά η βοήθειά τους.

Ο Παύλος Ιωάννου αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ενώ το ΚΕΠ συστάθηκε επί Τάσσου Παπαδόπουλου με την επισήμανση δημιουργίας κανονισμών κάτι που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να λειτουργεί στην βάση του πλαισίου του 1967.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Δεν υπήρχε η πρόνοια ανάκλησης πολιτογραφήσεων για οποιοδήποτε λόγο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ήταν μια παράβλεψη ένα κενό το οποίο διορθώθηκε το 2019.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Είπατε για 57 πολιτογραφήσεις του δικηγορικού γραφείου που διαχειρίζονται οι κόρες σας. Πόσες πολιτογραφήσεις έγιναν πριν τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και πόσες μετά;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όταν ήμουν πρόεδρος του Συναγερμού απείχα εσείς το γνωρίζετε. Από 26 Φεβρουαρίου 2013 αποξενώθηκα των μετοχών. Πριν το 2013 εγκρίθηκαν 8 αιτήσεις και μετά την εκλογή μου 57 αιτήσεις. Το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά μου ήλεγχε επιστάμενα από Δικηγορικό Σύλλογό ΜΟΚΑΣ και άλλες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή κατά πόσο επενδυτές με αιτήσεις για πολιτογραφήσεις έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και αγόραζαν αυτοκίνητα από συγγενικό του πρόσωπο με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντά αρνητικά σε σχετική ερώτηση.

Εάν ήθελα να ευνοήσω κάποιους αιτητές προκαλώ οποιανδήποτε να πει ποιους ευνόησα. Τα περί εύνοιας είναι ένας από τους πολλούς μύθους που ακούστηκαν.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ποια στάση τηρούσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο σε αιτήσεις του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΠτΔ με βάση το Σύνταγμα όταν είναι στην Κύπρο προεδρεύει πάντοτε του Συμβουλίου στο οποίο δεν έχει ψήφο. Στις αιτήσεις δεν αναφέρονται ποιος είναι κατασκευαστής η από ποιον αγοράσθηκε το ακίνητο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Σε σχέση με τις εξαιρέσεις Υπουργών;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Οι εκθέσεις του ΥΠΕΣ δεν ανέφεραν παρόχους ή κατασκευαστές για να έχει γνώση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Υπουργός για να ζητήσει εξαίρεση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Υπήρχαν εταιρείες που έκαναν αίτηση για πολιτογραφήσεις στενών συγγενείς σας;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όχι κατηγορηματικά

Η Δήμητρα Καλογήρου διευκρινίζει εάν συγγενικό του πρόσωπο είχε εμπλοκή μέσω συνεργασίας του με άλλο γραφείο. Ο κ. Αναστασιάδης απαντά πως η συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία λειτουργούσε πολύ πριν ο ίδιος αποκτήσει συγγενική σχέση μαζί του. Ο κ. Κυριάκου αναφέρεται σε συγκεκριμένη επένδυση όπου η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση μετόχων ή διευθυντών. Στη συγκεκριμένη εταιρεία συγγενικό πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη ήταν διευθυντής.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Υπάρχει διασύνδεση με τον Σαουδάραβα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ουδέποτε υπήρξα δικηγόρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Από τα έγγραφα του ΥΠΟΙΚ αντί του ελαχίστου ποσού επενδύσεων των 15 εκατ. επένδυσαν 20 εκατ. Μετά τα όσα είπε ο Γενικός Ελεγκτής είπα στον ΥΠΕΣ να πάει για αφαίρεση διαβατηρίου και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Το πόρισμα Καλογήρου δεν βρήκε τίποτε. Πείτε κ. Καλογήρου αν βρήκατε κάτι το ποινικά κολάσιμο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Κοιτάζοντας τα κριτήρια της εποχής είχαμε άλλες περιπτώσεις. Αντί για έξι επενδύσεις έκαναν ενιαία επένδυση σε μια περίπτωση που εξετάσαμε. Κάτι ανάλογο έγινε και σε άλλη περίπτωση. Σε μια άλλη περίπτωση είχαμε πει ότι δεν έπρεπε να δοθεί διαβατήριο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το πρώτο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες έγινε με δικά μου έξοδα το 2015. Και βεβαίως τον γνωρίζω και βεβαίως έχω σχέση μαζί του. Αλλά δεν ωφελήθηκε. Από την σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το φίλο του Σαουδάραβα το κράτος εξοικονόμησε 990 χιλιάδες ευρώ.

Λόγω της διαπόμπευσης του το συγκεκριμένο πρόσωπο υπέβαλε αίτηση αποποίησης της πολιτογράφησης. Έτσι μεταχειριζόμαστε τους επενδυτές, το ίδιο έγινε και με την Γουόρ Γκέιμγκ.

ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην περίπτωση του Σαουδάραβα αλλά και κάποιων άλλων ειδικών περιπτώσεις ως τιμητικές πολιτογραφήσεις;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Φαντασθήκατε αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε διαβατήριο χωρίς επένδυση. Τότε θα θεωρείτο ότι ήμουν δωρολήπτης. Βεβαίως θα μπορούσε. Έχει την ευχέρεια το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το Σύνταγμα. Βάλαμε κριτήρια για διευθυντικά στελέχη

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αμφιβόλου νομιμότητας κ. Πρόεδρε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εμείς φροντίσαμε να τηρήσουμε τις διατάξεις του νόμου.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Οι αντιδράσεις αφορούσαν το ταξίδι σας. Αυτό πως το σχολιάζετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Δεν υπήρχε παροχή κατά χάρη. Υπήρχε μια φιλία. Έδειξε την ευχαρίστησή του για αυτή την χώρα που τον φιλοξένησε.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Μόνο ένα ταξίδι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αφορούσε ταξίδι το 2018. Το 2015 δεν ήταν παραχώρηση.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Για τα 300 εκατ.;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Είμαι έτοιμος να εξουσιοδοτήσω τον οποιαδήποτε να του παραχωρήσω τα 300 εκατ. Ούτε ξέρω που βρίσκονται οι τράπεζες. Δεν ήταν μυστικό ταξίδι για να μην αναφερθώ στις αναρτήσεις των θυγατέρων μου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ότι παρενέβη ποτέ σε όργανο ή αξιωματούχο του κράτους. Σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «Προκαλώ τον οποιοδήποτε να βγει και να πει να το έπραξα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς εάν παρενέβη την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για την περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία στον τότε ΥΠΕΣ Νεοκλή Συλλικιώτη διευκρίνισε ότι επικοινώνησε με τον τότε ΥΠΕΣ για να του υποδείξει να σταματήσουν οι διαρροές.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Κ. Πρόεδρε κάνατε άλλη παρέμβαση;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ποτέ σε καμία περίπτωση δεν παρενέβηκα. Έχω δώσει όρκο και προκαλώ τον οποιοδήποτε να πει αν παρενέβηκα.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Όταν είσαστε επικεφαλής του δικηγορικού γινόταν έλεγχος των πολιτογραφήσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Από το 1997 απέχω από τις εργασίες του γραφείου μου. Καθημερινά ερχόμουν Λευκωσία.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ο κ. Συλλούρης εμφανιζόταν εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ειλικρινά δεν θυμάμαι αλλά δεν το αποκλείω να έδινα μια επιστολή όχι για τις πολιτογραφήσεις αλλά για προσέλκυση επενδυτών.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Η τοποθέτηση συγγενικού σας προσώπου στο ΥΠΕΣ είχε καμία σχέση με τις πολιτογραφήσεις;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Μετά τα δημοσιεύματα ζήτησα από την Βουλή για των αριθμό των αποσπάσεων. Μου είπαν για 12. Απ’ ότι ξέρω στο ΥΠΕΣ ήταν στην Υπηρεσία Ασύλου.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ο κ. Χάσικος μας είπε ότι συνεργαζόταν για πολιτογραφήσεις;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο Υπουργός μπορεί να αναθέσει καθήκοντα στον οπουδήποτε. Εγώ γνωρίζω ότι δεν ήταν στις πολιτογραφήσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο μεγάλος σάλος για το πρόγραμμα προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα του 2018. Σταδιακά έπρεπε να γίνουμε περισσότερο αυστηροί με το πρόγραμμα. Το πράξαμε αλλά όχι στο μέγεθος του 2018. Η κατάργηση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο δεν φαίνεται για την ώρα να προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστία της χώρας. Δεν είναι στο μέγεθός που παρουσιάζεται στον τύπο. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο που επιτελείται. Μου δώσατε την ευκαιρία να πω για την ευκολία των όσων γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα. Έδωσα απαντήσεις με ειλικρίνεια. Μπορεί το πρόγραμμα να προκάλεσε κάποια ζημιά αλλά μπορούν με κατάλληλες κινήσεις να διορθωθούν. Υπήρχαν αρκετά προγράμματα που είχαν αδυναμίες που με κατάλληλους χειρισμούς έγιναν διορθώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση