ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:15
 

Ετοιμάζεται για αρνητικά σενάρια στο ενεργειακό η Τουρκία

Τον δάκτυλο των μεγάλων δυνάμεων στις εξελίξεις στην ΑΟΖ βλέπει η Άγκυρα.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η τουρκική πρωτεύουσα τις τελευταίες εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα και στον άξονα Ισραήλ-ΗΠΑ-Κύπρου-Τουρκίας. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τουρκική πλευρά να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σειρά αρνητικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή.

Στο ανακοινωθέν που προγραμματίζεται να δοθεί στην δημοσιότητα μετά την τριμερή σύνοδο μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, «αναμένεται ότι θα συμπεριληφθούν αρνητικές δηλώσεις σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα «Enerji Enstitüsü», η οποία ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας.

Παρόμοια είναι και η στάση πηγών της «Κ» από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες θεωρούν ότι το ενεργειακό αποτελεί πλέον ένα νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση της Τουρκίας με τους πρώην συμμάχους της και σειρά γειτονικών χωρών. Οι νέες κινήσεις αυτών των παραγόντων επιφυλάσσουν σημαντικά πλήγματα για τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία

Οι τουρκικές πηγές τονίζουν ότι πίσω από τις νέες ενέργειες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην περιοχή, κρύβονται μεγάλες δυνάμεις της Δύσης όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Αυτές οι δυνάμεις οραματίζονται την δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα παρακάμπτει την Τουρκία και θα πλήττει τα ρωσικά συμφέροντα, παρέχοντας στην Ε.Ε. φυσικό αέριο.

«Στα πλαίσια του σχεδίου θα ενωθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ με αυτό της Κύπρου και θα μεταφερθεί με τον αγωγό EastMed που θα διασχίζει την επιφάνεια της θάλασσας, δια μέσου της ε/κ διοίκησης, της Κρήτης και της Πελοποννήσου στην Ιταλία. Για τα προπαρασκευαστικά έργα του σχεδίου έχουν δοθεί 34,5 εκατ. ευρώ και η Ε.Ε. θα συμβάλλει στο έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική ιστοσελίδα.

Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Ένα άλλο σημείο που ξεχωρίζει από την σκοπιά της Τουρκίας στην όλη εξέλιξη είναι η νέα αντιπαράθεση του Προέδρου της Τουρκίας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, που ήρθε στο προσκήνιο μόλις λίγες ημέρες πριν τις νέες εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Πέρα από τον προεκλογικό της χαρακτήρα, η νέα λεκτική αντιπαράθεση ρίχνει φως στις διαστάσεις που έχει λάβει το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Χρειάζεστε βοήθεια 2% για επιχειρηματικές επενδύσεις, αγοράστε αυτοκίνητο και πληρώστε ιατρικούς λογαριασμούς ...»
selsumat@gmail.com  |  11:53

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«προσφέρουμε βοήθεια δανείου 2% για να κάνουμε επιχειρηματικές συναλλαγές, να αγοράζουμε αυτοκίνητα και ...»
matto  |  11:52

ΠΣΕΜ: Δημοψήφισμα για ολοήμερη αποχή με αφορμή τις εξετάσεις ανά τετράμηνο

« 7 ΑΠΟ ΤΑ 10 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ...»
ΜΑΡΙΚΑ  |  11:40

Best Value για επαγγελματίες

«Βάλθηκαν να μας ……… τρελάνουν ;;; «Το μυστήριο του Αγιασμού (????) τέλεσε ο ………» Ο Αγιασμός που τελείται ...»
YIANNOULIS  |  11:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X