ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:54
 

Έριξε άγκυρες στο τεμάχιο 7 το «Γιαβούζ»

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα - Με Anti-NAVTEX και διεθνή εντάλματα απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με παράνομη NAVTEX βρίσκεται από το βράδυ Πέμπτης το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ». Παρουσία που ανεβάζει στα ύψη το κλίμα έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Το γεωτρύπανο μετά από μια πορεία 24ων και πλέον ωρών και μικρή στάση στο άλλο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», δυτικά της Πάφου στις 20:04 το βράδυ Πέμπτης τερμάτισε την πορεία του, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου εντός οριοθετημένης περιοχής συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα δεδομένα που δημιουργούνται ξεπερνούν τη συνήθη τακτική των Τούρκων στην περιοχή, εάν ληφθεί υπόψη πως το γεωτρύπανο βρίσκεται σε τεμάχιο που έχει αδειοδοτηθή από το υπουργικό συμβούλιο πρόσφατα, στην κοινοπραξία ΕΝΙ και TOTAL.

Η Λευκωσία

Με εξαίρεση μια λακωνική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το μεσημέρι Πέμπτης ότι λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο μέτρα, άλλη αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο δεν υπήρξε. Ωστόσο η παρουσία του «Γιαβούζ» εντός αδειοδοτημένου τεμαχίου της ΑΟΖ προκάλεσε συναγερμό στη Λευκωσία με υπουργούς να κινούνται παρασκηνιακά εκτός Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλλεται από κυβερνητικής πλευράς, στρέφεται κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου εντός οριοθετημένης περιοχής συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησαν και σε έκδοση Anti-NAVTEX προκειμένου να ακυρώσουν την παράνομη και προκλητική NAVTEX που είχε εκδώσει προηγουμένως η τουρκική πλευρά. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία ανέφερε πως οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Η Λευκωσία είναι σε ανοιχτή γραμμή και με την Αθήνα ενόψει και τις επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στην ελληνική πρωτεύουσα. Τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου αλλά και το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην περιοχή θα είναι ψηλά στην ατζέντα των επαφών Πομπέο στην Αθήνα λένε πηγές.

Οι ανησυχίες

Πέρα από τις προκλήσεις ένα ζήτημα που προκύπτει από την παρουσία του «Γιαβούζ» εντός του τεμαχίου 7 έχει να κάνει με τους προγραμματισμούς, κυβέρνησης και κοινοπραξίας ΕΝΙ -TOTAL στα τεμάχια 6 και 7. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί επίσημα, αρχές του 2020 αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες από τους Γάλλους και Ιταλούς. Η επικείμενη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα δυο τεμάχια. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει για το πώς θα κινηθούν οι εταιρείες μετά τις τουρκικές προκλήσεις εντός του 7.

Οι Τούρκοι τον χαβά τους

Από πλευράς Άγκυρας επίσημη αντίδραση υπήρξε από τον υπουργό Ενέργειας ο οποίος μάλιστα δημοσιοποίησε και φωτογραφίες του «Γιαβούζ» εν πλω και με τη συνοδεία δυο πολεμικών πλοίων.

Το «Γιαβούζ» έχει ρίξει άγκυρα στις συντεταγμένες:

Ν 34ο 01 09
Ε 032ο 11 45

Πριν την άφιξη του γεωτρύπανου στην περιοχή η Τουρκία με παράνομη NAVTEX είχε δεσμεύσει περιοχή του τεμαχίου 7 στην βόρεια πλευρά απέναντι από τα παράλια της Κύπρου:

Ν 33ο 59 40 Ε 032ο 10 83
Ν 34ο 01 40 Ε 032ο 10 82
Ν 34ο 01 42 Ε 032ο 13 23
Ν 33ο 59 40 Ε 032ο 13 25

Ο τούρκος υπουργός σε ανάρτησή του στο twitter επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές θέσεις της Άγκυρας για τον φυσικό πλούτο της περιοχής:

Το σκάφος γεώτρησης Γιαβούζ βρίσκεται σε νέα αποστολή ...

«Το Γιαβούζ κινείται προς το οικόπεδο Güzelyurt-1 όπου θα κάνει γεώτρηση. Δεν θα σταματήσουμε να διαθέτουμε τις υπόγειες πηγές (ενέργειας) μας στο έθνος μας. Εάν υπάρχει (αέριο) , θα το βρούμε σίγουρα», έγραψε στο λογαριασμό του ο τούρκος υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X