ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έθεσε και την Αμμόχωστο ο Αναστασιάδης στον Ακιντζί

Λίστα με 21 ΜΟΕ τα οποία έθεσε στην πλευρά Ακιντζί, οπότε και αναμένεται τώρα να διαφανεί αν στο άμεσο μέλλον υπάρξει ανταπόκριση σε αυτά

Το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης Αναστασιάδης και Ακιντζί κατέληξαν σε συγκεκριμένα ΜΟΕ ως κοινή απόφαση, όπως έγραψε ήδη η «Κ» αποτελεί ένα θετικό σημάδι ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως η συμφωνία αυτή έρχεται με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση.

Στα συγκεκριμένα ΜΟΕ, της διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας και των ηλεκτρικών δικτύων υπάρχει συζήτηση και μερική κατάληξη τουλάχιστον από το 2015, άρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για μεγάλο βήμα. Ειδικά εφόσον ο χρόνος αλλά και οι εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ πίεζαν για τα συγκεκριμένα μέτρα, οπότε τώρα Αναστασιάδης-Ακιντζί αυτό που έκαναν στην ουσία ήταν να στείλουν το μήνυμα πως κάτι κινείται. Ωστόσο η απόσταση παραμένει μεγάλη ανάμεσα στις πλευρές στα κεφαλαιώδη ζητήματα του κυπριακού, όπως είναι η θετική ψήφος για παράδειγμα.

Στη λίστα με τα ΜΟΕ που έγιναν γνωστά συμπεριλαμβάνονται τα εξής: 

-Διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη (Λουξεμβούργο) για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων.
-Ανακοίνωσαν ότι η διασύνδεση των δυο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε το 2015, έχει τώρα επιτευχθεί. Σε σχέση με αυτό, αποφάσισαν να καταστήσουν την προσωρινή διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού μόνιμη χωρίς περιορισμό. Η μεταφορά ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.
-Συμφώνησαν στον καθαρισμό εννέα περιοχών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες πως είναι επικίνδυνες και στις δυο πλευρές του νησιού, με στόχο να εργαστούν για μια Κύπρο χωρίς νάρκες.
-Ως χειρονομία καλής θέλησης, ο κ. Ακιντζί μετέφερε την απόφαση της τ/κ πλευράς να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που παρέμεναν υπό την προστασία της τουρκοκυπριακής πλευράς από το 1974.
-Παρομοίως ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Ακιντζί την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να παραδώσει οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που υπάρχουν στα αρχεία του ΡΙΚ και ανήκουν στην περίοδο πριν το 1963.

Τα άλλα ΜΟΕ

Πέραν των δυο προαναφερόμενων ΜΟΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» να έθεσε κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα προς συζήτηση μέσα στο ίδιο πλαίσιο. Ένα από αυτά αφορά την Αμμόχωστο και δη το ενδεχόμενο να μπουν ειδικοί στην πόλη για να γίνει μια μελέτη αλλά και να δημιουργηθεί παράλληλα μια επιτροπή που να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να πρότεινε και τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων, κάτι το οποίο εμμέσως παραδέχτηκε και ο ίδιος. «Υπάρχουν μέτρα που φαίνεται ότι μπορεί λίαν συντόμως να εξεταστούν και να υπάρξουν ανακοινώσεις, υπάρχουν όμως και άλλα στα οποία λόγω της στρατιωτικής παρουσίας και του χαρακτηρισμού "στρατιωτικών ζωνών" φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα» δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ακόμη ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορά τον καθαρισμό εννέα περιοχών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες πως είναι επικίνδυνες και στις δυο πλευρές του νησιού, με στόχο να εργαστούν για μια Κύπρο χωρίς νάρκες, όπως κατέδειξε το ανακοινωθέν των ΗΕ. Κάτι που και παλαιότερα είχε πέσει στο τραπέζι εφόσον προτίθετο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δώσει σχετικά στοιχεία με ναρκοπέδια, εν έτη 2015 αυτό, για ναρκοπέδια.

Σημειώνεται ωστόσο όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της «Κ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μαζί του μια λίστα με 21 ΜΟΕ τα οποία έθεσε στην πλευρά Ακιντζί, οπότε και αναμένεται τώρα να διαφανεί αν στο άμεσο μέλλον υπάρξει ανταπόκριση σε αυτά από την τ/κ πλευρά ώστε να παραμείνει τουλάχιστον αυτή η δίοδος επικοινωνίας ανοιχτή. Αν χρειαστεί θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις, είναι πάντως το μήνυμα από κυβερνητικής πλευράς όταν στο ΑΚΕΛ αν και καλωσορίζουν τα ΜΟΕ αναμένοντας και οι ίδιοι ενημέρωση όπως και τα άλλα κόμματα, τονίζεται ότι Αναστασιάδης-Ακιντζί θα πρέπει να έχουν και πρόσθετες συναντήσεις.

Καμία αλλαγή από πλευράς θέσεων

Η μεγάλη εικόνα όσο αφορά το κυπριακό, δεν έχει αλλάξει μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών. Οι πληροφορίες από πηγές τονίζουν πάντως ότι η συζήτηση επεκτάθηκε σε βασικά ζητήματα όπως οι όροι αναφοράς, το πλαίσιο Γκουτέρες, η επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα κτλ. Στα προαναφερόμενα ζητήματα δεν φαίνεται να καταγράφηκε αλλαγή ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης από τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ του δόθηκαν εξηγήσεις που μάλλον δεν τον ικανοποίησαν και για την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Εκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης που μπορούν να περιοριστούν στα τρία singles, δηλαδή στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία και στη μία προσωπικότητα, σε θέματα οικονομίας και σε θέματα ΕΕ.

Το σημαντικό όπως κρίνουν πηγές είναι ότι δεν μετακινήθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί από την αξίωση για θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όποια και να είναι η μορφή και οι εξουσίες που μπορούν να δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες. Παραμένει δε και η διαφορά αναφορικά με την 30η Ιουνίου και την 4η Ιουλίου, δηλαδή το πλαίσιο Γκουτέρες.

Η ανάγνωση της τ/κ πλευράς

Και τ/κ αναλυτές διαβλέπουν σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Στέλγια, ότι η ηγεσία Ακιντζί επιμένει στην κατοχύρωση της αρχής της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Σε περίπτωση που τελικά δεν καρποφορήσει η συζήτηση σε αυτό το ζήτημα, ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιλογές της συνομοσπονδίας και των δυο ξεχωριστών κρατών. Αυτό το σημείο το επεσήμανε ο ίδιος στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε ό, τι αφορά το μέλλον της συζήτησης γύρω από την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ακιντζί ήταν επιφυλακτικός τονίζοντας ότι την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εργασίες της κ. Λουτ. Στο άμεσο μέλλον, πάντως, ο τ/κ ηγέτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη και επαναλαμβάνει ότι δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό πριν το Ιούνιο. Όσο αφορά τα ΜΟΕ διαφαίνεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί από την πλευρά του αναφέρθηκε λεπτομερειακά σε αυτά, εκφράζοντας με έμμεσο τρόπο την πικρία του για την καθυστέρηση της υλοποίησης, κυρίως στο μέτρο που αφορά την κινητή τηλεφωνία, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς, σύμφωνα πάντα με την οπτική γωνία της τ/κ ηγεσίας.

Ρεύμα

Ήδη όπως αναφέρθηκε από το 2015 υπήρχαν προτάσεις για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων και για την κινητή τηλεφωνία. Η μεταφορά ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ μια επικαιροποίηση μελέτης που λεγόταν στο παρασκήνιο πως απαιτείται δεν έγινε. Η διασύνδεση με τα κατεχόμενα τύγχανε σύμφωνα με πληροφορίες επικαιροποίησης κάθε έξι μήνες ενώ τα δυο δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στις περιοχές Μιας Μηλιάς και Ορούντας. «Δεν θα υπάρχουν προσωρινές οικονομικές συμφωνίες, αλλά αφού η διασύνδεση θα είναι μόνιμη και εάν πχ μια πλευρά πάρει από την άλλη ρεύμα 20 κιλοβατώρων, θα δώσει πίσω την ίδια ποσότητα. Εάν υπάρξει μια μακροχρόνια βλάβη και ανάγκη, είπε, τότε θα γίνει εμπορική συμφωνία. Στις ημερήσιες ανάγκες όμως, δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα συμφωνία. Πιστεύω ότι θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Ακιντζί για το συγκεκριμένο μέτρο.

Τηλέφωνα

Η πρόταση για διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας θα γίνει πραγματικότητα μέσω χωριστών συμφωνιών με τους παροχείς και στις δυο πλευρές με έναν κόμβο που έχει τη βάση του στην Ευρώπη (Λουξεμβούργο) για να διευκολυνθεί μια μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Μέχρι πρόσφατα προκρίνονταν μόνον οι λύσεις του dual IMSCI (μια κάρτα SIM με δυο τηλεφωνικούς αριθμούς) και του κόμβου κινητής τηλεφωνίας GSM στο Λουξεμβούργο. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως από τ/κ πλευράς την πρώτη λύση την απέρριπταν χωρίς όμως επαρκείς εξηγήσεις όπως και τη δεύτερη επίσης εφόσον δεν αναγνώριζε τουρκοκυπριακές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά τουρκικές εταιρείες. Ωστόσο αυτές ήταν οι επικρατέστερες λύσεις και όπως όλα δείχνουν κατέληξαν στη δεύτερη λύση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X