ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

G20: Πιέσεις απο ΗΠΑ για το κλίμα

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της G20 έχουν συμφωνήσει σε κάθε πτυχή του κοινού ανακοινωθέντος

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 που συμμετέχουν στην διάσκεψη του Αμβούργου, έχουν συμφωνήσει σε κάθε πτυχή του κοινού ανακοινωθέντος με εξαίρεση την αναφορά για το κλίμα.

Στο σημείο αυτό, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για να υπάρχει αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της στάσης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ που αποφάσισε τον Ιούνιο, την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ενδεικτικό της εμπλοκήςπου δημιουργεί η στάση των ΗΠΑ για το κλίμα η χθεσινή δήλωση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι περί πρόθεσης όλων των ηγετών της G20 να παροτρύνουν τον Τραμπ για επανένταξη στην συμφωνία για το κλίμα, αλλά και η κοινή γραμμή Γαλλίας - Καναδά τόσο για το κλίμα όσο και για το ελεύθερο εμπόριο με τους ηγέτες των δύο χωρών να εκφράζουν τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τη συμφωνία του Παρισιού απέναντι στην κυβέρνηση Τραμπ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ομάδες υποστήριξης της διάσκεψης εργάστηκαν μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα προκειμένου να ολοκληρώσουν την συγγραφή του κοινού ανακοινωθέντος για την διάσκεψη της G20.

Οι δυσκολίες για το εμπόριο ξεπεράστηκαν μετά την συμφωνία των Αμερικανών αξιωματούχων για την υιοθέτηση φρασεολογίας κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

«Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ένα τελικό ανακοινωθέν. Υπάρχει ένα θέμα που παραμένει κι αυτό είναι το κλίμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός» δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.

«Έχουμε όλα τα βασικά. Έχουμε ένα ανακοινωθέν για την ομάδα χωρών G20 κι όχι για την G19» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Συμβιβασμός για εμπόριο

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 επέτυχαν συμβιβασμό για το εμπόριο αναγνωρίζοντας τόσο το ελεύθερο εμπόριο, όσο και κάποιες καίριες μορφές εμπορικού προστατευτισμού, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Οι ηγέτες της G20 στην διάσκεψη του Αμβούργου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν «να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής». Ωστόσο, αναγνώρισαν «τον ρόλο των εργαλείων νόμιμης άμυνας στο εμπόριο», σύμφωνα με αξιωματούχους.

Στο μεταξύ σε ξεχωριστές δηλώσεις ανακοινώθηκε ότι σύντομα πρόκειται να υπογραφεί διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, γεγονός που αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Στο πλαίσιο αυτό, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία είχε πρωινό γεύμα εργασίας το Σάββατο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαπίστωσε χθες πως η συζήτηση για θέματα εμπορίου είναι «πολύ δύσκολη», γεγονός που ενδέχεται να φανερώνει μια πιθανή εμπλοκή αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X