ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρώσοι εμπειρογνώμονες στον Πενταδάκτυλο για αυτοψία επί της σκηνής

Έρευνα της κυβέρνησης για το περιστατικό με τον S-200 - Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας διότι δεν υπάρχει κίνδυνος, λένε οι κυπριακές Αρχές

Μέσα σε ενάμισι λεπτό ο πύραυλος S200 που έφυγε από τη Συρία βρέθηκε πάνω από την Κύπρο και τα κομμάτια του διασκορπίστηκαν στον Πενταδάκτυλο, το Δίκωμο και τον Κορνόκηπο στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Η Λευκωσία θεωρεί μεμονωμένο το επεισόδιο ωστόσο η κυβέρνηση δεν το θεωρεί τελεσίδικα βέβαιο γι’ αυτό και όπως ελέχθη στην «Κ», γίνεται διερεύνηση από το υπουργείο Άμυνας, με διάφορους τρόπους για να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Η διερεύνηση γίνεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο κάνει ήδη διαβήματα σε χώρες που μπορούν να δώσουν στη Λευκωσία σχετικές πληροφορίες, όπως είναι η Βρετανία, το Ισραήλ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» στον Πενταδάκτυλο μετέβησαν ήδη και Ρώσοι εμπειρογνώμονες για σχετική αυτοψία. Μεταξύ των ζητημάτων που θα επιχειρηθεί να ελεγχθούν είναι κατά πόσον υπήρξαν ηλεκτρονικά αντίμετρα που άλλαξαν την πορεία του πυραύλου, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη Συρία κατά ισραηλινού στόχου.

Η έρευνα γίνεται σε συντονισμό του υπουργείου Άμυνας με το Εξωτερικών που έχουν απευθυνθεί σχετικά προς Βρετανία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ. Εξάλλου στον Πενταδάκτυλο μετέβησαν ήδη Ρώσοι εμπειρογνώμονες για σχετική αυτοψία

Στο ερώτημα που υποβάλλεται πανταχόθεν κατά πόσον η Κύπρος είναι ανοχύρωτη από πυραυλικές επιθέσεις, η κυβέρνηση εξηγεί ότι η ετοιμότητα για μια πυραυλική επίθεση είναι σε συγκεκριμένες συνθήκες και όχι εφ’ όλης της ύλης σε όλο το χρόνο. Τώρα όπως εξηγείται είμαστε σε καιρό ειρήνης και το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό από άλλες περιπτώσεις. Αν υπάρξει κρίση, και κλιμάκωση, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί διαφορετικό πρωτόκολλο ώστε να ενεργοποιηθούν και τα αντιπυραυλικά μέσα που διαθέτει η Δημοκρατία, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν ενεργοποιημένα καθότι βρισκόμαστε εν καιρώ ειρήνης.

Όταν τα αντιπυραυλικά μέσα είναι ενεργοποιημένα ένας πύραυλος δεν εντοπίζεται μόνο αλλά καταρρίπτεται. Εξού όπως υποδεικνύεται ούτε τα αντιπυραυλικά συστήματα της Τουρκίας αντέδρασαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρμοδίως δίδεται μάλιστα η διαβεβαίωση ότι οι αρχές έχουν γνώση της κατάστασης και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας διότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

ΥΠΕΞ: Αξιολογούνται όλες οι πληροφορίες

Το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών.

«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό. Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών. Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό», αναφέρει η ανακοίνωση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ