ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τετραμερής: Άμυνα ενάντια σε κακόβουλες επιρροές

Ιστορική χαρακτήρισε την τετραμερή συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ολοκληρώθηκε η 6η Τριμερής Σύνοδος Ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ δια του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όπως αναμενόταν η έκτη τριμερής έδωσε ισχυρή υποστήριξη στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου με μια ξεκάθαρη αναφορά στην θέληση των τριών κρατών «να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

20:50 Δηλώσεις Προέδρου Αναστασιάδη

Η τετραμερής συνάντηση ήταν ιστορική. Κάλυψε όχι μόνο θέματα αλλά της ευρύτερης περιοχής και εν συνέχεια με τις διμερείς συζητήσαμε πέραν των ενεργειακών σειρά θεμάτων για συνεργασία.

Ως προς το Κυπριακό ο Πρόεδρος απάντησε πως αντιμετωπίσουμε δυσκολίες λόγω αξιώσεων.

20:45 Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου. Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν θέματα Ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Στις συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

20:40 Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. Με τον κ. Πομπέο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται της Ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις, και το Κυπριακό.

20:29 Η κοινή δήλωση της Ιερουσαλήμ

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

19:29 Η συνάντηση συνεχίζεται με κλειστές τις πόρτες και αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου μισή ώρα ενώ θα ακολουθήσουν διμερής επαφες

19:23 Δηλώσεις Πομπέο: «Ανυπομονώ, είπε μεταξυ άλλων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κι εγώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτε. Εμείς πιστεύουμε πωε ελεύθερες χώρες που δρουν μαζί πάντα ακολουθεί μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», κατέληξε ο Μάικ Πομπέο. 

19:21 Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα: «Κατά τη δική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στάθηκε στο πόσες φορές έχει επισκεφτεί το Ισραήλ και στα αποτελέσματα που έχουν προκύψει. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή την συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η καθιέρωση του East Med μπορεί να διασφαλίσει το διάλογο και ανυπόμονο για εποικοδομητικές συνομιλίες» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

19:19 Δηλώσεις Προέδρου Αναστασιάδη: «Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο μου κ. Νετανιάχου για την πρόσκληση. Να καλωσορίσω και εγώ το κ. Πομπέο με τη σειρά μου. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια», ανέφερε στο δικό του εναρκτήριο σχόλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι χώρες μας συνέχισε αποτελούν αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ ειδικά στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή. Σκοπός της συνεργασίας μας είναι η ανάπτυξη σε μια ταραχώδη περιοχή. Αυτό είναι το όραμά μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που ο υπουργός είναι εδώ για να υποστηρίξει τη γεωπολιτική του αξία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την προστασία των ενεργειακών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και, βεβαίως, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

19:15 Δηλώσεις Νετανιάχου: Στο καλωσόρισμά του ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στάθηκε στην πορεία που έχει διαγράψει η συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ωφέλεια που μπορεί να έχει για περαιτέρω σχεδιασμούς η συμμετοχή των ΗΠΑ. «Θέλω να σας καλωσορίσω όλους στην έκτη τριμερή μεταξύ των χωρών μας που εξελίσσεται σε σημαντικότατη περιφερειακή συνεργασία. Το ότι παραβρίσκεται και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία και καλωσορίζουμε και την Αμερική» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νετανιάχου.

18:53 Ξεκινά να προσέρχεται η κυπριακή αντιπροσωπεία στο χώρο της τριμερούς

18:40 Οι προκαταρκτικές δηλώσεις ξεκίνησαν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μαικ Πομπεο. Οι δηλώσεις τους αφορούσαν κυρίως διμερή θέματα άμυνας.

Μεγάλο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Οπως είναι αυτονόητο η σημερινή τριμερής στο Ισραήλ έχει συγκεντρώσει μεγάλο ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Δημοσιογράφοι από την Κύπρο την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο David Citadel, για την κάλυψη.

Τα μέτρα ασφαλεια από νωρίς στην πόλη της Ιερουσαλήμ είναι έντονα. Όλη την ημέρα πετούν ελικόπτερα στον ουρανό της πόλης, στους δρόμους περιπολούν αστυνομικοί ενώ και στο ξενοδοχείο οπως γίνεται αντιληπτό ισχύουν πολλαπλά μέτρα ασφαλείας.

Η «Κ» βρίσκεται στο Ισραήλ και θα μεταδόσει τις εξελίξεις από την τριμερή ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κοινή ανακοίνωση που αναμένονται μετά το πέρας αυτής αλλά και οι διμερής συναντήσεις των τεσσάρων.

Ενεργειακά και θαλάσσια ασφάλεια στην ατζέντα

Η ενεργειακή συνεργασία των τριών και η συμμετοχή των ΗΠΑ θα διευκρινιστεί με σχετική ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί. Μια ανακοίνωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τέτοιας φύσης που θα περιλαμβάνει μηνύματα προς χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι την αμερικανική αποστολή συνοδεύει πέραν του ΥΠΕΞ της χώρας και ο κ. Φρανκ Φάνον αρμόδιος υφυπουργός για ενεργειακά ζητήματα.

Από την άλλη και τα θέματα της ασφαλείας στη θάλασσα αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες. Τα θέματα αυτά άπτονται κυρίως στην ασφάλεια των υποδομών, αγωγών κτλ.

Υπογραφές για EastMed

Ο αγωγός EastMed, για τον οποίο θα υπογραφεί και διακρατική συμφωνία, θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς στα Ιεροσόλυμα. Η συμμετοχή Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X