ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επτά μέτρα της Ε.Ε για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Μειώνεται η βοήθεια στην Άγκυρα ενώ στο τραπέζι και στοχευμένα μέτρα και κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε πακέτο μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και η Κομισιόν μετά τις οδηγίες που έλαβαν από τους ηγέτες της Ε.Ε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, τα δυο θεσμικά όργανα έχουν καταλήξει στις προτάσεις που θα υποβάλλουν προς συζήτηση για τα πιθανά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγή από της Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και η Κομισιόν προτείνουν ένα μείγμα μέτρων, οικονομικής υφής έως και στοχευμένες κυρώσεις εναντίον όσων συνεργάζονται με την Τουρκία στην περιοχή. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν η Κομισιόν προτείνει:

-Μείωση της προενταξιακή βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
-Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Άγκυρα.
-Αναστολή των συνομιλιών για αεροπορική συμφωνία.
-Αναστολή των κοινών συνεδριάσεων για την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία.
- Πάγωμα των συναντήσεων κορυφής Ε.Ε – Τουρκίας.
-Τερματισμός των επαφών υψηλού επιπέδου των 28 με την Τουρκία.
-Κυρώσεις σε εταιρείες και πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνέρχονται την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες μπορούν να συζητήσουν μερικές ή και όλες αυτές τις επιλογές που προτείνει η Κομισιόν.

Αντίδραση της Αθήνας

Με ένα καταιγισμό αντιδράσεων σε διπλωματικό επίπεδο, σημαδεύτηκε η παρουσία του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου περίπου 14 ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο της Καρπασίας. Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, με ανακοίνωσή του καταδικάζει έντονα την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Τονίζεται επίσης πως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Κύμα αντιδράσεων

Κατά των νέων προκλήσεων της Άγκυρας τάχθηκαν ανοιχτά η Γαλλία, η Αίγυπτος καθώς και η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα ήταν αντίθετη προς το νόμο και θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Γαλλικό ΥΠΕΞ συνάμα υπενθυμίζει τη σταθερή δέσμευσή του για σεβασμό του δικαίου της θάλασσας και της αλληλεγγύης του προς την Κύπρο, η κυριαρχία της οποίας πρέπει να γίνεται σεβαστή, όπως υπενθύμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Federica Mogherini.

Απαράδεκτη κλιμάκωση

Για παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου κάνει λόγο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Καλούμε και πάλι τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Η κ. Μογκερίνι υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, καθώς επίσης πως οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει. Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ