ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:37
 

90'' of Europe Τουσκ: Το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

  • Την ελπίδα ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί εξέφρασε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αναφέροντας ότι «η πολιτική χωρίς όνειρα είναι ένας εφιάλτης» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ρεαλιστής, αλλά «στην πολιτική όλα είναι πιθανά».
    Για το κατά πόσο το Brexit είναι αναστρέψιμο ρωτήθηκε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος απάντησε με το τραγούδι του Πολ Μακ Κάρτνεϊ «Let it be».
    Τα σχόλια των δύο προέδρων έγιναν λίγο πριν από τη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τους 27 ηγέτες της ΕΕ με επίκεντρο το θέμα του Brexit στις Βρυξέλλες.
  • Διαβεβαιώσεις για τα σχεδόν τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή τους στη χώρα και μετά το Brexit παρείχε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.Συγκεκριμένα, η κ. Μέι χώρισε σε τρεις κατηγορίες του Ευρωπαίους που ζουν στην Βρετανία, ανάλογα με το διάστημα παραμονής τους με χρονικό ορόσημο τον Μάρτιο του 2017. Ανεπαρκείς χαρακτήρισαν πάντω τις προτάσεις της Μέι οι περισσότεροι Ευρωπαίου ηγέτες ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μία "καλή αρχή", ωστόσο τόνισε, ότι "παραμένουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν".
  • Στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο παραπέμπεται η έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Συγκεκριμένα η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί από τις 3-5 Ιουλίου στο Στρασβούργο. Το αναθεωρημένο κείμενο της έκθεσης, υπερψηφίστηκε με 51 ψήφους υπέρ, 3, κατά και 14 αποχές. Την έκθεση συνέταξε η Ολλανδή Ευρωβουλετής Κάτι Πίρι , ενώ το αρχικό κείμενο που συνέταξε η Ολλανδή Ευρωβουλευτής, επί της ουσίας ανετράπη στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε αυτό προστέθηκε μια σειρά από συμβιβαστικές τροπολογίες, οι οποίες στην πράξη επανεισήγαγαν μια σειρά ειδικές αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, που δεν υπήρχαν στο αρχικό κείμενο.
  • Η εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, η πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής για την κοινή άμυνα και ασφάλεια, η ψηφιακή αγορά και η επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ήταν τα βασικά θέματα επί των οποίων τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Κατά την τοποθέτησή του στη Συνεδρίαση και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει συλλογικά να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες για πρακτική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία δεν μπορεί να είναι εθελοντική και κατά βούληση. Αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης του μεταναστευτικού ζητήματος θα πρέπει να είναι και η σαφής και ισομερής κατανομή βαρών, είπε ο Υπουργός.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X