ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έπεσαν οι υπογραφές για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

«Η Κύπρος λοιπόν θα μετατραπεί σε παραγωγό, εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ε.Ε.», σημείωσε ο υπουργός

Newsroom K

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, κατόπιν σχετικής έγκρισης χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπέγραψε σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2019, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», για περίοδο 25 ετών, την οποία και παρέδωσε σε εκπροσώπους της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε την σημαντικότητα αυτής της ενέργειας για την πορεία του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία των έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την ΚΔστην ΑΟΖ μας, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως με την σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό μας πρόγραμμα περνά στην επόμενη του φάση, όπου ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων».

Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται σήμερα στην κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Όπως επισήμανε ο κ. Λακκοτρύπης «περάσαμε από το στάδιο της οριοθέτησης σε αυτό της αδειοδότησης, της έρευνας, της ανακάλυψης και τώρα της εκμετάλλευσης. Η Κύπρος λοιπόν θα μετατραπεί σε παραγωγό, εναλλακτική πηγή εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ε.Ε. ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα όσον αφορά στην υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής μας για την δημιουργία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη».

«Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται σήμερα στην κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο αφού έτυχε ενδελεχούς μελέτης από πλευράς μας και διαβούλευσης με την κοινοπραξία εγγρίθηκε τελικά σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση της επιλογής της μεταφοράς αερίου μέσω υποθαλάσσιου απευθείας αγωγού στον τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου από όπου θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και στις διεθνής αγορές» τόνισε

Έγκριση από υπουργικό Συμβούλιο

Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε πως «όσο η άδεια εκμετάλλευσης όσο και το αναθεωρημένο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού για το τεμάχιο 12 κατατέθηκαν χθές και έλαβαν την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου. Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία τα οποία θα περιλαμβάνουν την πώληση του φυσικού αερίου, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο ανάπτυξης που αναμένεται να ξεκινήσει το 2020-2025, την δημιουργία οικονομικής δραστηριότητας και θέσεων εργασίας, την απόκτηση τεχνογνωσίας και την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης της Κύπρου με τις εμπλεκόμενες χώρες, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X