ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:55
 

Στην κυπριακή ΑΟΖ το τρυπάνι της Exxon

Χωρίς απρόοπτα η άφιξη του Stena IceMax το οποίο έχει δηλωμένη πορεία προς το λιμάνι Λεμεσού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στις νότιες θάλασσες της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum (QP), Stena IceMax. Το γεωτρύπανο στις 12.30 το μεσημέρι Κυριακής, βρισκόταν 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λεμεσού με σημείο εισόδου στην κυπριακή ΑΟΖ από τα νοτιοδυτικά τεμάχια.

Το βρετανικό γεωτρύπανο που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει απενεργοποιήσει το Δορυφορικό Σύστημα Θέσης (AIS), έχει δηλώσει ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού, ωστόσο δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς το σημείο της πρώτης γεώτρησης, στο τεμάχιο 10. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν η πορεία του γεωτρύπανου από την Κρήτη έως και την Κύπρο ήταν χωρίς απρόοπτα.


Το στίγμα του πλοίο εξαφανίσθηκε την περασμένη Πέμπτη 08/11/2018 μεταξύ
Ιταλίας και Μάλτας

Μάλιστα το Stena IceMax εδώ και τέσσερις μέρες πλέει με κλειστό το Δορυφορικό Σύστημα Θέσης κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με την προσπάθεια, αρχών της Δημοκρατίας αλλά και εταιρείας να περιορίσουν την έντονη δημοσιότητα που συνόδευε το πλωτό γεωτρύπανο προς τα κυπριακά νερά.

Πέριξ της γεώτρησης έχουν δημιουργηθεί τέσσερις ζώνες ασφάλειας. Σε μια περιοχή 15 ναυτικών μιλίων η κίνηση πλωτών και εναέριων μέσω απαγορεύεται

Οι εργασίες
Το γεωτρύπανο με το που θα φθάσει στο σημείο γεώτρησης θα σταθεροποιηθεί, μέσω δορυφόρου. Οι εργασίες όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη. Η περιοχή της γεώτρησης έχει δεσμευθεί από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) με την δημιουργία τεσσάρων ζωνών ασφάλειας.

Η πρώτη είναι η Κόκκινη Ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο γεώτρησης, η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, η Πορτοκαλί Ζώνη σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων και η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων. Στις τέσσερις ζώνες μέχρι και το πέρας των εργασιών, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα από θάλασσα και αέρα.


Στο χάρτη του ΚΣΕΔ με πράσινο χρώμα φαίνεται η περιοχή που έχει δεσμευθεί
μέχρι 26/02/2019

Το πλωτό γεωτρύπανο θα βρίσκεται σε διαρκεί επικοινωνία με το ΚΣΕΔ ενώ σε εικοσιτετράωρη βάση θα υπάρχουν σε επιφυλακή ελικόπτερα και πλοία της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον χρειασθεί να επέμβουν, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη υποστήριξη στις ερευνητικές εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Madonna: Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση και τα φάλτσα της «βασίλισσας» στη Eurovision

«Ας είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε αυτή την `καλλιτέχνηδα`!!!»
ΑΚΑ  |  09:01

Κυπριανού: Κομματάρχης της χειρότερης εκδοχής ο Πρόεδρος

«Άντρο μου, κάποτε, κάποτε, βλέπε και τη φάτσα σου στον καθρέφτη και βλέπε τι ξεστομίζεις! Τελικά έγινες ...»
ΑΚΑ  |  08:52

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Θερμά συγχαρητήρια κέριε Σαβεριάδη!.»
CGA  |  08:25

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Ενώ οι ...ΑΚΕΣ είναι γυρισμένοι!!!! Τι να περιμένει να ακούσει κάποιος από ένα .....ΑΚΑ»
Christos A.  |  08:17

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X