ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξέλιξη στις δίκες για κυπριακή ταυτότητα παιδιών από μεικτούς γάμους Τ/κ

Τι μεταδίδεται από τα κατεχόμενα

ΚΥΠΕ

Φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα στις υποθέσεις για την εξασφάλιση της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από άτομα που γεννήθηκαν σε μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων και Τούρκων, δήλωσε ο δικηγόρος Μετίν Χακκί λέγοντας ότι κέρδισαν δύο υποθέσεις που αφορούν διοικητική αμέλεια και είχαν καταχωρηθεί σε σχέση με αιτήσεις ατόμων που δεν έλαβαν απάντηση εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Χακκί ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές καταχωρήθηκαν στο Διοικητικό Δικαστήριο στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφορούν παραχώρηση ταυτότητας και διαβατηρίου της Δημοκρατίας σε παιδιά που γεννήθηκαν σε μεικτούς γάμους ανάμεσα σε άτομα από την Τουρκία και την Κύπρο.

Όπως είπε ο κ. Χακκί, σε απόφαση που είχε ληφθεί στις 3 Ιουνίου 2021 στην διοικητική υπόθεση με αριθμό 844/18 αναφέρθηκε ότι δεν αποτελούν δικαιολογία η πολιτική αβεβαιότητα ή οι συνομιλίες για να μην απαντηθούν οι αιτήσεις, ενώ στην απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα στην υπόθεση με αριθμό 943/18 αναφέρεται ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ενήργησαν κατά παράβαση του νόμου μη απαντώντας στις αιτήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Τ/κ δικηγόρο, το επόμενο τους βήμα θα είναι να οδηγήσουν σε τοπικά ή διεθνή δικαστήρια τις απαντήσεις που θα ληφθούν στις αιτήσεις για υπηκοότητα. Επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα είναι η τελευταία τους επιλογή και ότι οι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνο και απαιτούν «σιδερένια νεύρα».

Υπολογίζεται, είπε, ότι περίπου 10.000 παιδιά γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους Τουρκοκυπρίων και Τούρκων και υποστήριξε ότι η μη παραχώρηση διαβατηρίου ή ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτά τα άτομα ή τα εμπόδια που παρεμβάλλονται σε αυτό το θέμα δυσκολεύουν την ζωή πολλών οικογενειών και περιορίζουν την δυνατότητα των παιδιών να σπουδάσουν σε χώρες της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι υπολογίζεται πως το 34,8% των αιτήσεων για υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβλήθηκαν κατά την περίοδο 2004-2007, το 6,3% κατά την περίοδο 2008-2011, το 32,9% κατά την περίοδο 2012-2015 και το 16,1% μετά το 2016. Είπε ότι μετά τις πρώτες αιτήσεις δόθηκαν 2.000 υπηκοότητες και αργότερα η διαδικασία επιβραδύνθηκε και σταμάτησε λόγω πολιτικών προσεγγίσεων.

Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχουν άτομα που πληρούν τα κριτήρια τα οποία απαιτεί η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τους δόθηκε υπηκοότητα, ενώ υπάρχουν και πολλά άτομα που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, όμως δικαιούνται υπηκοότητα βάσει των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που τα αφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση