ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: Ορόσημο η επίσκεψη Ρίβλιν στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ

Τρίτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο και επιβεβαίωση του καλού κλίματος στις σχέσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός Προεδρικού Μεγάρου διεξήχθη η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στη Λευκωσία. Τον Ρόιβεν Ρίβλιν υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Κατά την άφιξη του Ισραηλινού Προέδρου διακλαδικό αγήματα απέδωσε τιμές ενώ στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, ενέργεια καθώς και τριμερείς συνεργασίες ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών. Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ το 2015.Αναστασιάδης: Αναβάθμιση των σχέσεων μας στην ενέργεια και ασφάλεια 

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επίσκεψη Ρίβλιν είναι σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ. «Η σχέση των δυο χωρών είναι ιστορική», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. «Η Κύπρος διαδραμάτισε ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες Ισραηλίτες που πέρασαν από την Κύπρο».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι χαρούμενος για την αναβάθμιση των σχέσεων μας στην ενέργεια, ασφάλεια και σε άλλους τομείς. «Η ενέργεια αποτελεί στρατηγικό πυλώνα στη συνεργασία μας» τόνισε. «Μείζονος γεωστρατηγικής αξίας οι σχέσεις με Ισραήλ και Ελλάδα». 

«Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο ότι η Κύπρος είναι ένας σταθερός και προβλέψιμος φίλος», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης στις δηλώσεις του. «Έγινε ανταλλαγή απόψεων για σημαντικά περιφερειακά θέματα. Ενημέρωσα τον πρόεδρο για το Κυπριακό καθώς και τις προσπάθειες για τους όρους αναφοράς. Το όραμα όλων των Κύπριων παραμένει η λύση και η επανένωση».

Στη συνέχεια έδωσε ευχαριστίες για τις θέσεις αρχών του κράτους του Ισραήλ. «Συζητήσαμε την κατάσταση στον διάλογο για Ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ρίβλιν: Έχουμε εξαιρετική συνεργασία

Με τη σειρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρόιβεν Ρίβλιν δήλωσε ότι «είναι πραγματική η χαρά που βρίσκομαι στη Λευκωσία. Είμαστε γείτονες, καλοί γείτονες. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Οι μονάδες καταδρομέων μας μοιράζονται χώρο και πληροφορίες. Οι περιοχή είναι ασφαλέστερη. Οι οικονομικοί δεσμοί μας είναι ισχυροί. Καλώ τους πολίτες να επισκεφθούν το Ισραήλ, είναι ευπρόσδεκτοι».

Στη συνέχεια ο κ. Ρίβλιν τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά έργα είναι η ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου. «Η συνεργασία με Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ μπορεί να επεκταθεί». Ο Πρόεδρος του Ισραήλ συμπλήρωσε ότι ο EastMed μπορεί να είναι «ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια έργα στον κόσμο».

Καταληκτικά ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη. «Κύριε Πρόεδρε να είστε ευλογημένος και ευχαριστώ για ότι κάνετε για μας κατά τις στάχτες του πολέμου».

Αυστηρά μέτρα

Από το πρωί η αστυνομία έχει λάβει ειδικά μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίσκεψη του κ. Ρίβλιν τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι την αναχώρησή του. Η αστυνομία κατά τις μετακινήσεις του Ισραηλινού Προέδρου θα προχωρά σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στη Λευκωσία ενώ τις μετακινήσεις επιτηρούν από αέρος και τα δυο ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο γεύμα στον Πρόεδρο Ρίβλιν στο οποίο θα παρακαθίσουν ο Πρόεδρος της Βουλής και η πολιτική ηγεσία. Ακολούθως ο Πρόεδρος Ρίβλιν θα επισκεφθεί το μνημείο κυπρο-ισραηλινής φιλίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Μέχρι τα ημιορεινά έφτασε το χιόνι

«Μα καλά ποιος του απαγορεύει, του χιονιά, να κατεβεί, ως τη Λάρνακα;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:09

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X