ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσερετέλι: Έτοιμος ο ΟΑΣΕ να βοηθήσει σε διευθέτηση του Κυπριακού

Ο ΟΑΣΕ παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση συγκρούσεων σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΣ του Οργανισμού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ετοιμότητα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να βοηθήσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του στη διευθέτηση του Κυπριακού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Τζιόρτζ Τσερετέλι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη με τον κ. Συλλούρη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Τσερετέλι επεσήμανε πως «ο ΟΑΣΕ παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση συγκρούσεων σε πολλές περιοχές, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε άμεσα αναμεμειγμένοι σε μια διευθέτηση του Κυπριακού, αλλά, όπως είπα και στον Πρόεδρο της Βουλής, ως οργανισμός με ένα σημαντικό κεκτημένο και εμπειρογνωμοσύνη σε ό,τι αφορά τη διαμεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Εξάλλου, ο κ. Τσερετέλι υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως η Κύπρος είναι πολύ ενεργό μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ανάμεσα στα 57 κράτη μέλη του οργανισμού, σημειώνοντας πως τα μέλη της αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση συμβάλλουν κατά ένα πολύ καλό και ενεργό τρόπο στις δραστηριότητές της, όπως στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαδικασία παρατήρησης εκλογικών διαδικασιών.

Είπε ακόμη πως οι Κύπριοι βουλευτές μέλη της ΚΣ του ΟΑΣΕ δραστηριοποιούνται και συμβάλλουν στην οικοδόμηση της ειρήνης και της εμπιστοσύνης σε διάφορες περιοχές, εκφράζοντας ευχαριστίες για αυτές τις δραστηριότητες.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Συλλούρη, ο κ. Τσερετέλι σημείωσε πως αναφέρθηκαν πολλάκις στην παγκόσμια συνεργασία και στην ειρήνη που είναι, όπως σημείωσε, πολύ σημαντικές αξίες και για την Κύπρο και για την Ευρώπη.

«Υπάρχει ένας αριθμός προβλημάτων και προκλήσεων που επίσης βλέπουμε σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την περιοχή, και μπορεί να επεκταθούν στην περιοχή της Μεσογείου, του ΟΑΣΕ, όπως είναι οι μεταναστευτικές ροές, οι τρομοκρατικές απειλές, η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε.

Υπάρχει ένα μεγάλο πακέτο διαφορετικών προβλημάτων και προκλήσεων που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, με τις κατάλληλες πολιτικές, ανέφερε, επισημαίνοντας πως αυτό πρέπει να βασίζεται ασφαλώς στη συνεργασία και στη σύμπραξη με καλή πίστη.

Ο κ. Τσερετέλι χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα όσα άκουσε κατά τη συνάντηση. «Ακούσαμε για πολλές καλές πρωτοβουλίες του κοινοβουλίου, πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες του ίδιου του Προέδρου της Βουλής και της ομάδας του, πώς να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες του κόσμου, πώς να υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή με την κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδέες, τις σκέψεις, τις εισηγήσεις του κόσμου, όπως για την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν επίσης πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες από πλευράς της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣ του ΟΑΣΕ. Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που κατέθεσε η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου στον ΟΑΣΕ κατά της διαφθοράς, που, όπως είπε, θα συζητηθεί προσεχώς. Ακόμη ευχαρίστησε τον Βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη που είναι ένα πολύ ενεργό και ηγετικό μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημοκρατικών Θεσμών της ΚΣ του ΟΑΣΕ και του οποίου η φωνή ακούγεται μαζί με άλλες σημαντικές φωνές για θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για άλλα προβλήματα στην περιοχή του ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας πως ο κ. Χατζηγιάννης ήταν πολλές φορές ένας εκ των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.

Ο κ. Τσερετέλι εξέφρασε την πεποίθηση πως η επίσκεψή του αυτή θα συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της ΚΣ του ΟΑΣΕ. «Θα συνεχίσουμε την εργασία μας σε διμερή βάση ως Οργανισμός και ως χώρα, και επίσης όσον αφορά τις μεσογειακές υποθέσεις εφόσον έχουμε ένα Μεσογειακό φόρουμ», σημείωσε.

Εξέφρασε ακόμη εκτίμηση για όλες τις πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη συνεργασία του Προέδρου της Βουλής στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Μεσογείου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην Κύπρο και στον λαό της.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο και για την Κύπρο να επισκέπτεται το νησί και τη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ και πως είχαν μια πολύ συγκεκριμένη, εποικοδομητική συζήτηση που κάλυψε τα θέματα των προβλημάτων της ειρήνης παγκοσμίως, της συνεργασίας, για τα οποία ο Οργανισμός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι ο σκοπός της ύπαρξης του και της λειτουργίας του.

«Καλύψαμε θέματα διαφθοράς όπου η Κύπρος έχει πάρει έναν πρωτοποριακό ρόλο στα πλαίσια του ΟΑΣΕ με τη βοήθεια του Προέδρου αλλά και με τη δραστηριότητα των αντιπροσώπων μας, της κ. Χαραλαμπίδου, του κ. Χατζηγιάννη και του κ. Πιττοκοπίτη και με τη δική μου συνεργασία», σημείωσε.

«Έχουμε παρουσιάσει και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο για τη λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη της Παράλληλης Βουλής από την κυπριακή Βουλή, όπου και εκεί θα συνεργαστούμε και μπορεί, αν πετύχει, να γίνει και ένα πρότυπο για να λειτουργήσουν και άλλες Βουλές με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.

"Έχουμε επίσης συζητήσει με τον Πρόεδρο μια συνεχή συνεργασία, ιδιαίτερα για τα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, όπου και εκεί αναπτύσσει η κυπριακή Βουλή μίαν ιδιαίτερη δραστηριότητα και με τις Τριμερείς αλλά και με την προσπάθεια περαιτέρω και πιο πρακτικής συνεργασίας με τις χώρες του Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση