ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:19
 

Επίσκεψη του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο

Ο κ. Αγγελίδης επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη συμμετοχή ανάλογα με τις δυνατότητες της

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο ρόλος της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή εκτιμάται πολύ στο διεθνές περιβάλλον, τόνισε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγός Claudio Graziano, ο οποίος βρίσκεται για επίσκεψη στην Κύπρο

Ο κ. Graziano συναντήθηκε το πρωί στο ΓΕΕΦ με τον Αρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, στο βαθμό των δυνατοτήτων της, έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ένωσης.
 
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ είπε αρχικά πως ο χρόνος της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η κρίση στη Συρία και το Ιράκ μαζί με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες της Αφρικής και της Ασίας, δημιούργησαν τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Επιπρόσθετα, είπε, οι ομάδες του Ισλαμικού Κράτους, μπορεί να εκμεταλλευτούν τα μεταναστευτικά ρεύματα και να εισάγουν τρομοκράτες σε χώρες μέλη της ΕΕ επηρεάζοντας την ασφάλεια. «Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στην Ευρώπη», είπε.
 
Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είπε στη συνέχεια πως η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το νοτιοανατολικό σύνορο της ΕΕ και κτίζει συνεργασίες εμπιστοσύνης στην περιοχή οι οποίες ενδυναμώνουν την ασφάλεια και την σταθερότητα. «Βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της πιο ευμετάβλητη γειτονιά της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλα κράτη στον αγώνα κατά των ασύμμετρων απειλών και στη διευθέτηση ανθρωπιστικών κρίσεων», είπε.
 
Ο Αρχηγός είπε πως η Εθνική Φρουρά στο μέτρο των δυνατοτήτων της, έχει ενεργό ρόλο στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, καθώς ενισχύει με προσωπικό τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΕΠΑΑ. Επίσης, ως πλήρες μέλος, η Κύπρος ακολουθεί τις εργασίες των ευρωπαϊκών θεσμών Αμυνας και Ασφάλειας όπως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Ινστιτούτου για τις Σπουδές Ασφάλειας.
 
Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης τόνισε πως η παρουσία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του για προώθηση της Στρατηγικής της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο εντοπισμός συνεργιών και η ενεργοποίηση της συμμετοχής όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ένωσης.
 
Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Graziano είπε αρχικά ότι είναι μεγάλη του τιμή που επισκέπτεται την Κύπρο.
 
Όπως είπε, ξεκίνησε τον ρόλο του μόλις πριν από 2 μήνες και όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει το πρώτο έτος της θητείας του με την πραγματοποίηση επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις επισκέψεις στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς μου παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση των αντίστοιχων απόψεων και ανησυχιών και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης και συμφωνιών που είναι αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε.
 
Στη συνέχεια, αφού είπε πως είχε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση με τον Αρχηγό της ΕΦ που κάλυψε πολλά θέματα, ο Στρατηγός Graziano είπε πως η Κύπρος έχει σταθερά παράσχει υψηλού επιπέδου συνεισφορές στις επιχειρήσεις της ΕΕ, σημειώνοντας τον επαγγελματισμό των Κυπρίων αξιωματούχων που γνώρισε σε διάφορες επιχειρήσεις.
 
«Η Κύπρος είναι ένα πολύ ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας σταθερός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στο Νοτιοανατολική άκρο της Ευρώπης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι πολύτιμος υποστηρικτής της περιφερειακής ασφάλειας και ο ρόλος της εκτιμάται πολύ στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε, και πρόσθεσε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τη μετανάστευση ως συνέπεια της σύγκρουσης στη Συρία και της εγγύτητας της στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε η μετανάστευση είναι σαφώς ένα από τα σημαντικότερα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντας, αλλά όλοι γνωρίζουν, σημείωσε, τις δυσκολίες να βρεθούν κοινές θέσεις και απόψεις.
 
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ, στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης και η εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την ΚΕΠΑΑ θα διαμορφώσει τη συνεργασία της Ενωσης για κάποιο χρονικό διάστημα.
 
Ανέφερε πως τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής σε αυτό το πρώιμο στάδιο ήταν η έναρξη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όπως και η καθιέρωση της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων, η οποία θα ωφελήσει τις στρατιωτικές εκπαιδευτικές αποστολές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

« Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου αιτηθείτε τώρα  |  20:38

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X