ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Έτοιμη για διάλογο η Τουρκία με όλες τις χώρες εκτός της Κύπρου

Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα υπενθυμίζει ότι η Λευκωσία πρέπει να απευθυνθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνομιλήσει για την επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα υπενθυμίζει ότι η Λευκωσία πρέπει να απευθυνθεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ντονμέζ είπε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια δίκαιη μοιρασιά στο ενεργειακό ζήτημα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Πρακτορείου Ανατολίας, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι η χώρα του μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει βήματα για την χάραξη των θαλάσσιων συνόρων στην Α. Μεσόγειο με την «ΤΔΒΚ» και την Λιβύη. «Είπαμε ότι εδώ έχουμε δικαιώματα και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Σε αυτό το παιχνίδι είμαστε παρών και εμείς».

Μηνύματα προς Λευκωσία

Σε ότι αφορά τις περιοχές, τις οποίες διεκδικούν η Τουρκία και η Κύπρος, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, η Άγκυρα δεν επέτρεψε μη εξουσιοδοτημένες έρευνες και εργασίες σε περιοχές που διεκδικεί η ίδια.

Σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ αυτήν την στιγμή η Κύπρος δεν διεξάγει έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία. Ωστόσο, η Κύπρος προβάλλει διεκδικήσεις για τις «αμφισβητούμενες» περιοχές. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η ε/κ πλευρά πρέπει να μοιραστεί τους φυσικούς πόρους με την τ/κ πλευρά.

Για το «σύμφωνο» με την Λιβύη

Σε ότι αφορά το λεγόμενο σύμφωνο με την Λιβύη, ο κ. Ντονμέζ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας.

Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της έγκρισης του «συμφώνου» στον ΟΗΕ. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Τουρκία θα εστιάσει στην φάση της αναζήτησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε νέες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X