ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικοινωνία ΠτΔ-Γκουτέρες: Στο επίκεντρο Κυπριακό, Γάζα και παραβιάσεις στην νεκρή ζώνη

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, τη συνομιλία του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ απασχόλησε η παρούσα φάση του Κυπριακού και ο διορισμός απεσταλμένου, οι παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην νεκρή ζώνη καθώς και οι προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Αναλυτικά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ απασχόλησε η παρούσα φάση του Κυπριακού, και η δεδηλωμένη πρόθεση του ΓΓ να διορίσει απεσταλμένο που θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον ΓΓ των ΗΕ την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη βούληση του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε, επίσης, με τον ΓΓ των ΗΕ για τις πρόσφατες, συνεχιζόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τέτοιων ενεργειών και αποκατάστασης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

Την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γκουτέρες απασχόλησαν, επίσης, οι προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, και για την πρόθεση κρατών να συνδράμουν, το συντομότερο, στην υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση