ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωβαρόμετρο - Για ποιους τομείς ανησυχούν οι Κύπριοι

Περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους θα πάνε να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές

Του Ανδρέα Καραμήτα

Σε λιγότερο από 2 μήνες στις 9 Ιουνίου 2024, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε έρευνα του ειδικού ευρωβαρόμετρου για το κοινοβούλιο της ένωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι Κύπριοι πιστεύουν κατά 41% πως τα θέματα ασύλου και μετανάστευσης καθώς και η στήριξη της οικονομίας τα δύο πιο σημαντικά και ουσιώδη θέματα που θα πρέπει να έχουν ψηλά στην ατζέντα τους οι νέοι Ευρωβουλευτές. Επίσης αποκαλύπτει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των πολιτών για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές (6-9 Ιουνίου) και επίγνωση της σημασίας τους στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο. Η έρευνα φωτίζει την συμπεριφορά των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, τις απόψεις τους για τα θέματα της εκστρατείας καθώς και τις προτιμήσεις τους για τις προτεραιότητες για την επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επικεντρώνεται επίσης στην αντίληψη των πολιτών για το ΕΚ και την ΕΕ, στην άποψή τους για τη ζωή στην ΕΕ, καθώς και στις απόψεις τουςγια την ΕΕ μέσα στο τρέχον παγκόσμιο πλαίσιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μετανάστευση και το άσυλο, μαζί με την στήριξη της οικονομίας, έρχονται στην κορυφή των ζητημάτων που απασχολούν τους Κύπριους ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του 2024.

Οι προτεραιότητες των Κυπρίων και ευρωπαίων  ψηφοφόρων

Με ποσοστό 41% φαίνεται πως η  διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αντιμετώπιση του ζητήματος του ασύλου αποτελούν μείζονες ανησυχίες για τους πολίτες της Κύπρου. Ακολουθεί το 40% που θεωρεί την  ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας  ζωτικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών. Τρίτη προτεραιότητα σε ποσοστό 38% είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η Δημόσια υγεία επίσης απασχολεί το αξιοσημείωτο ποσοστό 38% που πιστεύει ότι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας είναι απαραίτητες για τους πολίτες. Το 81% στην ΕΕ και 80% στην Κύπρο θεωρούν τη συμμετοχή στις εκλογές σημαντική λόγω και των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

 

Όσον αφορά τους πολίτες της Ε.Ε 33% εξ αυτών πιστεύει πως η  καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί το πλέον σημαντικό ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ, αντικατοπτρίζοντας τις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το 32% θέλει την υγεία να είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα ενώ το 31% θέλει νέες θέσεις εργασίας και στήριξη της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία. Επιπρόσθετα η στήριξη της δημόσιας υγείας παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών με το 32% να θέλει περισσότερη ενίσχυση των δομών που σχετίζονται με την υγεία. Παράλληλα, το 31% θεωρεί  τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας απαραίτητα στοιχεία για την   ανάπτυξη και την ευημερία. Ακόμη, το 31% πιστεύει ότι ο  πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει την ανησυχία για την ασφάλεια, ωθώντας το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα.

Μεγαλύτερη φέτος η πρόθεση για να πάνε στην κάλπη

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η έρευνα είναι η πρόθεση των περισσότερων Κυπρίων και ευρωπαίων πολιτών να πάνε στην κάλπη. Στην Κύπρο το 55% των πολιτών δηλώνει ενδιαφέρον και το 60% αναφέρει πως πιθανών θα πάει να ψηφίσει.  Το ποσοστό  όλων των ευρωπαίων πολιτών που δηλώνει πως θέλει να ψηφίσει είναι 60% ενώ πιθανότητα ψήφου δηλώνει το 71%. Τα νούμερα αυτά είναι θετικά και φαίνεται πως έχουν ανοδική τάση με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές . Από αυτό επίσης προκύπτει ότι η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο είναι και το μοναδικό όργανο της ένωσης που εκλέγεται κατευθείαν από τους πολίτες, φαίνεται επίσης να είναι μέσα στις επιθυμίες των ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, 85% των Κυπρίων έχουν θετική εικόνα ενώ σε επίπεδο ένωσης 4 μονάδες πιο κάτω με 81%.

Προτεραιότητες της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή

Η Άμυνα, η Ενέργεια και η Ασφάλεια Κυριαρχούν στις Προτεραιότητες των Πολιτών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο  οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετούν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους για την ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία (30% έκαστην).

Ενδεικτικά, στην Κύπρο, οι πολίτες δίνουν έμφαση στην άμυνα και την ασφάλεια (39%), στην επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (32%), στην εκπαίδευση και την έρευνα (28%) και στα πληθυσμιακά ζητήματα (27%).

Παρά τις προκλήσεις, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (54%) θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έχει γίνει σημαντικότερος τα τελευταία χρόνια. Η άποψη αυτή ενισχύεται σε χώρες όπως η Σουηδία (67%), η Πορτογαλία (63%) και η Δανία (60%).

Στην Κύπρο, η εικόνα είναι πιο διχασμένη, με το 33% να θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ έχει ενισχυθεί, το 40% να τον αντιλαμβάνεται ως σταθερό και το 24% να πιστεύει ότι έχει αποδυναμωθεί.

Παρόλα αυτά, η αντίληψη για την επιρροή της ΕΕ στην καθημερινή ζωή παραμένει θετική. Το 73% των Ευρωπαίων (84% στην Κύπρο) θεωρεί ότι οι ενέργειες της ΕΕ επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους, με το 20% (και 27% στην Κύπρο) να τις χαρακτηρίζει ως "πολύ υψηλής" επιρροής.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των πολιτών (71% στην ΕΕ, 68% στην Κύπρο) νιώθει ότι η χώρα τους ωφελείται συνολικά από την ένταξη στην Ένωση.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως η ενέργεια, η τροφή και η άμυνα. Παράλληλα, αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ, παρά τις προκλήσεις, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή των πολιτών της και στην παγκόσμια σκηνή.

Η έρευνα φέρνει στο φως τις εξελισσόμενες προτεραιότητες και αντιλήψεις των Ευρωπαίων για την ΕΕ. Η ασφάλεια, η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια κυριαρχούν στις ανησυχίες τους, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται η θετική επίδραση της Ένωσης στην καθημερινή ζωή. Η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και να διατηρήσει τον σημαντικό της ρόλο στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση