ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φ. Φωτίου: Η διεθνής κοινότητα να εκφράσει τις ανησυχίες της για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, συνιστούν απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει τις ανησυχίες της για τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Σερβίας, ο κ. Φωτίου επανέλαβε τον αταλάντευτο σεβασμό στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα και τον Χάρτη του ΟΗΕ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Είπε, επίσης, ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη αξία στη σταθερή υποστήριξη της Σερβίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ, καθώς και την παρελθούσα συμβολή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ», και εξέφρασε «την πραγματική μας ελπίδα ότι θα φθάσουμε σε συνολική διευθέτηση που επιτέλους θα επανενώνει το νησί μας, διασφαλίζοντας συνθήκες ασφάλειας για τις μελλοντικές κυπριακές γενιές, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων ή εγγυήσεων».

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, συνιστούν απειλή για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι, γι’ αυτό, ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει τις ανησυχίες της για τέτοιες προκλητικές ενέργειες, και να καλεί για την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε «την εκτίμησή μας στη Σερβία που δημόσια εξέφρασε τον περασμένο Ιούνιο τη στάση αρχής της προς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και αλληλεγγύη με την Κύπρο, καθώς και τη στήριξή της στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο στην ΑΟΖ της».

Στην ομιλία, ο κ. Φωτίου επανέλαβε «τον αταλάντευτο σεβασμό της Κύπρου στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας, σε ευθυγράμμιση με το Ψήφισμα 1244 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Σερβίας να επιτύχει κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για το Κόσσοβο και τη Μετόχια, μέσα από τον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα».

«Ελπίζουμε ότι οι αρχές του Κοσσόβου θα άρουν άμεσα τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις σερβικές εισαγωγές τον Νοέμβριο του 2018, ώστε να ξαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατό», είπε.

Επίσης, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι σθεναρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας», σημειώνοντας ότι «το μέλλον της Σερβίας βρίσκεται εντός της ΕΕ» και ότι, «σε αυτό το μακρινό και δύσκολο ταξίδι, η Σερβία μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Κύπρου».

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο κοινό όραμα των δύο χωρών για παγκόσμια ειρήνη και δημοκρατία, και σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τις σχέσεις μας και να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας».

Είπε, επίσης, ότι «η παρουσία μιας πολύ ζωντανής σερβικής κοινότητας στην Κύπρο που αποτελεί ουσιώδη συστατικό της κυπριακής κοινωνίας, αναμφίβολα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του κοινού στόχου και αποτελεί, επίσης, καλό παράδειγμα της πραγματικής φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση