ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:39
 

Έτοιμη η ε/κ πλευρά για έναρξη συνομιλιών μέχρι τέλος 2019

Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις Λούτ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στις 9.30 το πρωί και στις 5 το απόγευμα είναι τα ραντεβού της Τζέιν Χολ Λουτ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αντίστοιχα. Συναντήσεις με τις οποίες ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί το έργο της επί κυπριακού εδάφους, προκειμένου να κωδικοποιήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρει στον Γ.Γ του ΟΗΕ, στον οποίο εναπόκειται να πάρει την απόφαση για την τριμερή.

Η συνεργάτης του Γ.Γ του ΟΗΕ θα δει για τρίτη φορά τους Αναστασιάδη-Ακιντζί, έχοντας ενώπιον της το σύνολο της εικόνας για τις θέσεις των δυο πλευρών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το βάρος των προσπαθειών, στην παρούσα φάση, πέφτει στους όρους αναφοράς που θα επιτρέψουν στον Γ.Γ να προχωρήσει στην κοινή συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων. Ωστόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές στην κ. Λούτ πως άλλο είναι οι όροι αναφοράς αλλά και η καλή διάθεση του ιδίου, για επίτευξη του στόχου επανάληψης των συνομιλιών και άλλο οι προκλήσεις Τουρκίας και αξιωματούχων του καθεστώτος των κατεχομένων, οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μεταφέρει στη κ. Λούτ πως είναι έτοιμος, ακόμα και μέχρι τέλος του χρόνου.

Επί του προκειμένου ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να υπέδειξε στην κ. Λούτ πως πίσω από τις κινήσεις Οζερσάϊ βρίσκεται η Άγκυρα, η οποία ενθαρρύνει αυτού του είδους των προκλήσεων.

Οι προτεραιότητες

Για την ώρα αυτό το οποίο εξάγεται ως συμπέρασμα είναι πως και οι δυο πλευρές, αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς. Δηλαδή το Κοινό ανακοινωθέν, οι συγκλίσεις μέχρι το Κράν Μοντανά, καθώς και τα έξι σημεία του Γ. Γ του ΟΗΕ. Με βάση τα όσα έχουν διαμειφθεί, στη συνάντηση Αναστασιάδη -Ακιντζί όσο και στις επαφές με την κ. Λούτ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει σαφές πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες όποτε καλεστεί από τον Γ.Γ του ΟΗΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μεταφέρει στη κ. Λούτ πως είναι έτοιμος, ακόμα και μέχρι τέλος του χρόνου. Για το χρόνο έναρξης συνομιλιών η τουρκική πλευρά φαίνεται να τοποθετεί χρονικά την πενταμερή τέλος του 2019. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν πηγές στη Λευκωσία, η προοπτική επανέναρξης του διαλόγου θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει πως στην άτυπη πενταμερή θα συμμετέχουν και τεχνοκράτες ενώ η σύνοδος για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στα πρότυπα του Κράν Μοντανά.

Οι κόκκινες γραμμές

Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αυτή μεταφέρθηκε στην κ. Λούτ είναι πως συνομιλίες με παραβιάσεις δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκλήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Η Λευκωσία εκτιμά πως η Άγκυρα επιθυμεί την άτυπη πενταμερή πλην όμως στο τραπέζι να βρίσκονται όλες οι πτυχές λύσεις του κυπριακού. Αναφορικά με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα φαίνεται να επικεντρώνεται δυτικά της Πάφου ενώ για την δεύτερη στην Καρπασία φαίνεται να έχει διαμηνύσει σε τρίτες χώρες πως είναι διατεθειμένη για κάποια κίνηση που θα εκτονώνει το κλίμα έντασης.

Σε σχέση με τις απόψεις των Τ/κ για τους υδρογονάνθρακες φαίνεται να γίνεται αντιληπτό και στην τ/κ πλευρά, πως δεν μπορεί να προχωρήσει η πρόταση Ακιντζί για σύσταση Επιτροπής που θα επιλαμβάνεται ζητημάτων ΦΑ. Στην πρόταση που υπέβαλε ο Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ανοίγματος ενός λογαριασμού στον οποίο θα καταλήγει το μερίδιο των Τ/κ, εφόσον η Τουρκία προηγουμένως αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  15:44

Να μην πέσουμε στην παγίδα

«Συμφωνώ απόλυτα αλλά....... Οι παίχτες είναι πολλοί και τα συμφέροντα συγκρούονται παντού και είναι ...»
Eleftherios Solomou  |  00:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X