ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διοικητής της ΚΥΠ και συντονιστής του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Τ. Τζιωνής

Επιβεβαιώνεται προηγούμενο δημοσίευμα της «Κ»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθήκοντα ως επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) και συντονιστής του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει ο Τάσος Τζιωνής.

Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» σε προηγούμενο δημοσίευμά της (26/03) έγραψε πως η διαφαινόμενη διασύνδεση ΣΕΑ με ΚΥΠ καθώς και η ανάγκη αναβάθμισης της Υπηρεσίας Πληροφοριών εκ των πραγμάτων προσδιορίζει και το προφίλ στελέχωσης του συμβουλευτικού οργάνου, σε επίπεδο προέδρου του, αναφέροντας ότι όπως εκτιμάται ένα κοινό πρόσωπο-επικεφαλής εξυπηρετεί πρακτικά λειτουργικά ζητήματα του ΣΕΑ αλλά και συνεργασίας με άλλα θεσμοθετημένα όργανα στα οποία η ΚΥΠ συμμετέχει και θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσος κρίκος. Λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του επικεφαλής ΚΥΠ και ΣΕΑ, δηλαδή ένα πρόσωπο με βαθιά γνώση, εμπειρία και αντίληψη των ευρύτερων γεωπολιτικών δεδομένων, μια επιλογή θα μπορούσε να ήταν ο Τάσος Τζωνής ο οποίος επί Τάσσου Παπαδόπουλου διετέλεσε προϊστάμενος της ΚΥΠ, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο πέρασε από τις πρεσβείες Ισραήλ και Ιταλίας.

Ο ρόλος του ΣΕΑ

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέσω αυτού το Υπουργικό Συμβούλιο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, περιλαμβανομένης της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής και βεβαίως του Κυπριακού. Θα αναλύει και θα σχεδιάζει την εθνική στρατηγική ασφάλειας που θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει και το Εθνικό Συμβούλιο δια του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν το Κυπριακό και εννοείται ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα μπορεί να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθέτει στο ΣΕΑ τη διεξαγωγή συγκεκριμένης έρευνας ή μελέτης που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του και θα την υποβάλλει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η αποστολή του ΣΕΑ θα είναι να παράγει σκέψεις, ιδέες, εισηγήσεις και προτάσεις με πρακτική αξία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Θα έχει την ικανότητα να διαγιγνώσκει υπάρχουσες και να προβλέπει μελλοντικές ανάγκες στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και να μεριμνά για την ανάθεση μελετών και ερευνών σε επίλεκτους μελετητές, ερευνητές και εμπειρογνώμονες μετά από την ανάθεση από τον Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, μέσα από το ΣΕΑ θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου ως το ανώτατο Σώμα πολιτικής διαβούλευσης περί του εθνικού θέματος, που αποτελεί το κατ΄εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας της χώρας μας, και το Εθνικό Συμβούλιο έχει ανάγκη επαρκούς και έγκυρης πληροφόρησης και προπαντός πληροφορημένων και τεκμηριωμένων εκτιμήσεων για τις πτυχές του Κυπριακού και συναφή με αυτό θέματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση