ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΥ για συνέντευξη Αγγελίδη: Ενημέρωσε INTOSAI και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις αναφορές του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Η ΕΥ ενημέρωσε σήμερα τον INTOSAI και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χθεσινή συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και για τις δρομολογούμενες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίες παραβιάζουν τον πυλώνα 2 της Διακήρυξης του Μεξικού, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, και επηρεάζουν το κράτος δικαίου», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία στην πλατφόρμα Χ.

 

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα μεταξύ του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ξέσπασε με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος στην «Καθημερινή» της Κυριακής, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ένας υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος απαιτεί να ακολουθηθεί η μόνη διαδικασία που υπάρχει για να ελεγχθεί η συμπεριφορά τού Γενικού Ελεγκτή έναντι ανεξάρτητων αξιωματούχων και άλλων προσώπων στη δημόσια σφαίρα».

Για σχέδιο εξόντωσής του κάνει λόγο ο Οδυσσέας

«Η συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην «Καθημερινή» επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας ότι, εδώ και καιρό, ο Γενικός Εισαγγελέας με τον Βοηθό του, με τη βοήθεια και ιδιώτη δικηγόρου, απεργάζονται σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Ελεγκτή για λόγους αντεκδίκησης», απαντά στην ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόθεση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα, που είχε για πρώτη φορά εκφραστεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 σε συνέντευξη στον ίδιο δημοσιογράφο στην κρατική τηλεόραση, «πρόδηλα συνιστά αντίποινα για το ό,τι ο Γενικός Ελεγκτής τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του».

Στην ανακοίνωση, η ΕΥ προσθέτει ότι ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμούν κι άλλες καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, «για αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά αδικήματα προσώπων με πολιτική επιρροή, σε σχέση με το μαύρο βαν και σε σχέση με μετόχους εταιρείας που κατηγορούνταν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, υποθέσεις που αφορούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επί 40 χρόνια φίλο του Γενικού Εισαγγελέα».

«Η καρατόμηση του Γενικού Ελεγκτή θα ανοίξει το δρόμο για απόσυρση όλων των καταγγελιών», αναφέρεται, και προστίθεται ότι εφόσον ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προανήγγειλε την καταχώρηση αίτησης απόλυσης, κάθε θέμα που άπτεται της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της υπόθεσης, θα το χειριστούν οι ιδιώτες δικηγόροι του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ΕΥ αναφέρεται σε προφανή σκοπιμότητα της καταχώρησης τέτοιας αίτησης, προσθέτοντας ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι ο Γενικός Ελεγκτής «κάνει μια εξαιρετική δουλειά». Αναφέρει ακόμη ότι διεθνείς οργανισμοί σημειώνουν την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελεγκτική Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια και τονίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Υπηρεσίας στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, προστίθεται, δεν είναι κλάδος της Νομικής Υπηρεσίας και ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι υφιστάμενός τους και τον λόγο θα έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. «Οι απειλές του Γενικού Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο του 2023 και η σημερινή ολοσέλιδη επίθεση και απειλές του Βοηθού, θα μπορούν επιτέλους να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών. Ιδού λοιπόν η Ρόδος», αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ