ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωεκλογές 2024: Τα βιογραφικά των υποψηφίων του ΑΚΕΛ

Την παρουσίαση των έξι υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές 2024 έκανε σήμερα το ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την παρουσίαση των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές 2024 έκανε σήμερα το ΑΚΕΛ, δίνοντας συγχρόνως στη δημοσιότητα τα βιογραφικά σημειώματά τους. 

Ο κ. Στεφάνου στην ομιλία του κατά την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων είπε ότι για όσα παλεύει κι εργάζεται το ΑΚΕΛ και ολόκληρη η Αριστερά στην Ευρώπη και ειδικότερα η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, για όλα αυτά «θα δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών και στην πρώτη γραμμή θα έχουμε τους έξι υποψήφιούς μας: τον Γιώργο, την Άννα, την Σταύρη, τον Άντρο, τον Νιαζί, τη Μέλανη. Μια δυνατή ομάδα που εκπροσωπεί σε αυτή τη μάχη τις αξίες, τις αρχές, τις προτεραιότητες, τις ευαισθησίες της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού κόσμου».

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος είναι:

Γιώργος Γεωργίου

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

Άννα Θεολόγου

Σταύρη Καλοψιδιώτη

Άντρος Καραγιάννης

Μέλανη Στέλιου

Τα βιογραφικά των 6 υποψηφίων

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής και ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (The Left). Είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μέλος των Μικτών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ΕΕ - Τουρκίας και ΕΕ - Ρωσίας αντίστοιχα. Είναι επίσης ο σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία ενώ με την αποκαλυψη του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.

Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, Βοηθός Διευθυντής στη Μέση Εκπαίδευση. Διετέλεσε βουλευτής του ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις από το 2011 μέχρι το 2019.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Είναι 60 ετών.

Άννα Θεολόγου

Η Άννα Θεολόγου Είναι οικονομολόγος.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου απ’ όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο στα Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) με ειδίκευση στη διαχείριση ενεργειακών πόρων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σήμερα βρίσκεται στην διαδικασία απόκτησης πτυχίου νομικής (LLB) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Διετέλεσε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου κατά την βουλευτική περίοδο 2016-2021.

Ως βουλευτής, ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής. Επίσης συμμετείχε ως εκλελεγμένο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στην επιτροπή των σχέσεων με τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι 38 ετών.

Σταύρη Καλοψιδιώτου

Η Σταύρη Καλοψιδιώτου είναι νομικός-διεθνολόγος.

Είναι επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του Γραφείου Κυπριακού και του Γραφείου Δικαιοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, όπου εργάζεται ως επαγγελματικό στέλεχος.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο από τα Πανεπιστήμια LSE και Leicester Ηνωμένου Βασιλείου αντίστοιχα. Συμμετείχε στο πρόγραμμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Ολοκλήρωσε την πρακτική της ως ασκούμενη δικηγόρος στη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας.Διετέλεσε σύμβουλος της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ και της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στους τομείς των πολιτικών ελευθεριών, της δικαιοσύνης και των εξωτερικών υποθέσεων. Συμμετείχε σε Υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου για το Κυπριακό και ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά το 2017 και της Υποεπιτροπής για την Ασφάλεια. Είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ. Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο Frederick και στο Alexander College.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ.

Είναι 43 ετών.

Άντρος Καραγιάννης

Ο Άντρος Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας από το 2011.

Σπούδασε γερμανική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Λειψίας στη Γερμανία. Συνέχισε τις σπουδές του με μαθήματα αγγλικής και γαλλικής γλώσσας-φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Leeds - Ηνωμένου Βασιλείου και Μetz - Γαλλίας, καθώς και στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάστηκε ως ξεναγός, ως καθηγητής αγγλικών και γερμανικών σε ιδιωτικές σχολές, σε σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης και ως Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τρία χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Δερύνειας. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων (ΣΑΚ), Μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου και Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας Ζώων.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Είναι 51 ετών.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι Ευρωβουλευτής και ανήκει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (The Left). Είναι συντονιστής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και η διατριβή του αφορά το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέγηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995. Το 2010 αναγορεύτηκε σε Καθηγητή, επιτέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου μέχρι το 2019. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Είναι 64 ετών.

Μέλανη Στέλιου

Η Μέλανη Στέλιου είναι ηθοποιός.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου. Με την επιστροφή της στην Κύπρο συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ, το Θέατρο Σκάλα, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Versus και την Ομάδα ONE/OFF. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων στο BBC, ITV και Channel 4, στο Λονδίνο για θέματα παρουσίασης και ΜΜΕ. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παρουσίαση αλλά και με την επιμέλεια και την καλλιτεχνική ευθύνη της παραγωγής διαφόρων ντοκιμαντέρ, εκπομπών, φεστιβάλ και συναυλιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε Διευθύντρια Ανάπτυξης Παραγωγών του Τηλεοπτικού Σταθμού Σίγμα και υπεύθυνη για τον συντονισμό της ομάδας για την παραγωγή ενεργειών και τηλεοπτικών προγραμμάτων του σταθμού για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Είναι 48 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Εκλογές  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση