ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έρευνα: Το 72,4% στην Κύπρο απορρίπτει τη λύση δύο κρατών

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία συγκεντρώνει 27% θετική ψήφο και 38,1% ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή

Newsroom K

Το 72,4% απορρίπτει την ιδέα των δύο κρατών στην Κύπρο ενώ το 65% θα μπορούσε να αποδεχτεί την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία είτε γιατί είναι υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είτε γιατί είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS) 2017 – 2019. Η επιλογή ενιαίο κράτος, συγκεντρώνει το 57,2%, ενώ εναντίον τάσσεται το 27,4% και ένα 15,4% ούτε υπέρ του ούτε κατά, αλλά θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εάν αυτό ήταν απαραίτητο.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία είναι η λύση την οποία διαπραγματεύεται η Κυπριακή Κυβέρνηση ως την μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος συγκεντρώνει 27% θετική ψήφο και 38,1% ότι θα μπορούσε να την αποδεχτεί εφόσον είναι απαραίτητη ως λύση. Το 35% τάσσεται εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μορφή λύσης. Ποσοστό της τάξης του 50,8% είναι εναντίον της διατήρησης της παρούσας κατάστασης, ενώ μόνο το 18% είναι υπέρ (31.2% δηλώνει ούτε εναντίον, ούτε υπέρ).

Η επιλογή ενιαίο κράτος, συγκεντρώνει το 57,2%, ενώ εναντίον τάσσεται το 27,4% και ένα 15,4% ούτε υπέρ του ούτε κατά

Έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς

Τα βασικά ευρήματα της έρευνα για το 2018/19 κατέδειξαν χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς γενικότερα. Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς καταγράφουν τόσοι οι Πολιτικοί (10,8%), όσο και τα πολιτικά κόμμα (10,9%). Χαμηλή παραμένει επίσης η εμπιστοσύνη προς την Κυπριακή Βουλή (18,8%). Οι υψηλότερες αξιολογήσεις για εσωτερικούς θεσμούς καταγράφονται για την Αστυνομία (49,5%), και τη Δικαιοσύνη (32,3%). Από την άλλη υπάρχει διαχρονικά σταθερή εμπιστοσύνη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (36,1% για το 2018, 33% για το 2012) και υπάρχει μια αισθητή αύξηση της εμπιστοσύνης των Κύπριων πολιτών προς τα Ηνωμένα Έθνη το 2018 (35,7%) σε σχέση με το 2012 (26,8%).

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, Γύρος 9ος (2018/ 19) έγινε την περασμένη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (European Social Survey - ESS) είναι μια επιστημονική συγκριτική έρευνα που πραγματοποιείται από το 2002 ανά διετία σε όλη την Ευρώπη και μετρά στάσεις, πεποιθήσεις και μοτίβα συμπεριφοράς των πολιτών σε μια σειρά από πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά θέματα σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Η Κύπρος συμμετέχει στην έρευνα αυτή από το 2006. H έρευνα στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔΕΠΣΑ).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 με προσωπικές συνεντεύξεις. Το δείγμα της έρευνας ήταν αντιπροσωπευτικό του συνόλου των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω (χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας) που διαμένουν σε νοικοκυριά στην Κύπρο, ανεξάρτητα από εθνικότητα, ιθαγένεια ή γλώσσα. Τα άτομα επιλέχθηκαν με αυστηρές μεθόδους τυχαίας δειγματοληψίας. Tο μέγεθος του δείγματος ήταν περίπου 800 άτομα και κάλυψε όλες τις αστικές και αγροτικές περιοχές της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση