ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:46
 

Επίτροπος Χαν: Παρακολουθούμε με ύψιστη προσοχή τις τουρκικές ενέργειες

Η Κομισιόν έχει εκφράσει επανειλημμένα τις σοβαρές ανησυχίες της προς την Τουρκία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με γραπτή του απάντηση, προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν, έχει εκφράσει επανειλημμένα τις σοβαρές ανησυχίες της προς την Τουρκία, για τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση με τον ύψιστο βαθμό προσοχής.

Επαναλαμβάνει δε ότι, η Κομισιόν έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Στην από 29 Ιουλίου 2019 ερώτηση του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αναφέρονταν στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (από νότια της Ρόδου μέχρι και πέρα από το Καστελόριζο) και ρωτούσε την Κομισιόν :

1) Αν είναι σε γνώση της οι παραπάνω νέες επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «εξετάζει αυτές τις ανησυχίες σε όλες τις διμερείς επαφές με τις τουρκικές αρχές»

2) Τι προτίθεται να πράξει για τις ενέργειες αυτές που σαφώς παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στην απάντησή του εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σημερινή ημερομηνία, ο κ. Χαν αναφέρει ότι «στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η Επιτροπή είχε αναφερθεί στο Καστελόριζο και επανέλαβε ότι, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και με παλαιότερα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, αν κριθεί απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε επανειλημμένα σοβαρές ανησυχίες και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «εξετάζει αυτές τις ανησυχίες σε όλες τις διμερείς επαφές με τις τουρκικές αρχές, θα συνεχίσει δε να παρακολουθεί την κατάσταση με τον ύψιστο βαθμό προσοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X